G4Media.ro

Sarkozy denunţă ”infamii” la reluarea procesului în care este judecat pentru corupţie…

Sarkozy denunţă ”infamii” la reluarea procesului în care este judecat pentru corupţie şi trafic de influenţă

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a denunţat luni ‘infamiile’ cu care este ‘urmărit de şase ani’, la reluarea procesului în care este judecat pentru corupţie şi trafic de influenţă, într-un aşa-numit caz al ‘interceptărilor’, alături de avocatul său Thierry Herzog şi de fostul înalt magistrat Gilbert Azibert, relatează AFP.

‘Nu recunosc niciuna din aceste infamii cu care sunt urmărit de şase ani’, a declarat Sarkozy, în primele sale cuvinte în faţa tribunalului corecţional din Paris.

Înaintea lui, un singur alt fost preşedinte francez, Jacques Chirac, a fost judecat – şi condamnat în anul 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri publice -, însă Nicolas Sarkozy, în vârstă de 65 de ani, este primul şef de stat acuzat de corupţie.

După un start fals lunea trecută, procesul s-a reluat în prezenţa fostului înalt magistrat Gilbert Azibert, care nu a reuşit să amâne audierea din motive de sănătate.

În acest caz zis al ‘interceptărilor’, Sarkoyz este suspectat că, împreună cu Herzog, a încercat să-l corupă pe Gilbert Azibert, pe atunci în funcţie la Curtea de Casaţie.

Cazul îşi are originea într-un alt dosar judiciar care-l ameninţă pe Sarkozy, acela legat de suspiciunile privind finanţarea campaniei sale prezidenţiale din anul 2007 cu bani primiţi de la fostul dictator libian, Muammar Gaddafi.

În luna martie 2012, site-ul de investigaţii Mediapart a publicat un document din care reiese că, în anul 2007, Franţa a vândut Libiei echipamente de control pe internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finanţarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro. Un an mai târziu, când Sarkozy nu se mai afla la Palatul Elysee, justiţia franceză a decis să înceapă investigarea acestui caz.

În cadrul investigaţiilor privind ancheta libiană, procurorii au stabilit în septembrie 2013 să intercepteze convorbirile lui Sarkozy, descoperind astfel la începutul anului următor că el folosea o linie telefonică secretă, cu o cartelă prepay achiziţionată sub numele „Paul Bismuth”, pentru a comunica cu avocatul său Thierry Herzog.

Conform rechizitoriului Parchetului Naţional Financiar (PNF), în timpul mandatului său prezidenţial, Sarkozy a încercat, ajutat de Herzog, să obţină unele informaţii secrete de la un înalt magistrat, Gilbert Azibert, privind o investigaţie care îl viza în ‘afacerea Bettencourt’, în schimbul promisiunii unui post de prestigiu la Monaco pentru acesta din urmă, post pe care în final Azibert nu l-a mai obţinut.

Audierea de luni după-amiază urma să fie dedicată unor dezbateri procedurale dificile, apărarea contestând mai ales validitatea urmăririi penale.

Avocata lui Sarkozy, Jacqueline Laffont, a început să pledeze ‘nulitatea întregii proceduri’, din cauza ‘numeroaselor derive’ şi a ‘încălcărilor repetate, grave’ ale drepturilor apărării în acest dosar.

Nicolas Sarkozy riscă zece ani de închisoare şi o amendă de un milion de euro pentru corupţie şi trafic de influenţă, la fel şi ceilalţi doi inculpaţi, judecaţi în plus şi pentru încălcarea secretului profesional. Ei neagă orice infracţiune.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Putea fi linistit daca pleca in Rusia, ca Depardieu. L-am blamat initial pe Gerard D., dar, la atata politically corectness si feminizare fortata, i-am dat dreptate, desi Rusia nu este tocmai o patrie de dorit.

  2. Este evident o vanatoare de vrajitoare. N-au reusit sa-l acuze de finantare ilegala din Libia si acum se leaga de interceptari ale discutiilor dintre el si avocat. Justitia in Franta ca si SUA face deja politica de stanga. Au ajuns participanti la viata politica fara sa fie votati si fara sa aiba vreo raspundere.

  3. Iohannis și Sarkozy s-au făcut președinți pentru tâlhărie si chiverniseala nu pentru sacrificiu și onoare.

  4. Nous demandons taiare des fonds europen de France, ou la coruption e a la maison au Elysee!

    Notre experte en nepotisme, Mme Clatite Armand, a analyze la situation et a adaugat Sarkozy Jr a la „Liste de Odrasle”. Elle a souligne ca est bon de faire ce zice francezul, nu ce que le presedent francais a fait.

    De pe Wikipedia:

    > Jean Nicolas Brice Sárközy de Nagy-Bócsa (born 1 September 1986) is the son of the former President of France Nicolas Sarkozy.

    > Jean, who is repeating his second year of undergraduate law at the Sorbonne, after having repeated the first year, was elected to a Neuilly seat on the notoriously sleaze-ridden department council last year. He was immediately given the job of heading Dad’s Union for a Popular Movement on the body

    > In 2009, Sarkozy was nominated to become the head of EPAD, the development agency for La Défense. Located in the Paris metropolitan area, La Défense is Europe’s largest purpose-built business district, also visited by millions of tourists annually, with the EPAD agency managing an annual budget of more than one billion Euros. The President of Medef said she believed it was „fantastic that a young and motivated man” may want to be at the head of the largest business district in France

    > Jean denied reports that he intends to convert from Catholicism to Judaism, Sebaoun’s religion. In 2009, the cartoonist Siné came under sharp criticism and was sacked from Charlie Hebdo after accusing Jean Sarkozy of converting out of ambition

    • Esti tare tata ! Astea da argumente. A3 este invidioasa.

    • Ai dreptate, Wikipedia nu e argument valabil.

      Sau e valabil doar cand „demonstreaza” ca fondurile Romaniei trebuie taiate, vorbind, fara nume si prenume, de coruptie la modul general?

  5. aiureli ..
    o fi pus cineva important ochii pe Carla Bruni
    si i-au inscenat astuia un dosar
    asa e la fracezi ..

  6. Bravo Franta. Iata ce se poate sa foloseste interceptari intr-un dosar penal si iata ca chiar si un presedinte poate fi ascultat.

    Abia astept sa intre in vigoare mecanismul european de conditionare a fondurilor europene de respectarea statului de drept si sa-i explodeze asta lui Johanis in fata. Johanis crede ca-i poate prosti pe europeni cu liniste impusa de el si cu procurorii obedienti. Doar ca raportorii MCV nu sunt prosti. O sa vada ei Johanis, Orban si Predoiu ce raport le va iesi si cum nu le vor mai veni fonduri europene.