G4Media.ro

Se ascunde Hamas în cel mai mare spital din Gaza? Unitatea rămâne…

Sursa foto: Bashar TALEB / AFP

Se ascunde Hamas în cel mai mare spital din Gaza? Unitatea rămâne fără resurse, Israel susține că teroriștii folosesc pacienții ca scut uman

Spitalul Shifa din Gaza a devenit punctul central al unui impas de câteva zile în războiul Israelului împotriva grupării militante Hamas. Shifa este cel mai mare și cel mai bine dotat spital din Gaza. Israelul, fără a furniza dovezi vizuale, susține că unitatea este, de asemenea, folosită de Hamas în scopuri militare. Israelul afirmă că Hamas a construit un vast centru subteran de comandă complex sub spital, conectat prin tuneluri, ceea ce oficialii din domeniul sănătății din Gaza și Hamas neagă, scrie Associated Press.

De când Israelul a declarat război împotriva Hamas, ca răspuns la un atac transfrontalier mortal al Hamas din 7 octombrie, forțele sale s-au mutat la Shifa. În timp ce Israelul afirmă că este dispus să permită personalului și pacienților să evacueze, palestinienii spun că forțele israeliene au tras în cei evacuați și că este prea periculos să mute pacienții cei mai vulnerabili. Între timp, medicii spun că unitatea a rămas fără combustibil și că pacienții încep să moară.

Iată o privire mai atentă asupra impasului de la Shifa:

Spital și adăpost

Shifa este principalul spital dintr-un sistem de sănătate care s-a prăbușit în mare parte după ani de conflict, subfinanțare cronică și o blocadă israeliano-egipteană menită să slăbească Hamas.

Shifa are peste 500 de paturi și servicii precum RMN-uri, dializă și o unitate de terapie intensivă. Aceasta efectuează aproximativ jumătate din toate operațiile medicale care au loc în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas.

După izbucnirea războiului, zeci de mii de persoane s-au înghesuit în incinta spitalului pentru a căuta adăpost. Pe măsură ce războiul s-a apropiat de spital, majoritatea celor care se înghesuiau acolo au fugit spre sud – alăturându-se astfel celor aproximativ două treimi din cei 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului care și-au părăsit casele.

Dar sute de persoane, inclusiv lucrători medicali, copii prematuri și alți pacienți vulnerabili, au rămas, spun angajații.

Sâmbătă, spitalul a anunțat că ultimul său generator a rămas fără combustibil. Oficialii din domeniul sănătății spun că cel puțin 32 de pacienți, inclusiv trei bebeluși, au murit. Ei spun că alți 36 de bebeluși riscă să moară din cauza faptului că echipamentul din dotare pentru prematuri nu poate funcționa.

Ministerul Sănătății a publicat luni o fotografie care arată aproximativ o duzină de bebeluși prematuri înfășurați în pături pe un pat pentru a le menține căldura. „Sper că vor rămâne în viață în ciuda dezastrului prin care trece acest spital”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Medhat Abbas.

Dreptul internațional oferă spitalelor o protecție specială în timpul războiului. Spitalele pot pierde aceste protecții dacă combatanții le folosesc pentru a ascunde luptători sau pentru a depozita arme, potrivit Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Cu toate acestea, trebuie să existe un avertisment suficient pentru a permite evacuarea personalului și a pacienților. În cazul în care vătămarea civililor în urma unui atac este disproporționată față de obiectivul militar, acesta este ilegal în conformitate cu dreptul internațional.

Cazul Israelului împotriva Hamas

Israelul a acuzat de mult timp Hamas că folosește civili ca scuturi umane. Gruparea lansează adesea rachete spre Israel din zone rezidențiale aglomerate, iar luptătorii săi s-au luptat cu trupele israeliene în interiorul cartierelor dens populate.

De-a lungul războiului, Israelul a publicat fotografii și înregistrări video care arată ceea ce spune că sunt arme și alte instalații militare în interiorul sau lângă moschei, școli și spitale.

Luni seara, purtătorul de cuvânt militar principal al Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, a arătat imagini cu ceea ce a spus că este un depozit de arme Hamas găsit în subsolul spitalului pentru copii Rantisi din Gaza.

Hagari a declarat că a intrat în spital împreună cu trupele israeliene luni, la o zi după ce ultimii pacienți ai unității au fost evacuați. Spitalul a rămas fără combustibil săptămâna trecută, iar Israelul a ordonat oamenilor să plece în timp ce își desfășoară ofensiva terestră.

Hagari a intrat într-o cameră decorată cu un desen colorat al unui copac făcut de copii, cu arme așezate pe podea. El a spus că printre acestea se aflau veste explozive, puști automate, bombe și grenade propulsate de rachete.

„Hamas folosește spitalele ca pe un instrument de război”, a spus el.

El a arătat o altă zonă despre care a spus că pare să fi fost folosită pentru a ține ostatici.

Aceasta includea ceea ce părea a fi o toaletă instalată în grabă și o gură de aerisire, un biberon și o motocicletă – marcată de o gaură de glonț și aparent folosită pentru a transporta ostatici. O cameră fără ferestre avea perdele pe perete care, potrivit lui, ar putea fi folosite ca fundal într-un videoclip. Hagari a declarat că experții criminaliști examinau scenele.

„Acesta nu este ultimul spital ca acesta din Gaza, iar lumea ar trebui să știe acest lucru”, a declarat Hagari.

Armata a susținut că Hamas operează în interiorul Shifa și sub el în buncăre, unele dintre acestea fiind, potrivit acesteia, accesibile chiar din spital. De asemenea, aceasta susține că sute de luptători Hamas au căutat adăpost la Shifa după masacrul din 7 octombrie, în care au fost ucise cel puțin 1.200 de persoane în Israel.

Israelul spune că aceste afirmații se bazează pe informații. Cu toate acestea, nu a publicat nicio dovadă vizuală care să susțină afirmațiile. Hagari a dezvăluit luna trecută hărți care arată unde crede Israelul că se află centrele de comandă subterane ale Hamas, inclusiv unul lângă zona de recepție a spitalului și altul lângă departamentul de dializă.

Cum se va încheia acest impas?

Duminică, Israelul a declarat că a încercat să livreze spitalului aproximativ 300 de litri de combustibil în containere de plastic la câteva sute de metri de instalație. Dar, până luni, combustibilul se pare că nu fusese luat.

Israelul a acuzat Hamas că a împiedicat lucrătorii medicali să recupereze containerele. Oficialii spitalului au declarat că combustibilul ar fi trebuit să fie livrat de Semiluna Roșie palestiniană și că, în orice caz, cantitatea de combustibil era insuficientă.

Israelul a oferit oamenilor un pasaj sigur pentru a pleca. Dar cei care au încercat să plece au descris o experiență terifiantă.

Goudhat Samy al-Madhoun, un lucrător medical, a declarat că aproximativ 50 de persoane au părăsit luni unitatea, inclusiv o femeie care făcea dializă pentru rinichi. El a spus că forțele israeliene au tras asupra grupului de mai multe ori, rănind un bărbat care a trebuit să fie lăsat în urmă.

Președintele american Joe Biden a declarat luni că spitalul „trebuie protejat” și a cerut „o acțiune mai puțin intruzivă” din partea forțelor israeliene.

„Sper și mă aștept să existe o acțiune mai puțin intruzivă”, a declarat Biden în Biroul Oval.

Armata israeliană a declarat că este conștientă de complexitatea situației, dar spune că Hamas nu ar trebui să se aștepte la imunitate.

„Nu căutăm să preluăm controlul spitalelor. Căutăm să le dezmembrăm infrastructura”, a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, un alt purtător de cuvânt al armatei israeliene.

„Vom intra, vom face ceea ce trebuie să facem și vom pleca”, a spus el. „Cum va arăta, este greu de spus”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...