G4Media.ro

Schimbari la vârful Kremlinului și al serviciilor secrete ruse, SVR: Putin regândește…

Schimbari la vârful Kremlinului și al serviciilor secrete ruse, SVR: Putin regândește strategia pentru spațiul ex-sovietic

Eșecul filo-rusului Igor Dodon în alegerile prezidențiale din Republica Moldova nu pare să fi produs o supărare foarte mare la Kremlin: în loc să fie mustrat, ofițerul însărcinat cu dosarul moldovenesc (și asistarea lui Dodon în campania electorală) a fost promovat, la începutul lui martie. La prima vedere, promovarea pare să fie legată de o rotire de cadre, însă ea se înscrie într-o reorganizare mai amplă a departamentelor care se ocupă de spațiul ex-sovietic și de regiunile separatiste sprijinite de Moscova, scrie jurnalistul Mădălin Necșuțu într-o analiză publicată de Veridica.ro.

Igor Maslov, colonelul SVR din umbra lui Igor Dodon

Noul șef al Direcției prezidențiale pentru relații inter-regionale și contacte culturale cu țările străine, care oferă sprijin pentru activitățile președintelui rus, este colonelul SVR Igor Maslov. În vârstă de 60 de ani, Maslov l-a înlocuit pe generalul SVR Vladimir Cernov, care s-a pensionat la cei 70 de ani împliniți luna trecută. Ca și Putin, Maslov e originar din Sankt-Petersburg și, tot ca Putin și mulți dintre colaboratorii apropiați ai acestuia, a fost (este?) ofițer de informații externe.

Igor Maslov a fost promovat în fruntea Direcției după ce, anterior, se ocupase de „subdiviziunea moldovenească” a Kremlinului; în mod ironic, promovarea a avut loc în aceeași zi de 2 martie în care se comemorau 29 de ani de la începerea Războiului de pe Nistru. Când încă își ocupa fosta funcție, Maslov îi raporta în final lui Dmitri Kozak, adjunct al şefului Administraţiei prezidenţiale responsabil și el de relațiile cu țările CSI și cele ale Uniunii Economice Euroasiatice.

După cum au arătat documentele seriei de investigații #Kremlinovici ale Centrului Dossier și RISE Moldova, Maslov este cel de care se leagă ascensiunea politică pe care fostul președinte, Igor Dodon, a avut-o în ultimii ani cu ajutorul Kremlinului.

Maslov opera pentru Republica Moldova cu cel puțin patru oameni identificați de documentele obținute de jurnaliștii ruși și coroborate cu cei moldoveni.

Relații „culturale” gestionate de ofițeri de informații

La vedere, sarcinile Direcției preluate acum de Maslov sunt diverse. Mai precis, dezvoltarea și implementarea de proiecte în domeniul legăturilor interregionale și culturale cu țările străine, care să ofere asistență președintelui în punerea în aplicare a politicii externe și să ofere informații și asistență analitică președintelui Rusiei și șefului de personal al Biroului executiv prezidențial pe probleme de relații interregionale și culturale cu țările străine în zona de competență a acestuia.

Direcția din subordinea Kremlinului a fost creată prin decretul președintelui rus Vladimir Putin în 2005. Primul său șef, Modest Kolarev, susținea că Direcția a fost înființată când Rusia nu dispunea de instituții de soft-power și ca răspuns la „revoluțiile portocalii”.

Alte câteva sarcini secundare din organigrama instituției par la fel de normale.

În realitate, direcția poreclită și „Chernovsky”, condusă de generalul Cernov din 2012 până în 2021, se ocupă de cele mai sensible subiecte ce țin mai degrabă de sfera spionajului, potrivit presei ruse. Angajații săi provin în cele mai dese cazuri din rândurile SVR și FSB. Sarcina lor este colecteze informații și să pregătească analize despre situația din țările fostei URSS.

Aceștia stabilesc contacte și lucrează direct cu politicieni, lideri de opinie, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și jurnaliști din statele unde Rusia investește și are diverse interese.

Se mizează, în general, pe persoanele de contact cu o atitudine pozitivă față de Rusia, care susțin în mod deschis cooperarea cu Moscova. Surselor direcției „Chernovsky” li se oferă sprijin politic, informațional și chiar stipendii.

În această situație s-a aflat și fostul președinte, Igor Dodon, conform documentelor prezentate de Dossier și RISE.

Eșecul la Chișinău, privit ca o înfrângere de etapă

Moscova nu reușește întotdeauna să se asigure că politicienii care îi sunt fideli ajung la putere.

Așa s-a întâmplat și anul trecut, când Igor Dodon, favoritul asumat al Moscovei, a pierdut cursa prezidențială în fața candidatei pro-europene, Maia Sandu, pe care anterior o învinsese în scrutinul prezidențial din noiembrie 2016.

Pe lângă modul în care a gestionat pandemia, Dodon a făcut și o serie de erori majore în timpul campaniei, unele gândite chiar de echipa de consultanți ruși care îl consiliaseră anterior pe actualul primar socialist al Chișinăului, Ion Ceban. Una dintre ele a fost demonizarea excesivă a contracandidatei, obținându-se astfel un efect invers de victimizare și de creștere a simpatiei pentru ea în rândul populației, inclusiv a votanților clasici de stânga proruși.

Totul a mers prost în aceea campanie, de la echipa de consilieri aduși cu avionul de la Moscova, până la disperarea vizibilă a lui Igor Dodon între tururile de scrutin ce anunța deja înfrângerea sa.

Astăzi, tot mai multe voci din spațiul public cu conexiuni la Moscova, vorbesc despre faptul că Igor Dodon nu mai este dorit de Moscova în pole-position nici în PSRM sau pentru o altă funcție de rang înalt în stat și că i se sugerează retragerea din scenă.

Deocamdată, se fac speculații că doar Ion Ceban ar putea avea o oarecare anvergură pentru a-l înlocui pe Dodon la cârma Socialiștilor. În general, la fel ca și modelul său politic Vladimir Voronin, Igor Dodon a avut grijă de a-și ține strâns în subordine colegii de partid și a nu permite apariția unei concurențe.

Rusia ar putea miza însă și pe mai multe partide politice în ascensiune, precum Partidul Nostru condus de Renato Usatîi, sau Congresul Civic al lui Mark Tcaciuk, „cardinalul gri” din siajul fostului președinte comunist Vladimir Voronin.

Reașezarea pieselor pentru următoarea mișcare

Indiferent pentru cine va opta Moscova, este clar că există preocupare pentru Republica Moldova. Kommersant chiar scrie că subiectul este deja discutat în cadrul Comisiei interdepartamentale pentru asistența internațională pentru dezvoltare. Aceasta a fost creată în noiembrie 2020 prin decret prezidențial și, teoretic, se ocupă de coordonarea diferitelor instituții și organisme federale care „promovează dezvoltarea internațională”. Atribuțiile Comisiei sunt cumva similare cu cele ale Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Foto: Vladimir Putin și Igor Dodon / Facebook

Citește tot articolul pe Veridica.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Doar bucuria de a se vedea promovat într-o funcție mai înaltă il poate face pe unul ca Igor Maslov să fie mai puțin atent cu lenjeria intimă…
    PS. Oare Noviciok-ul afectează fertilitatea la bărbați ?

  2. @ Scaraoțchi
    Pt un răspuns edificator contactează : radio Erevan
    Daca nu primești răspuns , radio 3 este soluția .
    mircea badea știe !

  3. Putin va trebui sa reinventeze marxism-leninismul, daca vrea influenta in spatiul ex-sovietic.Marxism-leninismul a salvat Imperiul Rus in secolul XX.A doua oara va trebui sa reinventeze alta minciuna. Geaba Putin,geaba Lavrov,geaba mii de Dodoni,geaba arme sofisticate..Fara Marx ,Engels,Lenin, si Stalin rusii nu mai au nicio sansa.

  4. Aiureli… Asa de mult a decazut dodon in ochii rusilor ca luna trecuta la congresul psrm a fost ales presedinte… iar cand aud de proeuropeana sandu ma ia cu greata. Femeia aia egoista si frustrata nu e proeuropeana deloc. E sustinuta de o fractiune a popular europenilor de la bruxelles, dar acolo se si opreste proeuropenismul ei.

    Singura ei ambitie e razbunarea pe cei din jur: fosti aliati, ca nastase sau sor sau usatii, inamici, ca dodon sau plahotniuc.

    Ieri oaia sandu si.a propus amantul, pe igor grosu, la functia de premier, desi ala nu are nici sustinerea propriilor deputati…

  5. Se învârte….

  6. Extraordinar ! Cred că nici CIA , nu deține informațiile astea , dar un ,, individ ,, de la noi , e mai informat decât toată lumea . Dar ce nu face ( scrie ) omul ca să se bage în seamă . Cred că nu ne mai trebuie SRI , îl punem pe aces om , și află tot ce ne trebuie .