
Sărbătoare inedită a comunităţii bulgare din Târgovişte: „Paştele Cailor”, celebrat în prezența vicepreședintei Bulgariei
Vicepreşedintele Bulgariei, Iliana Iotova, care a făcut o vizită în România, a fost invitată la sărbătoarea „Paştele Cailor” sau „Tudoriţa” a comunităţii bulgarilor din Târgovişte. Obiceiul bulgăresc „Tudoriţa” face parte din moştenirea culturală a minorităţilor din România. „Paştele Cailor” este sărbătorit doar în oraşul românesc Târgovişte, unde trăiesc aproape 700 de etnici bulgari.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Paştele Cailor sau ‘Tudoriţa’ reprezintă centrul vieţii comunităţii bulgare din România”, explică părintele Kiril, reprezentantul Patriarhiei Bulgariei în România. Bulgarii din Târgovişte sărbătoresc „Tudoriţa” în prima sâmbătă a Postului Mare. „Există un întreg cartier numit ‘Matei Voievod’, locuit de bulgari. În biserica Sfântul Nifon, construită de bulgari, se oficiază o slujbă de rugăciune şi se sfinţesc nişte pâinici, numite ‘konceta’.
Apoi, se binecuvântează caii şi grădinile. Se merge cu căruţele de la Biserica Sfântul Nifon până la Căminul Cultural, unde se află centrul Asociaţiei ‘Zaedno’ (Împreună. n.r.) a Bulgarilor din Târgovişte. Şi de acolo, încep întrecerile hipice”, a adăugat părintele Kiril.
Sărbătoarea a inclus un program folcloric cu participarea ansamblurilor de dans ale organizaţiilor bulgăreşti din Târgovişte, Băleni, Izvoarele şi Vinga.
Primele 57 de familii de bulgari s-au stabilit în judeţul Dâmboviţa din România, în urmă cu 172 de ani. Acum, în județ există o comunitate bulgărească puternică, mulți dintre membrii săi fiind legumicultori sau fermieri cu afaceri bine dezvoltate, care alimentează piețel și magazine din tot sudul României.
Sursa: BNR / Rador Radio România
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank