G4Media.ro

Scandal public în Bulgaria după ce au fost publicate manualele de istorie…

Foto: Wikipedia

Scandal public în Bulgaria după ce au fost publicate manualele de istorie în care regimul comunist este prezentat ca fiind pașnic, liberal și cu beneficii majore pentru populație

Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Bulgaria a aprobat, recent, forma finală a celor cinci manuale de istorie contemporană, pentru clasa a X-a de liceu, ce urmează a fi selectate de profesori şi recomandate elevilor în anul şcolar 2019-2020, anunță info-sud-est.ro. În momentul definitivării textelor şi tipăririi lor, în spaţiul public şi academic a izbucnit un adevărat scandal, urmat de o reacţie puternică din partea mediului academic universitar. Cauza?

Manualele de istorie prezintă regimul comunist din Bulgaria (1946-1989) ca un regim paşnic, în bună măsură liberal, cu efecte modernizatoare pentru stat şi cu beneficii majore pentru populaţie.

Cotidianul bulgar „24 Ceasa” a apelat la vocea unei autorităţi ştiinţifice naţionale în domeniul cercetării regimului comunist, Evelina Kelbeceva, de la Universitatea Americană din Sofia.

Evelina Kelbeceva îşi exprimă consternarea că în manualele de istorie de liceu autorii nu suflă niciun cuvânt despre perioada sângeroasă a terorii instaurate în primii ani de ocupaţie a  Armatei Roşii, începând cu septembrie 1944.

Niciuna dintre trăsăturile dictaturii totalitare nu este semnalată în vreunul dintre cele cinci manuale, atrage atenţia Evelina Kelbeceva.

Context

Bulgaria a fost ocupată de trupele sovietice în septembrie 1944, la 9 septembrie 1944 comuniştii bulgari au preluat puterea la Sofia ajutaţi de Armata Roşie iar în 1946 monarhia constituţională a fost abolită. Ţarul Simeon al II-lea (1943-1946), în vârstă de 9 ani, a fost forţat să abdice şi a fost exilat iar Partidul Comunist Bulgar a introdus un regim totalitar. Din 1954 şi până la prăbuşirea comunismului, în noiembrie 1989, Bulgaria a fost condusă de Todor Jivkov, un lider stalinist care a făcut faţă tuturor schimbărilor de la Moscova şi din lume în cei 35 de ani de dictatură totalitară. În doar câteva luni, între toamna anului 1944 şi primăvara anului 1945, între 18.000 şi 30.000 de persoane au fost executate sumar, fără procese şi fără sentinţe, la o populaţie nu mai mare de 7 milioane de suflete. Între ele s-au aflat cea mai mare parte a liderilor politici democraţi bulgari, Regenţii care asigurau conducerea statului, sub domnia Ţarului Simeon al II-lea (minor), Prinţul Kiril, fratele Ţarului Boris al III-lea (mort în 1943), ofiţeri ai armatei, profesori, gazetari, medici, avocaţi, preoţi.

Citește articolul integral aici.

sursa foto: wikipedia.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. capitol semnat de Augustin Lazar, sub indrumarea lui Iohannis.