G4Media.ro

Ziua 467 de război: Prima confirmare că Ucraina a început ofensiva: ”Ocupăm…

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

Ziua 467 de război: Prima confirmare că Ucraina a început ofensiva: ”Ocupăm înălțimile dominante din jurul Bahmut” / Rusia susține că a respins o ofensivă majoră a Ucrainei și a ucis sute de persoane

Rusia a afirmat că forțele sale au zădărnicit o ofensivă ucraineană majoră în cinci puncte de-a lungul frontului din regiunea Donetsk, în sudul Ucrainei, și au ucis sute de soldați ucraineni, relatează SkyNews. Ucraina a ales să nu răspundă deocamdată la aceste afirmații, dar înalți oficiali de la Kiev au distribuit un videoclip care îndeamnă la tăcere în „spațiul informațional”.

Cele mai importante evenimente ale zilei de luni, 5 iunie:

Ora 23:00 Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării a confirmat că, în unele zone, forțele Kievului trec la „acțiuni ofensive”, sporind speculațiile că o contraofensivă este aproape de lansare. Într-o postare pe Telegram, Hanna Maliar a declarat: „Nu este vorba de o acțiune de atac: „Continuăm apărarea care a început la 24 februarie 2022. Operațiunea defensivă include totul, inclusiv acțiuni de contraofensivă. Prin urmare, în unele zone trecem la acțiuni ofensive”, transmite The Guardian. 

Ora 22:15 În timp ce Volodimir Zelenski s-a întâlnit astăzi, la Kiev, cu ministrul de externe James Cleverly, iar președintele american Joe Biden a discutat cu premierul Danemarcei, Vladimir Putin a avut propria sa ședință, transmite Sky News.

Președintele rus s-a întâlnit mai devreme astăzi la Kremlin cu directorul general al căilor ferate ruse, Oleg Belozerov, și cu ministrul transporturilor din țară, Vitaly Saveliev.

Oficialii au discutat despre transportul în regiunile anexate ilegal din Ucraina – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Ora 21:48 Joe Biden va purta săptămâna aceasta discuții importante cu Rishi Sunak și cu prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, cu privire la sprijinul acordat Ucrainei, transmite Sky News. Întâlnirile se vor axa în mare măsură pe războiul din Ucraina, inclusiv pe efortul de a antrena și, în cele din urmă, de a dota Kievul cu avioane de luptă F-16.

Marea Britanie și Danemarca au jucat un rol esențial în planul internațional comun, pe care dl Biden l-a aprobat abia recent, după luni de zile în care s-a opus solicitărilor lui Volodimir Zelenski

Ora 21:00 Cel puțin nouă persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra unui oraș din Harkov, a declarat șeful administrației de stat din regiune, scrie Sky News. Oleg Sinegubov a declarat că Balaklia a fost lovită de un lansator rusesc de rachete multiple Smerch în cursul zilei de astăzi. Dintre cele nouă persoane rănite în atac, trei dintre ele sunt în stare gravă, a precizat el pe Telegram.

Ora 20:37 Tancuri Leopard au fost văzute pentru „prima dată” în Donețk, a afirmat un oficial separatist rus de rang înalt. Țările occidentale au donat Ucrainei un număr de tancuri de luptă la începutul războiului, scrie Sky News.

Alexander Khodakovsky, adjunctul șefului gărzii naționale ruse din autoproclamata Republică Populară Donețk, a declarat că acestea au fost văzute în Novodonetsk – o așezare în care Rusia a afirmat că Ucraina a lansat un atac noaptea trecută.

„Situația la Novodonețk și la stânga, spre Velikonovoselovka, este dificilă – inamicul, după ce a simțit punctele noastre slabe, își intensifică eforturile”, a declarat dl Khodakovksy pe Telegram.

Ora 20:00 Copii din regiunea de frontieră rusă Belgorod au ajuns în Crimeea, scrie Sky News. Aproximativ 277 de copii au ajuns la un spital specializat din Brigantina, în apropiere de Evpatoria, potrivit ministrului sănătății din Belgorod, Andrey Ikonnikov. La 1 iunie, șeful instalat de Rusia în Crimeea, Serghei Aksionov, a scris pe canalul său Telegram că Crimeea este pregătită să ofere asistență regiunii după ce aceasta a fost supusă mai multor atacuri.

Ora 19:30 Ucraina dispune acum de suficiente arme pentru a începe contraofensiva, a declarat ministrul său de externe, Dmitri Kuleba, transmite Sky News. Comentariile sale au fost făcute după ce s-a întâlnit mai devreme cu ministrul britanic de externe James Cleverly. Kuleba a adăugat că operațiunea va oferi Ucrainei victoria de care are nevoie pentru a adera la NATO, spunând că aderarea sa la alianța militară va fi „probabil” posibilă doar după ce se vor încheia ostilitățile active.

Ora 17.49: Adjunctul ministrului ucrainean al apărării a confirmat luni că, în unele zone, forțele Kievului trec la „acțiuni ofensive”, pe fondul speculațiilor legate de mult așteptata contraofensivă, scrie Sky News. Hanna Maliar a scris pe Telegram că „Operațiunea defensivă include totul, inclusiv acțiuni de contraofensivă. Prin urmare, în unele zone trecem la acțiuni ofensive. În special, direcția Bahmut rămâne epicentrul ostilităților. Acolo ne deplasăm de-a lungul unui front destul de larg. Avem succes. Ocupăm înălțimile dominante. Inamicul este în defensivă și vrea să-și mențină poziția”.

„De ce rușii fac publice în mod activ informații despre o contraofensivă? Pentru că au nevoie să distragă atenția de la înfrângerea din direcția Bakhmut”, a mai scris Hanna Maliar.

Ora 17.45: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit luni la Kiev cu ministrul britanic de externe James Cleverly. Într-o postare pe Telegram, Zelenski a anunțat că au discutat inclusiv despre așteptările Ucrainei de la summitul NATO de la Vilnius. Președintele ucrainean a mulțumit Marii Britanii în contextul în care aceasta a dezvăluit recent că va începe să instruiască piloții ucraineni pentru a folosi avioane de luptă.

Ora 17.05: Diferitele relatări care indică faptul că a început contraofensiva mult așteptată și că Ucraina pare să fi făcut progrese ar trebui luate în serios, scrie Sky News, care citează analiști militari.

De asemenea, cunoscutul bloger militar rus afiliat Kremlinului Semyon Pegov, cunoscut sub pseudonimul Wargonzo, a declarat astăzi că „inamicul a avut un oarecare succes” într-un atac în Novoselivka-Ugledar, în regiunea Donetsk, ocupată de Rusia. El a spus că știrile care apar din zonă „devin din ce în ce mai alarmante cu fiecare oră”.

Blogerul militar rus a precizat că informațiile sugerează că forțele ucrainene „au reușit să intre la periferia orașului Novodonetsk” (la aproximativ 100 de kilometri sud de Novoselivka, tot în Donețk) și că „au loc lupte crâncene” pentru controlul așezării. El a adăugat că „situația se încălzește. Atacul este mult mai grav decât ieri”.

Între timp, un oficial occidental care cunoaște situația a declarat pentru The Economist că forțele ucrainene au avansat în Novodonetsk cu până la cinci sau șase kilometri. De asemenea, ziarul a relatat că oficialii militari americani și europeni care consiliază Ucraina spun că liniile de apărare ale Rusiei „ar putea fi mai fragile decât se credea”.

Ora 16.06: Procurorul general al Ucrainei a declarat luni că Rusia a ucis 485 de copii ucraineni de la începutul invaziei ruse, transmite Kyiv Independent

Ora 15.40: Armata ucraineană a declarat luni că nu are informaţii despre o ofensivă majoră despre care Rusia a spus că a lansat-o Kievul în cinci puncte de-a lungul liniei frontului în regiunea ucraineană Doneţk. „Nu avem astfel de informaţii şi nu comentăm orice fake-uri”, a spus un purtător de cuvânt al Statului Major al forţelor armate ucrainene ca răspuns la o întrebare din partea Reuters, potrivit Agerpres.

Ora 15.35: Televiziunea britanică Sky News anunță că un presupus contract de armament arată o afacere de 1 milion de dolari între Rusia și Iran. Extrase dintr-un presupus contract de armament obținut de Sky News prin intermediul unei surse informate anonime susțin că Iranul a furnizat Rusiei proiectile pentru tancuri și rachete în valoare de 1 milion de dolari. Sky News a declarat că nu a putut verifica independent informația.

Ora 15.30: Rusia aduce echipe de spioni în orașul ocupat Melitopol. Echipe de spionaj ale Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) au sosit în orașul Melitopol din regiunea ucraineană Zaporijia, ocupat de Rusia, pentru a căuta locuitori pro-ucraineni, a anunțat primarul exilat Ivan Fedorov, citat de publicația Kyiv Independent.

Ora 14:26 La sfârșitul lunii mai, Moscova a revendicat controlul asupra orașului Bahmut din estul țării, după luni de lupte crâncene, transmite Sky News. Cu toate acestea, Ucraina afirmă că forțele sale păstrează încă un mic punct de sprijin și neagă faptul că Moscova deține controlul total al orașului.

Ora 13:58 Armata ucraineană a declarat luni că nu are informații despre o ofensivă majoră pe care Rusia susține că a stopat-o în regiunea ucraineană Donețk, relatează The Guardian.

„Nu avem astfel de informații și nu comentăm niciun fel de falsuri”, a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major al forțelor armate ucrainene, ca răspuns la o întrebare a Reuters.

Ora 13:55 Evgheni Prigojin, liderul Grupului Wagner, a declarat că mercenarii săi au fost atacați de armata rusă în luna mai. El a distribuit pe canalul său Telegram chiar și un interogatoriu al unui locotenent-colonel rus capturat, scrie Pravda. Detalii aici

Ora 13:32 Kremlinul a calificat drept „pozitivă” declarația de luni a Statelor Unite de respectare a tratatului bilateral New Start de limitare a arsenalelor nucleare și a declarat că este deschis la dialog cu Washingtonul, în condițiile în care Rusia însăși și-a anunțat retragerea din acest tratat, transmite agenția Reuters, citată de boursorama.com. Detalii aici

Ora 13:21 O escaladare semnificativă a luptelor de-a lungul liniilor de front din regiunile Donețk și Zaporojie a fost raportată în cursul nopții, dar nu a existat nicio confirmare din partea oficialilor ucraineni că aceasta a marcat începutul contraofensivei lor planificate de mult timp, scrie The Guardian.

Rusia a afirmat că a respins o „ofensivă majoră” în regiunea Donețk și că a ucis sute de soldați ucraineni, dar afirmațiile nu au putut fi verificate în mod independent. Un lider al miliției susținute de Moscova și bloggeri militari ruși au recunoscut că forțele ucrainene au realizat o breșă în cel puțin un punct din sud-vestul Donețkului.

Oficialii ucraineni nu au făcut niciun comentariu și au subliniat necesitatea de a păstra secretul în legătură cu operațiunile din ultimele zile, în condițiile în care crește anticiparea unei contraofensive majore. Ofițerii militari ucraineni au prezis că orice astfel de contraofensivă va fi precedată și însoțită de simulacre și atacuri de diversiune pentru a „modela câmpul de luptă” și a provoca cât mai multă confuzie în rândurile rușilor.

Bloggerii militari ruși au declarat, de asemenea, că Ucraina a depășit liniile rusești în Velikonovosilkivskii. Bloggerul Wargonzo a declarat: „De data aceasta, știrile sunt mult mai îngrijorătoare”.

Șeful administrației impuse de Rusia în Zaporojie, Vladimir Rogov, a declarat că și acolo a avut loc un atac semnificativ.

„Inamicul a aruncat în atac forțe și mai mari decât ieri, încercând o pătrundere pe scară mai mare într-un mod organizat”, a raportat Rogov pe canalul său de Telegram. „Lupta este în desfășurare”.

„Cu toate acestea, este clar că inamicul nu și-a folosit încă toate forțele principale”, a declarat Igor Girkin, un critic naționalist rus al Kremlinului și fost „ministru al apărării” în cadrul autorității instalate de Rusia la Donețk. „Dacă ofensiva inamicului a început cu adevărat și nu este un „test de forță”, intensitatea bătăliilor nu va face decât să crească în zilele următoare. Rezultatul bătăliei nu este încă complet predeterminat – este doar la început.”

Ora 12:36 Ucraina a cultivat o rețea de agenți și simpatizanți în interiorul Rusiei care lucrează pentru a efectua acte de sabotaj împotriva unor ținte rusești și a început să le furnizeze drone pentru a organiza atacuri, au declarat pentru CNN mai multe persoane familiare cu serviciile secrete americane. Detalii aici

Ora 12:02 Președintele Klaus Iohannis va participa marți la Bratislava, în Slovacia, la Summitul Formatului București 9 (B9), pe care îl va coprezida alături de președintele Republicii Slovace, Zuzana Čaputová, și de președintele Poloniei, Andrzej Duda, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Detalii aici

Ora 11:42 Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat în weekend că este posibil ca forțele ucrainene să fi recâștigat poziții în sud-vestul Bahmutului, transmite Sky News. Detalii aici

Ora 11:25 Camera de Comerț austriacă nu s-a gândit că găzduirea unui eveniment de networking confortabil la periferia Moscovei ar putea să ridice semne de întrebare în unele părți. În timp ce un frig record a cuprins capitala rusă în ianuarie, filiala locală a văzut o oportunitate de a organiza „un cerc de afaceri austriac sportiv la Moscova, cu schi fond în Odintsovo, un parc pentru cultură, sport și relaxare”. Detalii aici

Ora 11:12 Armata americană a publicat o înregistrare video cu ceea ce a numit o manevră „nesigură” a Chinei în Strâmtoarea Taiwan în weekend, în care o navă a marinei chineze a tăiat brusc calea unui distrugător american, forțând nava americană să încetinească pentru a evita o coliziune, scrie The Guardian. Detalii aici

Ora 10:49 The Guardian raportează că cel puțin un blogger militar rus este îngrijorat de evoluțiile din Donețk, scriind că situația devine „din ce în ce mai alarmantă cu fiecare oră”.

 


Ora 09:34 Două drone au lovit o autostradă din regiunea rusă Kaluga în această dimineață, potrivit guvernatorului regiunii, citat de Sky News.

Într-o postare pe Telegram, Vladislav Șapșa a declarat că dronele au căzut la aproximativ 300 km de Moscova.

El a precizat că nu a avut loc nicio detonare de explozibili și că zona a fost izolată.

Săptămâna trecută, Rusia a afirmat că Ucraina a lovit cu drone cartiere exclusiviste din Moscova. Kievul a negat această acuzație.

Ora 08:46 Oficialii de la Kiev au distribuit în ultimele 24 de ore un videoclip care îndeamnă la tăcere, înaintea unei așteptate contraofensive ucrainene pe care Rusia susține că a respins-o deja. Detalii aici

Ora 08:15 Letonia a pus gratuit la dispoziția Ucrainei 66 de mașini confiscate de la șoferi în stare de ebrietate, au anunțat autoritățile letone, citate de cotidianul ucrainean Pravda. Detalii aici

Ora 08:02 Poliţia rusă a arestat, duminică, peste 100 de persoane care a au ieşit în stradă pentru a marca ziua de naştere a lui Alexei Navalnîi, a anunţat un grup care monitorizează protestele, potrivit News.ro, care cotează Reuters. Detalii aici

Ora 07:56 Rusia are suficiente drone sinucigașe de fabricație iraniană pentru a lansa atacuri împotriva Ucrainei în fiecare zi, a declarat un oficial de la Kiev, în ceea ce experții consideră a fi o veste proastă pentru guvernul ucrainean în contextul în care forțele sale armate se pregătesc să lanseze o contraofensivă împotriva pozițiilor deținute de trupele lui Vladimir Putin. Detalii aici

Ora 07:20 Nu este clar dacă atacul raportat de Moscova a reprezentat începutul unei contraofensive ucrainene promise pentru a recuceri teritoriul luat de forțele rusești după ce invazia a început în februarie anul trecut.

Ministerul ucrainean al Apărării și armata ucraineană nu au răspuns încă la afirmațiile Moscovei.

Duminică, Kievul a îndemnat la „liniște” înaintea mult așteptatei sale contraofensive, printr-un videoclip în care se vedeau soldați ucraineni care își duceau degetul la buze.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că Ucraina a atacat cu șase batalioane mecanizate și două batalioane de tancuri în sudul Donețkului.

Forțele ruse au ucis 250 de soldați ucraineni și au distrus 16 tancuri, vehicule de luptă de infanterie și 21 de vehicule blindate de luptă, a precizat ministerul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Ia să vedem care parte minte mai credibil!

  2. E de bine daca un atac cu 250 de soldati Rusiei ii se pare major…

  3. Disperare, frica, groaza, cosmar…am descris o zi din viata unui orc rus.
    Saracii in Rusia is si mai saraci, bogatii s-au mai imputinat (ca s-au tot impiedicat ba de o usa, ba de un geam, ba de vreo lingura de noviciok), Putin umbla cu bodyguarzii dupa el si la baie…toate suna bine pt armata orcilor. Saracia crunta pe pamant rusesc nu e departe.
    Slava Ucraina !!!

  4. Parerea mea este ca ucrainienii îi ia încet pe rusi,ca sa nu se sperie.Cred ca este mai important frontul ăla din spatele frontului rusesc.Paramilitarii antiputin.