G4Media.ro

Schimbare radicală în Olanda: Fermierii, puși să aleagă între o agricultură mai…

Sursa foto: Pexels

Schimbare radicală în Olanda: Fermierii, puși să aleagă între o agricultură mai curată și renunțarea la afacere

Fermierii olandezi sunt puşi cu spatele la zid de propriul lor guvern care le-a impus un ultimatum în contextul luptei împotriva schimbărilor climatice: fie îşi transformă fermele pentru ca acestea să fie mai sustenabile fie îşi schimbă meseria, informează AFP, citată de Agerpres.

Noua coaliţie guvernamentală vrea să aloce 25 de miliarde de euro până în 2035 pentru a ajuta sectorul agricol să îşi reducă în mod semnificativ emisiile de azot, un gaz de seră emis în special de îngrăşăminte şi dejecţiile animale. Obiectivul Guvernului este să ajute fermierii să facă trecerea la o activitate extensivă, să se reconvertească profesional, să inoveze sau să se mute, în cazul în care o fermă este amplasată în apropiere de o zonă naturală.

Chiar dacă nu este punctul de plecare al politicii sale, Guvernul de la Haga avertizează că nu exclude varianta exproprierii fermierilor recalcitranţi. Executivul susţine că nu are de ales. Marile proiecte de construcţii, care emit şi ele azot, necesare în contextul crizei de locuinţe au fost suspendate de Consiliul de Stat care a apreciat că ţara emite prea multe gaze cu efect de seră. Obligând sectorul agricol să îşi accelereze tranziţia climatică, Guvernul de la Haga speră să poată relua anumite mari proiecte de construcţii şi în acelaşi timp să reducă cu 50% emisiile de azot până în 2030.

Olandezii sunt conştienţi că ţara lor este prea mică pentru tot ceea ce îşi doresc să facă: agricultură şi industrie înfloritoare, un imens aeroport la Amsterdam-Schiphol, o densă reţea rutieră, locuinţe pentru toată lumea şi, în mijlocul tuturor acestor lucruri, zone Natura 2000 care trebuie protejate.

Acordul semnat de noua coaliţie guvernamentală nu menţionează în mod expres reducerea şeptelului, însă faptul că această măsură este de mult avută în vedere provoacă nemulţumiri în rândul sectorului.

Ţara cu 17,5 milioane de locuitori numără 100 de milioane de păsări, 12 milioane de porci şi patru milioane de bovine. Agricultura este responsabilă pentru 16% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Crescătorii de animale, în multe cazuri fermieri de mai multe generaţii, se simt de mai mulţi ani neînţeleşi şi pierduţi, afirmă Corné de Rooij, un fermier din regiunea Brabant, sudul ţării. „Incertitudinea este enormă”, spune Corné de Rooij, adăugând că atât el cât şi colegii lui se confruntă cu noi norme care le cer din ce în ce mai multe investiţii. De exemplu, următorul său proiect îl va costa aproape un milion de euro pentru ca grajdurile sale să devină neutre din punct de vedere climatic. Corné de Rooij critică faptul că agricultura este o victimă facilă deoarece este primul sector care este arătat cu degetul când vine vorba de schimbările climatice.

Principalul sindicat agricol din Olanda (LTO) recunoaşte că Guvernul are dreptate să aloce miliarde de euro pentru a face sectorul mai durabil, dar critică faptul că statul alocă mai multe fonduri pentru a-i despăgubi pe fermierii care încetează activitatea în loc să direcţioneze mai multe fonduri spre inovare.

„Fermierii văd foarte bine schimbările climatice, văd ceea ce trebuie făcut şi vor să îşi aducă contribuţia dar asta are un cost. Noi suntem în starting-block-uri, dar trebuie şi ca societatea şi mediul politic să facă această tranziţie posibilă”, subliniază preşedintele LTO, Sjaak van der Tak. (sursa foto: Pexels)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. intre timp noi putem hrani scroafa salvata de AUR , cu orice, pentru ca cei care cresc 5+ le cresc doar bio (sunt ironic) dar se ascund

    • Bine ca ne legam de scroafa taranului, dar de bemveurile la mana a saptea vechi de 20 de ani aduse din germania nu zicem nimic. Frumoase prioritati au unii!!!!!

    • yo, nu poti sa fii de aur daca nu ai un „bemveu” cu 600.000 km minim. asa ca nu ai ce sa ii faci … tre sa accepti realitatea.

    • Pai bai Yo, cine aduce bemveurile ba, nu tot voi le aduceti? Ti le baga neamtu’ pe gat? Sau faci tu rate pe viata si te mandresti ca esti „bengos”?
      In plus pe piata germana majoritatea masinilor puse la vanzare au sub 4-5 ani pentru ca atat tine neamtul masina.
      Harb ajunge la tine, in tara, dupa ce ai „reparat-o” pe la cunostinte ca tu ti-ai luat masina dar n-ai bani nici de benzina. „Cunoscatorule”.

    • @yo azi e despre mancare, maine vorbim cu g4 sa discute si de beeemeeeewwwwurilw bio … desi la capitolul asta cu sigurnta olanda e mult mao departe decat bmw ul traditional dizel bizonic

    • Ce treaba are bmw cu haleala ????? Uite asa se întâmplă la noi știri cu alimentele nu interesează pe nimeni dar dacă se bat doi pe DN1 e mega știre jurnalistică și face audiențe. Asta este nivelul de cultura al nostru. Ne merităm soarta.

  2. Nu e zi sa nu demonstrezi pe aici cat esti de intelept.

  3. Ce libertate! Wow!

    • La tine în Rusia, te-ar fi aruncat de la etaj pentru asemenea remarcă sarcastică.

    • Nu-i nimic. In Olanda ii expropriaza. Mare diferenta, ce sa zic.

    • Sandokane, chiar ar trebui să te arunce de la etaj: în Olanda unii țărani pot fi expropriați (și compensați!), însa rămân în viață. În Rusia, cei aruncați de la etaj de mâna lui Putin, nu prea au șanse de a mai trăi.

  4. La noi agricultură este plina de mafioții care vor banii din subvenții și beneficii de la stat un profit imediat fără sa facă nimic iar noi consumăm alimentele din afara de cea mai proastă calitate. Subvențiile trebuie transformate în vauchere imputuri etc controale permanente pe teren și legate strict de producție și calitatea.

  5. olanda isi forteaza cetatenii in timp ce toata asia produce de sparge, fix cum vrea. degeaba reduci la tine in tara cu 20% (desi mi se pare un procent f mare) daca de exemplu china sau india polueaza +300%. think inside the box baieti …..in loc sa gasiti solutii comune si fezabile pt problema asta.

    • Nu știu de unde a fost inspirat articolul. Deși e chiar interesant aș ruga autorul / autorii să îl verifice încă o dată. Azotul e prezent in aerul pe care îl respirăm într-o concentrație de 78%. Nu cred că azotul e problema. Cred că e vorba de oxizi de azot si gaz metan.

  6. Pai agricultorii au tractoare.
    Nu prea merge sa dai cu tunu cu apa sau p.ulanu in tractor… Adica merge, dar e cam degeaba.

    Deci, solutia e simpla. Au aplicat-o recent prin Franta. Nu cred ca olandezii n-au sange in instalatie macar cat francejii.

  7. Ce treaba are bmw cu haleala ????? Uite asa se întâmplă la noi știri cu alimentele nu interesează pe nimeni dar dacă se bat doi pe DN1 e mega știre jurnalistică și face audiențe. Asta este nivelul de cultura al nostru. Ne merităm soarta.

  8. uite si zorii noilor planuri cincinale cu stiinta lui miciurin ! merita si vestul o colectivizare sangeroasa si apoi merita sa afle ca 78% din compozitia atmosferei este tocmai AZOT! (as spune totusi ca desteptii fitzuicii asteia au pus azot in original putand fi oxizi de azot)