G4Media.ro

Scrisoare deschisă a grupului „ONG-uri pentru cetățean” către ministrul Bode și șeful…

Scrisoare deschisă a grupului „ONG-uri pentru cetățean” către ministrul Bode și șeful Poliției Române: Încă un eșec al statului român, tăierile ilegale fac noi victime. Solicităm celeritate și transparență în desfășurarea anchetei

Un grup de organizații membre ale platformei „ONG-uri pentru cetățean” solicită ministrului de Interne, Lucian Bode, și conducerii Inspectoratului General de Poliție să asigure cu celeritate și transparență desfășurarea unei anchete în cazul jurnalistului Mihai Dragolea, a regizorului Radu Constantin Mocanu și a activistului de mediu Tiberiu Boșutar, bătuți în zona Vatra Dornei de un grup de persoane, în timp ce filmau un documentar internațional despre tăierile de păduri din România.

“În 2019, Greenpeace România și Agent Green estimau că peste 600 de persoane au fost, de-a lungul timpului, rănite, iar șase dintre ele au murit în urma acestor violențe. Considerăm că acest tip de atacuri care, uneori, se soldează chiar cu pierderi de vieți omenești, denotă incapacitatea statului de a lua măsuri în combaterea fenomenului de tăieri ilegale și, mai grav, denotă eșecul autorităților statului român în mandatul esențial de protejare a vieții cetățenilor”, se arată în scrisoarea publică adresată de grupul de organizații ministrului Lucian Bode și șefului Poliției Române, chestorul Benone Marian Matei.

Faptul că au fost agresați, alături de activistul de mediu Tiberiu Boșutar, și doi jurnaliști, Mihai Dragolea și Radu Constantin Mocanu, arată că „însăși libertatea presei este pusă în grav pericol de fenomenul tăierilor ilegale de păduri”. Jurnaliștii au fost spitalizați, iar echipamentele de filmare au fost distruse, fapt inacceptabil într-un stat de drept, arată semnatarii.

„Acest incident nu reprezintă un simplu derapaj, ci se alătură unui șir lung de evenimente grave, care pun în pericol spațiul civic, libertatea presei și care conduc la încurajarea fenomenului tăierilor ilegale. Solicităm protecția persoanelor victime ale acestui eveniment și anchetarea acestui caz în regim de urgență”, se mai arată în scrisoare.

Atât jurnalistul Mihai Dragolea, cât și activistul de mediu Tiberiu Bosutar și încă un însoțitor au fost atacați și bătuți crunt de un grup de 20 de persoane, într-o pădure din Coșna, județul Suceava. Dragolea filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România. „Ne-au atacat cu furci și topoare. Printre atacatori se afla și inginerul silvic și proprietarul pădurii. Nu am putut avea niciun dialog cu ei. Nu strigau decât atât: Vă omor!, Vă omor”, a relatat la Digi24 Mihai Dragolea.

Scrisoarea grupului „ONG-uri pentru cetățean”:

Încă un eșec al statului român – Tăierile ilegale de păduri fac noi victime

 

Scrisoare deschisă

 

În atenția:

Ministrului de Interne Lucian Nicolae Bode

Inspectorului general al Poliției Române – Chestor de poliție Benone-Marian Matei

 

Organizațiile semnatare, membre ale Grupului “ONG-uri pentru cetățean”, solicită Ministrului de Interne, Lucian Nicolae Bode, și conducerii Inspectoratului General de Poliție să asigure cu celeritate și transparență desfășurarea unei anchete în cazul jurnalistului Mihai Dragolea, a regizorului Radu Constantin Mocanu și a activistului de mediu Tiberiu Boșutar, agresați în zona Vatra Dornei de un grup de persoane.

Conform informațiilor apărute în spațiul public, activistul de mediu și cei doi jurnaliști au ajuns la spital în timp ce documentau fenomenul tăierilor ilegale de păduri. Informațiile publice referitoare la starea de sănătate a celor trei persoane, precum și informațiile venite direct de la una dintre victime confirmă că acest atac este unul extrem de grav și, deci, în opinia noastră, incidentul trebuie să fie investigat cu seriozitate de către autoritățile române.

De-a lungul anilor, organizațiile de mediu au atras atenția, în mod repetat, că activiștii de mediu și silvicultorii își riscă viața în activitatea lor de protecție a mediului și de conservare a mediului natural. De asemenea, în ultimii ani mai mulți jurnaliști au fost agresați în timp ce documentau tăierile ilegale de păduri. În 2019, Greenpeace România și Agent Green estimau că peste 600 de persoane au fost, de-a lungul timpului, rănite, iar șase dintre ele au murit în urma acestor violențe. Considerăm că ne aflăm în zona unei probleme sistemice care pune în pericol viețile unor persoane care protejează chiar interesele statului român.

Faptul că în cadrul incidentului violent din zona Vatra Dornei au fost agresați, alături de activistul de mediu Tiberiu Boșutar, și doi jurnaliști, Mihai Dragolea și Radu Constantin Mocanu, arată că însăși libertatea presei este pusă în grav pericol de fenomenul tăierilor ilegale de păduri. Jurnaliștii au fost spitalizați, iar echipamentele de filmare au fost distruse, fapt inacceptabil într-un stat de drept.

Acest incident nu reprezintă un simplu derapaj, ci se alătură unui șir lung de evenimente grave, care pun în pericol spațiul civic, libertatea presei și care conduc la încurajarea fenomenului tăierilor ilegale. Solicităm protecția persoanelor victime ale acestui eveniment și anchetarea acestui caz în regim de urgență.

Considerăm că acest tip de atacuri care, uneori, se soldează chiar cu pierderi de vieți omenești, denotă incapacitatea statului de a lua măsuri în combaterea fenomenului de tăieri ilegale și, mai grav, denotă eșecul autorităților statului român în mandatul esențial de protejare a vieții cetățenilor.

Organizații semnatare:

 

ActiveWatch

Greenpeace România

Asociația Miliția Spirituală

Asociația Respiro – Human Rights Research Centre

Asociația MozaiQ LGBT

Atlatszo Erdely/ Transilvania Transparentă

Funky Citizens

Centrul FILIA

Centrul pentru Inovare Publică

Expert Forum (EFOR)

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

PATRIR – Peace Action, Training and Research Institute of Romania

Susține acest demers Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale- FONSS (44 ONG-uri din domeniul social)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Parerea mea: fara imagini „ale dezastrului” – nu crede nimeni.
  Colectiv a fost refuzat de opinia publica… de ce i-ar interesa copacii?
  Avem ce votam la fiecare 4 ani.

 2. Are cineva asteptari de la papagalul asta coclit de Bode?

 3. Întrebați UDMR……ei sunt experții în tăierii de păduri……asta este costul susținerii partidelor in parlament.

 4. Bode!! Asta este politruc mucegait. O nulitate de om. Chiar nu este vizibil acest aspect!

 5. ati consumat degeaba hartie caci pe Bode il doare in cot.O sa iese cu un ham-ham de declaratie ca si in cazul cu bomba de la Arad dupa care trec luni si ani si tot nu se face nimica

 6. Lasati, nu va mai prostiti cu scrisorile ca Bode inca doarme pe bancheta din spate, nu il treziti voi cu scrisori !

 7. Degeaba. Nu s-a facut nimic de peste 30 ani si nici nu se va face. Mafiaeste foarte mare, intinsa pe intreg teritoriul tarii si itele se intand pana la nivelul superior a statului. Ar fi bine ca cei pusi sa apere aceasta tara sa se axeze putin si pe cei de la Greengold (vezi http://www.greengold.ro), societate romano – suedeza (vezi Ikea), cu suprafele mari de paduri in muntii Lotrului si vale Latoritei (jud. Valcea), care se afirma ca fiind ingineri silvici romani, cu grija (ha, ha, ha…..de rasul lumii) de padurile Romaniei, dar care folosesc drujbele la greu.

 8. ACEST INDIVID ESTE UN FEL DE PIX FOLOSIT PENTRU A SEMNA CHESTII PENTRU ANUMITI BAIETI.

 9. chill guys … padurile Romaniei sunt o cauza pierduta, in 10 ani o sa mai ramana niste palcuri pe ici colo si cu cate un urs in fiecare palc, in rest pajisti alpine, dealuri si campii. Pai ati vazut voi ceva politician saltat pentru afaceri cu paduri? Romsilva tace si face ($) … Garda Forestiera e o gluma. Acum ca s-a bagat si IKEA pe fir o sa fie si mai „bine” … cumparati de la IKEA fhutuva-n gura!

 10. Mai bine scriau o plângere penală.