G4Media.ro

Șansele moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, spulberate oficial de UDMR /…

Șansele moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, spulberate oficial de UDMR / Maghiarii cer răspunsuri la întrebări precum cine este premierul, care este majoritatea, cine sunt miniştrii, care este programul de guvernare

Moţiunea de cenzură nu trece – nici cu voturile UDMR, nici cu cele ale minorităţilor – pentru că lipsesc 52 de voturi, dar UDMR nu are răspuns la întrebarea „de bun simţ” cine este propunerea de premier, respectiv cine va conduce viitoarea majoritate, a declarat, miercuri, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat marți că Opoziția va depune până la finalul acestei săptămâni moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

„Moţiunea de cenzură se anunţă din septembrie. Eugen Tomac a avut deja moţiunea scrisă la 1 septembrie, au trecut aceste aproximativ trei luni, încă nu există o moţiune de cenzură. Au zis că o depun pe 10 decembrie, apoi pe 11, pe 12. Încă nu s-a depus o moţiune de cenzură. Până când nu se depune o moţiune de cenzură, discutăm doar teorii, ipotetic. Noi nu am văzut moţiunea de cenzură, textul am înţeles că e gata, dar nu am văzut. Pe de altă parte, am avut o discuţie cu Dan Barna, preşedintele USR, am avut o discuţie cu Eugen Tomac, preşedinte PMP, şi am avut discuţii cu colegii deputaţi din PNL. Dar n-am avut nicio discuţie cu Ludovic Orban. Este adevărat că noi ne-am intersectat la Hamburg, la Congresul CDU, am dat mâna, ne-am salutat, dar nu am discutat despre moţiunea de cenzură deloc. Acest lucru nu înseamnă că dacă mă caută nu vom discuta, dar astăzi, până la această oră, încă nu a avut loc nicio discuţie. Cu colegii de la PNL am mai discutat în plen, pe holuri”, a declarat Kelemen Hunor la Parlament.

Potrivit acestuia, rămâne întrebarea dacă Opoziţia vrea să guverneze cu adevărat sau nu vrea să guverneze în acest moment.

„Şi această întrebare este una serioasă. (…) Cine este premierul, care este majoritatea, cine sunt miniştrii, care este programul de guvernare. Încă nu am primit niciun răspuns la această întrebare simplă, de bun simţ şi extrem de modestă. Fiindcă OK, nu trebuie să mă iei pe mine în serios, că sunt mic şi neglijabil în Parlament, dar ţara, totuşi, dacă vrei să guvernezi, aşteaptă să ştie în ce direcţie vrei să mergi, cu cine vrei să mergi, cine este premierul. I-am spus şi domnului Tomac: ‘Cine este propunerea dvs. de premier? (…) Veniţi cu Traian Băsescu, om experimentat? Pe Dan Barna l-am întrebat, răspunsul nu l-am primit: ‘Care e programul de guvernare?’ (…) Am impresia că aici se întâmplă următorul lucru – sesiunea şi moţiunea, ceea ce este extrem de bine, extrem de corect, este vorba despre controlul Guvernului din partea Parlamentului, ceea ce este necesar şi o dezbatere oricând este bine venită, dar nu am văzut programul de guvernare, nu am văzut propunere de premier”, a afirmat liderul UDMR.

Dar şi în aceste condiţii, atrage atenţia acesta, „toată lumea a recunoscut că mai lipsesc 51-52 de voturi”.

„De unde le aduni aceste voturi? UDMR are 30. Dacă sunt convins că lucrurile merg extrem de bine după moţiunea de cenzură, sigur aş fi de acord ca lucrurile să meargă mai bine. Dar deocamdată nu există nicio alternativă, nu trebuie să fiu eu de acord cu Ludovic Orban, trebuie să fie de acord PNL-ul. PNL-ul trebuie să facă un anunţ – ăsta e premierul, cu asta mergem în această bătălie. Trebuie să ştim cine conduce Guvernul, cine va încerca să formeze o majoritate, fiindcă nu am avea timp la dispoziţie. Hai să spunem că trece moţiunea de cenzură – în acest moment nu are cum să treacă, pentru că nu există majoritate nici cu noi, nici fără noi, nici cu minorităţile, fără PSD, fără ALDE – o parte din PSD -, nu există o altă majoritate decât cea cunoscută. Şi ar trebui să ştim cine este cel care va negocia majoritatea, cine este cel care va conduce această majoritate. Nu am răspuns la aceste întrebări”, a conchis preşedintele UDMR.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi-a exprimat speranţa, marţi, ca UDMR să nu mai fie alături de PSD şi ALDE – „paria familiilor lor politice” – şi să susţină moţiunea de cenzură care va fi depusă de parlamentarii Opoziţiei.

„Domnul preşedinte al UDMR a fost prezent alături de mine, la Hamburg, la Congresul CDU. Garanţiile nu le putem da, vom vedea foarte clar care va fi poziţia fiecărui partid din structura parlamentară. Ce încercăm noi să facem este să îi convingem de justeţea moţiunii de cenzură, de necesitatea absolută ca România să aibă parte de un guvern normal, format din oameni competenţi, format din oameni care să aibă capacitatea să gestioneze domeniile aferente ministerelor şi mai ales să aibă capacitatea să gestioneze toate dosarele Uniunii Europene pe care le vom prelua odată cu preluarea preşedinţiei Consiliului UE. Aşteptăm poziţionarea lor. Mi s-ar părea corect ca UDMR, care este partenerul nostru în Partidul Popular European, să se abţină de a mai fi alături de socialişti şi de ALDE, cu atât mai mult cu cât PSD şi ALDE sunt de fapt paria familiilor lor politice şi, în mod evident, care calcă în picioare orice principiu care stă la baza funcţionării UE. Şi în electoratul care a votat UDMR există o nemulţumire profundă faţă de acest guvern şi aproape o lipsă totală de încredere în liderul PSD, Liviu Dragnea”, a declarat Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

Matematica parlamentară

PNL și USR au în acest moment 133 de parlamentari, ceea ce înseamnă că mai trebuie să strângă minimum 100 de voturi pentru a ajunge la majoritatea necesară de 233 pentru demiterea Guvernului.

Ei se pot baza, cel puțin la nivel declarativ, pe voturile PMP – 12 la Camera Deputaților și 5 la Senat (unde PMP nu mai are grup parlamentar în urma racolărilor operate de PSD și ALDE).

De asemenea, am putea presupune că cei 21 de deputați neafiliați, arondați în majoritate formațiunii lui Victor Ponta, și restul de 3 senatori fără grup (un fost liberal și doi foști social-democrați) ar putea și ei vota moțiunea de cenzură.

Ar rezulta un plus de 41 de voturi, care s-ar adăuga celor 133 pe care deja se pot baza PNL și USR. Totuși, până la 233 mai rămâne un rest de 59 de parlamentari care nu pot veni decât de la UDMR, minorități, ALDE sau PSD.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. La o motiune de cenzura si abtineres sau absenta tot vot contra este.

  2. oricum ei nu vor vota asa ceva niciodata :
    – o Romanie slaba institutional, e o Romanie care poate fi mai usor destabilizata si mai usor de destramat
    – o Romanie condusa de un partid corupt PSD+ALDE+UDMR e slaba si dezorganizata, iar coruptia intotdeauna duce la lipsa de performanta, la lipsa de oameni inteligenti si pregatiti in domenii cheie ale Romaniei
    – e mai usor de negociat cu niste corupti PSD+ALDE pana la destramarea Romaniei dacat cu unii precum USR
    – PSD+ALDE au nevoie de ei si vor face compromisuri din ce mai multe si mai mari
    – UDMR e la fel de corupt precum PSD+ALDE, si sunt direct interesati sa puna la pamant coruptia

    restul gen nu e program, nu e viziune … sunt niste abureli/text ieftine cu care ne-au obisnuit acesti „infractori” de fiecare data cand votau pentru interesul lor personal si erau pusi la zid

    eu stiu cand vrei sa faci ceva bun te implici si faci treaba, cand nu te apuci asa ca UDMR sa inventezi tot felul de propozitii

    • O Romanie cu un popor slab caruia ii place sa „se descurce”, cu relatii si furtisaguri dupa posibilitati ..

  3. UDMR-ul își vede interesul și aici mă refer doar la politicienii lor nu și la etnicii maghiari , mai grav că nici românii nu sunt reprezentați în parlament tot din aceleași considerente

  4. De ce scrieti textele cu diacriticele turcesti cu sedila si nu cu cele romanesti cu virgula?

  5. Cum sa depui motiune de cenzura si tu sa nu ai numele prim ministrului? Cum sa nu ai un program de guvernare? Cat de imbecili pot fi cei din opozitie! De ce nu spun clar ca vor accepta tot un prim ministru de la psd insa unul ce nu face parte din clanul Dragnea? Pentru ca Sica Mandolina se viseaza prim ministru de aia.

  6. Ungurii macinati de soarta romanilor.

  7. Trădătorii vând țară că să își scape pielea. Iar aleșii din Ardeal sunt primii trădători !

  8. Logica de corupt, de ce sa schimbăm ceva dezastruos pentru cetățenii pe care ii reprezentam când noua ne merge bine, mai ales ca n-a zis nimeni ca le da mai mult. Pe principiul tara arde, da dacă vrei apa de la noi e pe bani.