G4Media.ro

Scenariile de lucru în criza politică. Cine va deconta dezastrul produs de…

Scenariile de lucru în criza politică. Cine va deconta dezastrul produs de PSD și ALDE

Separeurile din restaurantele de lux și sediile partidelor sunt scena negocierilor febrile dintre politicieni după criza guvernamentală declanșată de ALDE. Ieșirea lui Tăriceanu din guvern și întărirea poziției de jucător a lui Ponta schimbă datele jocului politic și deschid multiple opțiuni pentru toate partidele. În prag de prezidențiale, Iohannis, PNL, USR și PLUS au o dilemă majoră: cum să scape România de guvernarea PSD, dar să nu-și compromită șansele la cele trei alegeri decisive din 2019 și 2020.

Ce urmează? După ieșirea ALDE din guvern, PSD e obligat să meargă în următoarele 45 de zile în Parlament pentru votul de încredere cerut de articolul 85 din Constituție în situația schimbării compoziției politice. Ce efecte are o eventuală pierdere a votului de încredere? Victor Ponta a declarat că situația ar duce automat la demiterea guvernului, dar Ludovic Orban l-a contrazis. Într-adevăr, Constituția nu prevede demiterea automată a guvernului. În acest scenariu, Opoziția ar putea sesiza CCR, ceea ce ar prelungi criza politica.

O altă opțiune e moțiunea de cenzură, promisă apăsat de PNL chiar în ziua ieșirii ALDE de la guvernare. PNL a reacționat rapid atunci pentru a respinge orice acuzație de înțelegere (tacită sau nu) cu PSD. Din momentul declanșării procedurilor pentru depunerea moțiunii de cenzură apar următoarele opțiuni:

1. Alegeri anticipate (cerute apăsat de USR și PLUS, dorite și de PNL și Iohannis). Extrem de greu de realizat din cauza opoziției tuturor celorlalte partide, dar și a acelor parlamentari din opoziție care nu doresc să-și încheie mandatul mai repede cu un an. Ar însemna picarea a trei guverne consecutiv. Nu s-a întâmplat niciodată. E posibil ca președintele Iohannis să le ceară apăsat în aceste zile.

2. Viorica Dăncilă renunță la candidatura la prezidențiale și PSD îl susține pe Mircea Diaconu, pentru ca ALDE și Pro România să refuze votarea moțiunii de cenzură inițiate de PNL și USR. Greu de realizat, Dăncilă și baronii PSD vor o candidatură proprie a partidului. Pe de altă parte, s-au văzut la Congresul de sâmbătă lipsa de entuziasm, demobilizarea și neîncrederea pesediștilor în șansele propriului candidat de a ajunge măcar în turul doi.

3. Moțiunea de cenzură trece și se formează o majoritate guvernamentală în jurul PNL, cu Pro România, UDMR, ALDE. Ar fi un risc major pentru PNL în cele două luni rămase până la prezendențiale: partidul ar prelua o moștenire catastrofală de la PSD, iar cu Ponta și Tăriceanu în guvern nu ar putea trece aproape nicio măsură cerută de electoratul anti-PSD. Altfel spus, PNL riscă să deconteze în plină campanie o factură care nu îi aparține.

4. Moțiunea de cenzură trece și PNL formează singur guvernul, cu sprijin parlamentar de la restul forțelor non-PSD. Greu de crezut că Ponta și Tăriceanu ar accepta un asemenea scenariu, din care nu ar avea nimic de câștigat. Și pentru PNL ar fi risc de compromitere, dar dacă ar putea rezolva rapid câteva cerințe ale electoratului (vot în două tururi la primari, desființarea Secției speciale pentru magistrați etc) ar avea de câștigat masiv prin accesul la resurse.

5. Moțiunea de cenzură trece și se formează o nouă majoritate pe stânga: PSD (fără Dăncilă în guvern) – Pro România și ALDE. E ceea ce își doresc cel mai mult Ponta și Tăriceanu, iar baronii PSD ar putea fi și ei convinși că e soluția cea mai bună pentru a nu fi decuplați de la resurse. Marele semn de întrebare e legat de decizia președintelui Iohannis: în ce măsură ar accepta să numească un premier emanat de o asemenea majoritate, fie el și fără o conotație negativă evidentă (precum soluția des evocat Sorin Câmpeanu)? Daunele de imagine pentru Iohannis, aflat în plină campanie electorală, ar putea fi majore, iar Alianța USR PLUS ar sancționa politic desemnarea încă unui premier girat (și) de PSD.

6. Moțiunea de cenzură trece, dar calendarul politic (desemnarea unui nou premier) va fi împins până după alegerile prezidențiale. În acest caz, opțiunile se schimbă radical.

Nu este exclusă însă o altă dezvoltare a situației politice: fie apariția unei lebede negre, un eveniment neașteptat cu impact social major, fie o soluție de compromis între principalii jucători politici.

Cu un electorat care a semnalat clar în 26 mai, la alegeri și referendum, că respinge politicile PSD-ALDE, întrebarea principală e următoarea: cum poate fi scos PSD de la guvernare cu cât mai puține riscuri pentru jucătorii anti-PSD. Atât Iohannis, cât și PNL, USR și PLUS se tem de precedentul 2016, când guvernul Cioloș a fost torpilat de lipsa majorității în Parlament și de șicanele PSD-iștilor din eșaloanele 2 și 3 ale puterii. Iar rezultatul a fost cel știut: după un an de stat în opoziție, PSD a revenit la putere cu un scor istoric.

Iată, pe scurt, principalele obiective de moment ale partidelor:

PSD: menținerea la guvernare și organizarea alegerilor locale. Pierderea guvernării ar însemna un exod masiv de parlamentari și aleși locali către alte partide. Exclude anticipatele.

PNL: capitalizarea crizei PSD și eventuala cuplare la resurse. Intrarea la guvernare înainte de prezidențiale ar putea fi o soluție, deși are riscuri majore – decontarea situației economice dificile provocate de PSD și ALDE. Eventuala intrare la guvernare ar avea avantajul conectării la resurse înainte de alegerile locale, precum și posibilitatea de a puncta electoral decisiv prin schimbarea unor legi controversate (alegerea primarilor într-un tur, modificările din justiție, Secția specială pentru magistrați, privilegiile pentru baronii locali etc). Vrea anticipate.

USR (în alianță cu PLUS, dar acum doar USR e partid parlamentar): Alianța a spus clar că nu vrea să intre la guvernare decât după alegerile parlamentare sau prin anticipate. USR și PLUS resping complet posibilitatea de intra la guvernare fără un mandat clar de patru ani de la alegători, conștientă de riscul de a deconta moștenirea PSD – ALDE. Vrea anticipate.

Pro România: Pentru Victor Ponta, intrarea la guvernare e esențială acum. Pro România are nevoie de accesul la resurse ca de aer, pentru a-și construi rețeaua în teritoriu și pentru a atrage cât mai mulți PSD-iști în Parlament sau în teritoriu. Nu vrea anticipate.

ALDE: Tăriceanu vrea să-și asigure supraviețuirea în 2020 la parlamentare. Pentru asta ar fi de acord și să rămână într-o semi-opoziție la PSD (miniștrii și secretarii de stat ieșiți din guvern, dar păstrați oamenii din eșaloanele inferioare și conservate majoritățile din consiliile locale și județene cu PSD), dar și să intre într-un guvern mai larg alături de Pro România și PSD, cu un alt premier și altă structură. Exclude anticipate.

UDMR: Partidul lui Kelemen Hunor vrea distanțarea cât mai mare de PSD, pentru a șterge impresia deplorabilă lăsată timp de trei ani, cât a cauționat atacurile anti-justiție ale lui Dragnea. Nu-i exclus însă ca UDMR să acorde din umbră sprijin pentru un guvern minoritar, la schimb cu avantaje politice. Un alt obiectiv major al UDMR e păstrarea votului pentru primari într-un singur tur. Nu vrea anticipate.

PMP: Partidul lui Băsescu ar fi de acord cu intrarea la guvernare într-un guvern de dreapta, dar a coabitat fără probleme cu PSD din spatele scenei și ar face o nouă înțelegere subterană oricând. Miza e accesul la resurse în vederea localelor. Nu e clar cum se poziționează față de anticipate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

57 comentarii

  1. Nu am inteles care e dezastrul produs de PSD si ALDE (din text chiar nu reiese) ca eu pe unde ma duc pe unde ma intorc economia este strong. Puterea de cumparare a romanilor nicicand n-a fost mai ridicata. Bancile acorda credite de ca si cand urmeaza o perioada buna, investitiile merg mai departe. Belgia nu a avut guverne interimare a la long si nu am auzit sa se fi prabusit. La fel si Italia primei republici. Hai sa o mai lasam pe asta cu dezastrul ca atunci cand cadea economia si TVA-ul era majorat la 24% si salariile bugetare erau taiate cu 25% si in guvernarea Boc Hidroelectrica era capusata, iar hotia era pe maxime, domnul Pantazi umfla cimpoaiele intru slava lui Basescu.

    • Domnu’ Victor, te intreb fara nici o intentie de a-ti contrazice spusele: dumneata ai observat tristetea, dezamagirea, incruntarea de pe chipul oamenilor? Care oameni? Aia din jurul tau, de pe strada, cam de peste tot pe unde zici tu ca-ti intorci privirea si vezi bunastarea. Eu zic ca nu prea vezi asa ceva. Dar poate ca te invarti mai mult printre politicieni sau iti faci veacul prin birouri cu bugetari veseli, odihniti si cu salarii bunicele. Te anunt in cazul asta ca nu aia e Romania reala.
      Si sa nu uit, zici de banci ca sunt dragute. Pai asa erau si cand dadeau credite in draci ca sa-si ia omu’ coliba in bloc la pret de conac, chiar daca stiau ca e o mare pacaleala. Iar daca epoca base a fost rea, trebuie sa accept kktul pesedist doar pentru ca ti se pare ca e un pic mai putin rau? Accepta tu asta, imbratiseaza-ti soarta si nu mai da lectii cu exemple de alte natii.

    • „pe unde ma duc”. interesant: austria? germania? elvetia? ca in romania parca s-au dublat pretul la toate (minim dublu) fata de 2016. ma gandesc la chestiile minore, gen lapte, unt, oua. da, parca pretul la laptopuri si plasme e cam la fel.
      investitiile: care investitii merg bine? ca am ajuns sa iasa jucatori importanti de pe piata interna datorita stabilitatii politice. probabil ca nu le plac nici numerele de genul 114, plus „majorarile” din pix ale salariilor la privat.
      nu pot sa zic daca domnul pantazi umfla cimpoaiele intru slava lui basescu, dar mi se pare extrem de similara cu a umfla cimpoaiele pentru burebista, stefan cel mare, sau cine-o mai fi; adica e lipsit de relevanta in contextul articolului. un fel de „ba pe-a ma-tii” doar ca sa ne aflam in treaba.

    • Nea Victore…cum e vremea pe Uranus? Intreb pentru un prieten.E clar .ca nu esti de pe aici.Stim Latrina3 e alta planeta dar chiar acelasi rahaturi despre mariner de acum 5 ani pe putin…mai schimba si tu un pic…fuge lumea din gradina,Gogule?

    • victorar: pai si daca e asa strong, da dismiss la articol, si nu mai comenta, ca nu e nimic de comentat inseamna. o duci bine, liber!

    • Varu Vinnie, îmi pare rău să-ți zdruncin percepțiile, dar ce vede unul sau altul în jurul său, nu este cel mai adesea adevărul la nivel social. Din simplul motiv că nivelul social este relevat de date statistice, nu de perceptii punctuale.

      E clar că aici, pe G4, mulți urăsc visceral PSD-ul și după cum înțeleg (și-mi pare rău pentru asta) trec prin niște situații financiare mai dificile.

      La nivelul general al societății operezi cu date statistice, care chiar dacă nu reflectă întotdeauna nuanțele și nu constituie prin ele însele o analiză interpretativă, constituie cea mai bună bază pentru așa ceva.

      Ori statistica indică 7 ani de creștere fruntașă raportată la restul țărilor UE și se referă nu doar la creșteri nominale de venituri pentru toate categoriile populației dar și creșteri reale, reflectate atât în cumpărăturile de de bunuri valoaroase (case, mașini, terenuri, clădiri de firme, investiții) cât și în coșul zilnic al persoanelor (cu toata erodarea inerentă a inflației care, ce să vezi, în economia de piață are obiceiul să vină la „pachet” cu creșterea veniturilor).

      Cu băncile, problema este mai complicată. Nu ați vrea să câștige puncte electorale PSD când încearcă să îi aduca la practicile consacrate din țările civilizate, dar plângeți când vă loviți de aroganța și discreționismul lor.

    • @ Victor: Vorbim despre crestere economica exclusiv pe consum fara nici o investitie in economie care sa mareasca productivitatea muncii, amnistii fiacale corelate cu neaducerea veniturilor la buget in linie cu cheltuielile tot mai mari, cresterea nesustenabila a salariilor bugetarilor si pensiilor pe bani imprumutati la cele mai mari dobanzi din regiune (mai mari decat ale Greciei!!!) pe principiul „lasa sa dam noi ca sa taie altii”. Intr-un an sau doi cand criza globala o sa loveasca Romania, taierile de pensii si salarii or sa fie pe agenda Guvernului indiferent de cine o sa fie la guvernare.

    • Puterea mea de cumparare a scazut pentru ca mie nu mi-a mai crescut salariul de trei ani, ca nu sint bugetar. Asa ca plimba ursul!

    • Cum se cheama atunci cand ai crestere economica, deci mai multi bani intra la buget dar tu in continuare te chinui sa te incadrezi intr-o tinta de deficit de 3%??? Asta inseamna ca nu ai fost chibzuit si te-ai intins mai mult decat te tine plapuma mai pe romaneste. Si niciodata nu o sa vezi efectele unui dezastru economic intr-un an, doi pentru ca efectele unei guvernari proaste au nevoie de timp sa se propage, sa roada din fundatia economiei pana la subrezirea critica, exact ca la o casa infiltrata de apa….pe afara arata bine dar la cel mai mic cutremur te uiti cum toata munca ta se prabuseste – si aici nu este o figura de stil pentru ca cele care vor suferi cel mai mult in cazul unei crize o sa fie economiile si salariile populatiei in moneda nationala. Asta deoarece singura masura patentata pentru a face fata acestor socuri va fi, ca intotdeuna, devalorizarea monedei.

    • @victor :
      To’arasul victor, scuteste-ne de minciunile, calomniile, dezinformarile, intoxicarile si aberatiile tale.
      In anul 2009, in urma devalizarilor si dezechilibrelor provocate de guvernarile psd si pnl, care au lasat o gaura uriasa in buget, la care s-au adaugat si efectele crizei economice mondiale, tara era pe marginea prapastiei.
      Masurile corecte si absolut necesare luate de Guvernul Boc au salvat tara de la faliment, de la dezastru de la incetare de plati.
      In prezent, suntem aproape de aceeasi situatie, gaura in buget de noua miliarde de lei, datoria externa de peste o suta de miliarde de euro, dobanzi uriase pentru sumele imprumutate, criza economica mondiala bate la usa.
      Orice guvern ar veni la putere va fi obligat sa adopte masuri dure de austeritate pentru a evita intrarea in recesiune.
      Cu cit va dura mai mult guvernarea psd, situatia tarii va fi mai grava, pentru ca salariile si pensiile se platesc din bani imprumutati, la dobanzi foarte mari.

    • Să zicem că economic, în pofida unei corupții generalizate și a unei economii dezvoltate pe consum, avem totuși creștere. Nu atât de mare cât ar fi putut fi, însă beneficiem de apartenența la UE, ale cărei economii tind, pe termen (foarte) lung să se echilibreze.
      Dar ce zici de mizeria din spitale și de funcționarea sistemului de sănătate în general? Dar a Poliției? Dar de analfabetismul în creștere îngrijorătoare și de sistemul de învățământ? De puterea tot mai mare a clanurilor, de mafiotizarea unor instituții cuprinzând administrația locală și Poliția, de rețelele de prostituție și cerșetorie îngăduite de polilțiști, de puterea și de nesimțirea tot mai mari ale celor cu lanțuri groase de aur și ghiuluri pe mână, pe care nimeni nu-i întreabă de sănătate, fiind prieteni, rude sau parteneri de afaceri cu cei din administrație?
      Ce spui despre felul în care se accede în instituțiile bugetare, cu salarii tot mai bune și privilegii care mai de care, de discriminarea celor ce muncesc în mediul privat, despre felul în care se câștigă orice licitație, despre bănoasele contracte cu statul ale unor favoriți, despre căpușarea CFR-ului și a altor „societăți naționale”, susținute mereu cu bani de la buget, deși atât de ineficiente economic și abia târându-se, dar atât de profitabile clientelei de partid?
      Ce spui, într-un cuvânt, despre un regim clientelar, care îi trădează și pe cei care îi votează, care se gândește doar la sine, în timp ce față de noi ceilalți este în cel mai bun caz indiferent?

    • Mo55ule, amesteci lucrurile. 3% e un mizilic. Mai ales când procentul datoriei în PIB este la cca. 35% pentru Romania (față de ale țari din UE unde este peste 100%: Grecia 182%, Italia 130%, Portugalia 126%).

      Dacă te îndatorezi cu 3% dar ponderea (nu valoarea nominală) datoriei în PIB rămâne cam aceeași (nu mai zic în cazul Romaniei în care a scăzut ușor în ultimii 2 ani atât de huliți) este OK. Înseamnă că te-ai îndatorat dar ai obținut mai mult decât dacă nu ai fi făcut-o.

      Nu o să afirm că merg toate ca pe roate în Ro. Dar nici să zici că-i dezastru, nu-i normal. Afară de cazul în care ești dus cu căpșorul sau … doar vrei să se creadă asta.

    • Victore, nicicand n-a fost mai ridicata puterea de cumparare a plosnitelor angajate la stat cu salarii din imprumut. Da, aici ai dreptate, dar puterea mea de cumparare in privat a scazut. Si a multor altora. Vezi ca am raspuns si dlui Pantazi

    • Prietene, e greu de vorbit despre toate, la grămadă. Mai ales este greu de vorbit (fiecare pe limba lui) fără terminologia agreată de toți. Ceva se poate face totuși. Se poate vorbi făcând comparații. Iau, așa la întâmplare:

      Zici de corupție generalizată. N-o să zic că a dispărut corupția. Văd însă că sunt foarte puține cazuri instrumentate în ultimii 7 ani care se referă la fapte din acești ultimi 7 ani. Toate „marile” cazuri sunt de-acum 10-20 de ani.

      La fel cu spitalele. Găsești multe grozăvii, din câte am auzit, dar există și o mulțime de îmbunătățiri, atât ca reabilitări și înzestrări cu aparatură cât și la cointeresarea medicilor și încetinirea plecării lor din țară.

      Eu sunt de acord și că PSD trebuie să predea/ piardă puterea. Întrebarea este „în favoarea, cui?”.

      Îmi place, sau nu, cred că bine ar fi, măcar pentru liniștea/ lămurirea situației să se implice mai mult cei care își/ ne spun că-s nou-nouți și neprihăniți. Însă, ce să vezi, ăștia o dau la întors și așteaptă să scoată alții castanele din foc.

    • i-auzi, au scazut cazurile!!! auzi ma, tu crezi ca noi suntem prostii vostri de pe luju?? au scazut cazurile datorita CCR care a anulat zeci de procese, care a dezincriminat abuzul in serviciu, datorita parlamentului care a indepartat SRI de la urmarirea hotilor si asa mai departe. incearca sa pacalesti alti prosti, aici nu tine! coruptia e generalizata. si o zic ca unul care lucreaza in sistem. nimic nu se face decat pe linie politica. e JALE!

    • este incredibil cum prinde propaganda pesedistă la pinguini. Domnule, LA CREȘTERE ECONOMICĂ I-AM DEPĂȘIT PE AMERICANI, FĂRĂ RUȘINE PUTEM SPUNE :)))) Nu există bullshit mai mare decât creșterea economică pe îndatorare și consum. Știți ce este creșterea economică pe îndatorare și consum? Știți, știți? Habar nu aveți. Creșterea economică pe îndatorare și consum este umflarea averii create de națiune într-un an PRIN ÎMPRUMUTURI, împrumuturi care NU SUNT FOLOSITE LA INVESTIȚII. E bullshit pur, curat, românesc, geto-dac!
      Da, băi Gigele, asta… Victoraș! Dacă familia ta are două salarii și o alocație pentru copil în 2018, dar în 2019 FACI UN ÎMPRUMUT ca să îți cumperi o tigaie Delimano, atunci familia ta cunoaște O CREȘTERE ECONOMICĂ. Primești MAI MULȚI bani în 2019 (salariile+alocația+creditul primit pe card de la bancă), cheltui mai mulți bani în 2019 (mâncare + utilități + excursie la Eforie + tigaia Delimano), creșterea economică există, din păcate creșterea economică e dată pe consum (tigaia), că dacă era dată pe investiții (izolație polistiren la camera copilului) te-ar fi ajutat în viitor (la iarnă plăteai mai puțin gaz). Pe scurt: ai creștere economică, dar nu ai NICIUN AVANTAJ. Dezavantaje, gârlă: cheltuielile pe următorii 30 de ani, când vei plăti creditul pentru tigaie, vor fi mai mari :)))

    • Degeaba amesteci cifrele „de facto” sperand ca lumea nu o sa priceapa faptul ca incerci sa maschezi sarabanda cheltuielilor statului cu maririle de salarii si pensii fara baza in economia reala si doar pe datorie…daca la anul faimosul tau PIB se contracta din cauza unei crize economice ghici ce….ce-i 3 % deficit de anul asta vor cantari 10-15% ca pondere din PIB-ul micsorat de criza. Atunci sa te vad pe unde scoti camasa!
      Dar asa sunt politicienii, prezina niste procente si spera ca poporul nu isi da seama de dezastrul care poate sa vina ….si in ce priveste datoria ca procent din PIB tine minte ca in 90 am plecat de la 0%. Nu vreau sa ne imprumutam precum Grecia, sa huzureasca generatiile actuale 20 ani cu pensii si salarii marite, iar datoriile sa cada pe umerii copiilor sau nepotilor nostri. Imi place „de facto” ca dai exemplu datoria pe care o are Grecia dar uiti sa adaugi ca asa NU.

    • @Victor, @de facto,
      Dar pe mine nu mă consultați niciunul ref la situația populației? Voi trece cu vederea de data asta, dar data viitoare…
      Așa e, în ultima vreme sosesc la cazan destui păcătoși cu burțile umflate, dar și cu fețele schimonosite de groază, la gândul că se vorbește tot mai des despre o inevitabilă criză economică mondială, care se va suprapune peste pomenile electorale locale…
      @de facto,
      Ne-ai fi putut numi simplu:”săracilor”, mai ales că termenul e tot mai des folosit de beneficiarii pomenilor electorale, doritori fiind de a atrage atenția celor din jur…

    • EXCELENT comentariu!!! Din pacate, Romanul are memoria scurta.

    • Merci @Alin!
      Așa e, românul are memoria scurtă, dar are o răbdare…lungă cât o zi de post…

    • @Victor: scopul real al propagandei latrailor din presa securista (lupta anticorupție) este subordonarea economică a României față de nucleul franco-german al UE și impunerea masurilor de austeritate draconice binecunoscute pentru slăbirea competivitatii economice a „periferiei” în raport cu „metropola”.

    • ”scopul real al propagandei latrailor din presa securista”, în special al celor care-l slugăresc pe tunrătorul la securitate Dan Voiculescu ” este subordonarea economică a României față de ” infractorii din Mafia PRO(ST)-PSD-ALDE pe care o slujește trolul analfabet vax care vrea ”sa fi putin atent” cu un ”i” și care citește din ”placarte”.

    • @G4Media: cred că ar fi timpul să vă retrageți prostul de pe forum (Bad@) pentru că vă face de râs prin prostia lui incomensurabila și pentru că vă descalificați total recurgând la aceste practici de a șicana pe cei a căror opinii / puncte de vedere nu vă convin. Vă reamintesc că și în timpul regimului comunist, securitatea avea obiceiul să bruieze posturile de radio ostile regimului și de fapt nu a reușit mare lucru. 🙂

  2. Ce mai conteaza, tot un popor de ticalosi sunteti. Va injunghiati pe la spate si va mintiti in continuu. Cum vreti guvernare buna cu voi parte din ea? Nu sunteti in stare.

  3. La zecile de mii de pensii speciale, ce mai contează frate, 500 de salarii compensate?
    Dă-le salarii compensate pe 1 an, lor și consilierilor, să vedem, acceptă anticipate?

    • nu pentru salariul ăla stau ăia în parlament. Stau ca să blocheze încă un an blocate reformele antimafia, vezi articolul de azi cu frații cristescu din jud olt care au luat 29 de mil de euro pentru repararea unui drum

  4. M-am săturat de expresia „cuplarea/accesul la resurse” atunci când vine vorba de partidul care vrea să ajungă sau este la guvernare.
    Rahații ăștia de politicieni se gândesc numai cum sa pună mana pe banii din bugetul țării. Zici ca singura ocupatie a poporului român este sa le furnizeze resurse financiare nenorociților ăstora ca sa se poată ei juca de-a politica.
    Muie tuturor partidelor.

  5. Dezastru???
    Care dezastru!!??

    • Nea Gogu de la scularieee…daca scoti capul pe fereastra…aia de forfoteste afara e lumea reala!

    • Asta spuneam si eu. Ca nu vaem proprietatea termenilor. Dezastru a fost in 97-99 cand cate zeci de mii de oameni pierdeau locul de munca si nu aveau unde sa se duca si aveam hiperinflatie. Dezastru a fost in Argentina, in Germania interbelica, in Rusia post-sovietica, in Cambogia lui Pol Pot. Dar sa vorbesti de „dezastru” acum cand se vede chiar o convergenta reala cu tarile din UE e aberant. Chiar sunt ani buni. Sa ne tinem bine cand vine noul val de criza mondiala si sa pastram termenii adecvati pentru atunci.

    • Trebuie sa recunoastem ca PSD s-a tinut de cuvant in unele aspecte. Au promis ca vor spori prezenza online..si ce sa vezI??? Toti fericitii romaniei s-au apucat sa-si exprime „parerea” pe G4..hotnews..etc.

  6. Din moment ce porcariile au fost facute de psd+alde nu vad de ce ar trebui sa le deconteze altcineva. Doar n-om fi atit de dilii sa uitam asta pina la alegeri.

  7. Mi se pare ca stam si ne uitam din exterior ca si cum nu ne-ar afecta. Pana la urma ce mai conteaza unde se plaseaza PSD, UDMR sau ALDE? Au fost la guvernare atata timp, si-au aratat atat neputinta cat si jaful organizat pe care-l au in minte, e clar ca acei oameni nu mai au ce cauta la conducerea tarii.

    Dar nu, inca au sanse sa ajunga sus, inca exista posibilitati. Unul ca Ponta inca spera sa revina sus dupa ce s-a vazut cum a gestionat Colectivul.
    Probabil tara pe Ponta il merita presedinte cat timp nu se dezice clar de el.

    Avem o tara…pacat de ea ca e locuita de idioti.

  8. Psd e pe buza prapastiei. Alde – pe nasalie. Ponta – lunecos ca o anaconda. Cineva, dintr-o Oficina, i-a dat maleficului Motan o bomba cu ceas. Miza? Dl Iohannis. Nicidecum ineptocrata Vasilica. Dupa principiul: sa arda s(t)atul! Acum cand alegerile bat la usa!. Cu cat e mai mare dezastrul, cu atat mai bine pentru salbaticiunea exotica ponta. Or, timp de doi anisori, minciuni si conjuncturi i-au permis brutei ponta sa-si tese panza. Sa fenteze, sa blufeze, sa racoleze. Numerosi agenti ascunsi pe dupa copaci l-au consiliat, l-au incurajat sa infiga cutite in spate. De aici si claia abjecta de surogate imputite Pro&alde.

  9. M-a iritat cuvantul dezastru introdus parca fortat de nea Pantazi in scop de clickbait pt ca analiza in sine e relativ buna. Dezastru e un cliseu de 2 bani gauriti pt urechile rezist. Dacă e dezastru…cand va fi cu adevarat dezastru( ca in dex) cum il numim, inventam cuvinte noi? Asa trebuie sa cada un guvern intr-o democratie cu 15 triliarde de optiuni posibile mai putin cea cu violenta si urlete in strada. Sa cada guvernu, ok, dar urmatorii veniti să-si asume ca daia vin la putere!

  10. Dincolo de opiniile politice. Economia ”merge” pentru ca avem o economie de piață și pentru că economia REALĂ s-a decuplat de politică. Cum, necum antreprenorii împing lucrurile înainte iar Guvernul nu are nici un merit în asta. Cand Guvernul va investi bani în autostrăzi, spitale și scoli și va contribui astfel la creșterea producției industriale, vom putea spune că creșterea economică i se datorează. A nega dezastrul împrumuturilor de stat pentru plata salariilor si pensiilor este prosteală pe față. Iar cand o fi cineva capabil și liber să facă o analiză a impactului OUG 114 in economia reală, atunci o să vedem clar cât de dezastruos de incopentent a fost acest guvern. Puteti sa injurati cat vreti, realitatea este tot asta.

  11. Cine sa deconteze? Ei vor deconta, nu e normal?

    1. Imediat toate functiile politice noi sau vechi, afara imediat indifferent de nivel sau pozitie sau judet
    2. Restructurare a aparatului de stat 30-40% out. Multe agentii judetene desfiintate total (raman doar centrale, de exp APM judetene, APC, APIA, etc … afara bah trantorilor, mars la munca puturosilor
    3. Justitia sa incinga motoarele. Apoi, dosare penale pentru abuz in serviciu, control la documente, sa stea in puscarii in medie 4-7 ani

  12. De ce Victor si altii care nu vad „dezastrul” fie sunt idioti fie sunt mizerabili in mod intentionat: Daca eliminam artificiul taierii celor 4 zerouri de la moneda nationala vedem ca puterea leului nu numai ca nu a crescut ci a scazut. Deci moneda nationala nu are putere de cumparare mai mare ca la revolutie ci din contra, cu o panta de scadere a puterii de cumparare accentuate in ultimii 3 ani de guvernare PSD ca referinta vezi 2008. Nu mai intru in detalii ca oricum tot cretini ramaeti pupincuristii PSD indiferent de adevarul care vi se explica.

  13. In ciuda a tot cred ca nu ne-am identificat inca corect adversarul adica ce eu spun de mult si sper ca in curand sa fie tot mai multi cei care sa spuna chiar si fara, asa cum ar trebui dupa o ancheta dusa de Procuratura in colaborare cu SRI si SIE privind subminarea economiei nationale de cetateni romani in nume propriu sau in slujba unor puteri straine ca Romania dupa 1989 a fost teatrul unui asemenea scenariu de subminare a economiei nationale in scopuri economice dar si politice atat ade catre partiide politice, politicieni cat si agenti de influenta ai unor pueri straine foarte active pe teritoril national. Si acum probabil ca o sa mi se replice ca exagerez ceea ce ar fi bine, dar in final se va vedea ca am dreptate la fel ca isi dup 1990 cand scriam ca in Romnia puterea trece de la nomenclatura comunist securista la un amestec mafiot comunisto-securistic(si prin descendenti) -interlop ceea ce azi se vede si cu ochiul liber si fara ochelari.

  14. Am si eu o curiozitate: cum poate reusi o motiune de cenzura in opinia dumneavoastra? Adica USR si PNL, care au impreuna in Parlament sub 30%, ar trebui sa isi asume o guvernare in care sunt sustinuti de aceleasi persoane care au votat schilodirea justitiei, distrugerea economiei, de aceleasi persoane care au sfidat manifestantii pe 10 august si care au jignit constant diaspora, specialistii, itistii, in fine, toata Romania nepesedista? E bine ca vi se par imposibile alegerile anticipate dar Ciordache sustinand USR in parlament nu vi se pare imposibil. Sau va ganditi la Tudose (ca, na, Pro Romania e in opozitie acum) sustinand USR si PNL? Sau, de ce nu, poate chiar domnul Tariceanu care in multe momente a fost mai rau decat Liviu Dragnea va avea o criza de constiinta si se va alatura USR si PNL? Chiar nu mai exista nicio rusine in tara asta? Un guvern nou va veni atunci cand alegerile anticipate sau nu vor schimba structura Parlamentului. Pana atunci, sa isi asume guvernarea USR si PNL cu 30% in Parlament ar insemna nu numai ca vor pierde alegerile de anul viitor dar si ca nu vor reusi sa promoveze nicio schimbare reala pentru ca nu au sustinere pentru asa ceva. Exact asa a fost sacrificat guvernul Ciolos, s-au straduit sa faca lucruri bune impiedicati de un Parlament pesedist la fiecare pas si ulterior, la alegeri, li s-a reprosat absolut tot. Exact asa ar fi si acum. Domnul Ciordache ar vota guvernul si, ulterior, l-ar ataca in toate felurile posibile si ar vota impotriva unor initiative legislative pro-justitie sau anti-birocratice. Mie mi se pare ca opozitia trebuie sa spuna clar ca nu va veni la guvernare cu aceasta structura a Parlamentului pentru ca nu poate sa respecte niciun program de guvernare. Imi pare rau, romanii au votat PSD – ALDE in 2016, n-avem decat sa bem paharul pana la capat. Asta ca sa nu o luam de la capat la anul.

    • Respectul meu…frumos vorbit, la subject. Vad .ca toata lumea e cu tarisoara in gura, dar nimeni nu zice de ce urmeaza.Multumesc pentru punctul pe „i”

  15. Nu există vot de încredere in CONSTITUȚIE. Există doar motiune de cenzură.
    PS – am spus de sute de ori in 25 de ani ca această CONSTITUTIE elaborată sub ”patronajul” ILIESCU- ANTONIE IORGOVAN” este foarte proastă ! DA, nu sunt singurul care am spus !

  16. Obsesia asta a dvs. cu „decontarea” e de-a dreptul ridicola, dle Pantazi.

    De un an de zile, si PNL si USR declara public ca vor taia pensiile speciale, vor reduce nr de ministere, vor subtia aparatul bugetar, etc si cu toate astea (sau tocmai de aceea), PNL si USR au castigat alegerile europarlamentare.
    Pe ce naiba va bazati cand faceti zi de zi apologia decontului, de parca intregul electorat al PNL si USR ar fi format exclusiv din tampiti care in cabina de vot dau cu banul ca sa puna stampila.

    • Foarte bun comentariu, Lana, excelent punctat! Si eu cred la fel, sunt necesare doar cateva masuri, dar clare, cum e asta cu pensiile speciale, desfiintarea SS, oug 114 si alegeri locale in 2 tururi, pentru inceput. Cu ccr sa nu-si faca probleme, ca aia sunt mercenari si se dau imediat dupa cine e la putere. Bineinteles, toate magariile trebuie rezolvate, insa pentru un start si pentru doar 1 an, e destul.

  17. Toata lumea vorbeste doar de partide.. dar solutia de fiecare data a fost „altii”.. asa va fi si acum.. singurul compromis care il pot vedea este un guvern de tehnocrati.. adica unii care nu poarta sigla nimanui, dar li se vor sparge in cap toate. Si bineinteles ruptii aia de foame care isi spun „parlamentari” isi tin de mandate pana la capat.. ca doar au platit gras pentru ele.. in rest sesiza bine Alexandru.. cu majoritate de PSD, ALDE, UDMR, PMP minoritati si chiar si o parte semnificativa a PNL(adica lejer peste 80% din Parlament), nu vor anticipate nici in ruptul capului.. Chiar sunt curios cat o sa o lalaiasca Iohannis cu Veorica pana epuizeaza cele 3 variante de guvern care le cere Constitutia pentru declansarea anticipatelor.. cam pana prin martie la anul..

  18. nu pleaca javrele de la macelarie!