G4Media.ro

Se închid restaurantele din Mangalia și Caracal și se reduce activitatea la…

sursa foto: Pexels

Se închid restaurantele din Mangalia și Caracal și se reduce activitatea la jumătate din capacitatea localurilor din nouă comune din județul Prahova

Comitetele județene pentru situații de urgență au decis, miercuri, închiderea restaurantelor din Mangalia și Caracal și reducerea activității la jumătate din capacitatea localurilor din nouă comune din județul Prahova. De asemenea, în județul Olt devine obligatorie purtatea măștii de protecție pe o rază de 100 de metri în jurul școlilor și pe o rază de 50 metri în Prahova.

Astfel, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a votat în unanimitate menținerea măsurii care prevede că nu se restricționează activitatea operatorilor economici din municipiul Constanța, în ciuda ratei incidenței cumulate a cazurilor COVID-19 din ultimele zile de peste 1.5.

„Decizia a stat în baza analizei realizate de DSP Constanța, care a relevat faptul că, din totalul de 503 cazuri COVID-19 în ultimele două săptămâni, 81 provin din centre de îngrijire în care au fost înregistrate focare izolate și ținute sub observație de autorități. În acest sens, rata incidenței cumulate din Constanța, fără cele 81 de cazuri confirmate în centre de îngrijire, este de 1.36”, precizează instituția prefectului într-un comunicat de presă.

Nu aceeași decizie a putut fi luată și în cazul localităților Mangalia și Cumpăna, acolo unde rata incidenței a ajuns la 1.53, respectiv 1.56.

„Astfel, membrii CJSU Constanța au votat, în unanimitate, închiderea operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor (inclusiv din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, cu excepția clienților cazați în hotel/pensiuni) de pe raza U.A.T. Mangalia și U.A.T. Cumpăna, începând cu data de 07.10.2020, ora 24.00. În același timp, se închid și operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, iar activitățile culturale sunt interzise, până la o nouă decizie a CJSU Constanța”, se arată în comunicat.

Autorităţile din judeţul Olt au decis închiderea restaurantelor, a cafenelelor, sălilor de jocuri de noroc în municipiul Caracal şi în comuna Cezieni după ce rata incidenţei cumulate a cazurilor de Covid-19 în cele două localităţi a depăşit 1,5 la mia de locuitori. De asemenea, masca de protecţie devine obligatorie la o distanţă de 100 de metri faţă de unităţi de învăţământ, relatează News.ro.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt a adoptat, miercuri, o hotărâre cu privire la introducerea de restricţii în vederea combaterii şi prevenirii răspândirii infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul judeţului.

Astfel, pentru localităţile care înregistrează o rată a incidenţei cumulate a cazurilor din ultimele 14 zile mai mare de 1,5/1.000 locuitori, respectiv municipiul Caracal (rata de incidenţă -2,37) şi comuna Cezieni (rata de incidenţă – 4,94) au fost luate mai multe măsuri. Astfel, au fost închise restaurantele, cafenelele, sălile de jocuri de noroc, cinematografele şi teatrele.

Aceste măsuri intră în vigoare începând cu data de 8 octombrie şi se menţin până la data atingerii unei incidenţe cumulate a cazurilor în ultimele 14 zile mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori.

“Pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de preparare a hranei se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective”, anunţă Prefectura Olt.

De asemenea, CJSU a mai decis că toate unităţile de învăţământ din municipiul Caracal vor trece în scenariul 2 de funcţionare, începând cu data de 9 octombrie, până la data atingerii unei incidenţe cumulate a cazurilor în ultimele 14 zile mai mică de 1,0/1000 de locuitori (scenariul 1) sau mai mare de 3,0/1000 de locuitori (scenariul 3). Unităţile de învăţământ din comuna Cezieni funcţionează conform scenariului 2 de la începutul anului şcolar 2020-2021.

De asemenea, prin hotărârea CJSU de astăzi, a fost introdusă şi obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani și care staționează în spațiul public deschis, pe o rază de 100 metri în jurul căilor de acces ale unităților de învățământ din județul Olt.

Această măsură se aplică în intervalul orar de desfăşurare al cursurilor şcolare, respectiv între orele 7:30 şi 19:30, în vigoare începând cu data de 9 octombrie şi se menţine pe perioada stării de alertă.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a dispus, miercuri, o serie de restricţii în nouă comune unde rata de infectare depăşeşte 1,5 cazuri la mia de locuitori şi a impus obligativitatea purtării măştii de protecţie pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis de Prefectura Prahova, în comunele Bătrâni, Blejoi, Gura Vadului, Jugureni, Păuleşti, Poiana Câmpina, Sălciile, Scorţeni, Talea, unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1000 de locuitori, conform analizei Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, s-a decis, pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, limitarea activităţii la maximum 50% din capacitate cu asigurarea unei distanţe de minimum doi metri între mese şi participarea a maximum şase persoane la o masă dacă sunt familii diferite, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară prevăzute de legislaţia în vigoare.

Aceleaşi măsuri sunt valabile şi în cazul activităţii restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare existente în localităţile respective, în perioada 8-14 octombrie.

Totodată, în cele nouă comune a fost aprobată limitarea la maximum 50% din capacitate, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară prevăzute de legislaţia în vigoare, a activităţii operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc măsura fiind valabilă pentru aceeaşi perioadă.

„Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au vârsta de peste 5 ani, aflate pe o rază de 50 m în jurul unităţilor de învăţământ. Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă vor dispune măsurile necesare pentru semnalizarea corespunzătoare a acestor zone prin marcaje/anunţuri. Măsurile de limitare a impactului riscului răspândirii infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2 vor fi actualizate săptămânal sau ori de câte ori situaţia o pune”, precizează sursa citată.

Anterior, prefectul Cristian Ionescu a emis un nou ordin de constituire, sub directa sa coordonare, a Grupului de conducere al acţiunii privind verificarea respectării aplicării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Astfel, în perioada 8-18 octombrie, vor fi constituite echipe mixte de control, formate din reprezentanţi ai instituţiilor publice cu atribuţii în domeniu, care vor acţiona în sistem integrat în scopul prevenirii, verificării şi sancţionării faptelor care duc la răspândirea virusului SARS-CoV-2 şi încălcarea normelor privind contextul actual.

Comisiile mixte vor fi formate din reprezentanţi ai următoarelor instituţii: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Prahova „Colonel Alexandru Enescu”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al Judeţului Prahova, Gruparea Mobilă de Jandarmi „Matei Basarab” Ploieşti, Direcţia de Sănătate Publică Prahova, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova, Inspectoratul Teritorial de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Ploieşti.

„Această măsură, impusă prin Ordin al Prefectului, vine pe fondul creşterii, în ultima perioadă, a numărului de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dar şi a sesizărilor privind încălcarea măsurilor, impuse pe durata stării de alertă, atât de către persoanele fizice, cât şi juridice.Controalele vor viza modul de aplicare şi respectare a actelor normative în vigoare specifice prevenirii şi combaterii răspândirii COVID-19 în zonele de agrement şi turistice aglomerate, cluburi, terase, centre comerciale, pieţe, ştranduri, transport public şi alte zone/obiective de interes”, precizează Prefectura Prahova.

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Pe bune?? Exista restaurant in caracal?