G4Media.ro

Rusia și Arabia Saudită îndeamnă toate țările din OPEC+ să reducă producția…

Sursa foto: x.com/@mfa_russia

Rusia și Arabia Saudită îndeamnă toate țările din OPEC+ să reducă producția de petrol

Arabia Saudită și Rusia, cei mai mari doi exportatori de petrol din lume, au cerut joi tuturor membrilor OPEC+ să se alăture unui acord privind reducerea producției pentru binele economiei mondiale, la doar câteva zile după o reuniune a clubului producătorilor, scrie Reuters.

La câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a mers la Riad într-o vizită aranjată în grabă pentru a se întâlni cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, Kremlinul a publicat o declarație comună ruso-saudită despre încheierea discuțiilor lor.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia și alți aliați au convenit săptămâna trecută asupra unor noi reduceri voluntare de aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi (bpd), în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, care și-au reînnoit reducerile voluntare de 1,3 milioane de bpd.

„În domeniul energiei, cele două părți au lăudat cooperarea strânsă dintre ele și eforturile de succes ale țărilor OPEC+ în consolidarea stabilității piețelor globale de petrol”, se arată în declarația publicată de Kremlin. „Ei au subliniat importanța continuării acestei cooperări și necesitatea ca toate țările participante să se alăture acordului OPEC+, într-un mod care să servească interesele producătorilor și consumatorilor și să sprijine creșterea economiei globale”, se mai spune în declarația redactată în limba rusă.

Versiunea în limba rusă a folosit cuvântul „alăture”, în timp ce o traducere în limba engleză a declarației, publicată tot de Kremlin, a folosit cuvântul „adere” la acordul OPEC+.

Agenția saudită de știri de stat SPA a declarat că prințul moștenitor, cunoscut sub numele de MbS, și Putin au subliniat în cadrul întâlnirii lor necesitatea ca membrii OPEC+ să se angajeze să respecte acordul grupului.

Surse de pe piața petrolului au declarat că o astfel de remarcă publică explicită din partea Kremlinului și a regatului despre „aderarea” la reduceri pare să fie o încercare de a trimite un mesaj membrilor clubului OPEC+ care nu au redus producția sau nu au redus-o suficient.

Cel mai mare membru al OPEC exclus de la reduceri este Iranul, a cărui economie se află sub diverse sancțiuni americane din 1979, după luarea cu asalat a ambasadei SUA din Teheran.

Iranul își mărește producția și speră să ajungă la o producție de 3,6 milioane de bpd până la 20 martie anul viitor.

După ce s-a întors la Moscova din Arabia Saudită, Putin a purtat joi discuții cu președintele iranian Ebrahim Raisi la Kremlin, alături de vicepremierul rus Alexander Novak și ministrul rus al apărării Serghei Șoigu.

Misterul încă înconjoară călătoria lui Putin la Riad și Abu Dhabi, în care a fost escortat de patru avioane de luptă rusești, și nu a fost imediat clar ce problemă anume a fost atât de importantă pentru ca Putin să facă o călătorie rară în străinătate.

Kremlinul a declarat că Putin și MbS au discutat, de asemenea, despre conflictele din Gaza, Ucraina și Yemen, despre programul nuclear iranian și despre aprofundarea cooperării în domeniul apărării.

MbS, în vârstă de 38 de ani, a încercat să reafirme Arabia Saudită ca putere regională cu mai puțină deferență față de Statele Unite. Arabia Saudită este cel mai mare cumpărător de arme americane.

Putin, care a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, afirmă că Rusia este angajată într-o luptă existențială cu Occidentul și a curtat aliați din Orientul Mijlociu, Africa, America Latină și Asia, pe fondul încercărilor occidentale de a izola Moscova.

„În ceea ce privește criza din Ucraina, partea rusă și-a exprimat aprecierea pentru eforturile umanitare și politice întreprinse de Alteța Sa Regală Mohammed bin Salman”, se arată în declarația comună.

Grupul de producători OPEC+, ai cărui membri pompează peste 40% din petrolul mondial, a fost nevoit să își amâne reuniunea din cauza unor dezacorduri cu producătorii africani privind producția, deși unii comercianți au declarat că suspectează o schismă mai profundă în interiorul grupului.

După ce producătorii au decis să reducă oferta, prețul petrolului a scăzut la minimul ultimelor cinci luni – un semn clar că piața se aștepta la o acțiune mai directă din partea OPEC+.

Putin și MbS, care controlează împreună o cincime din petrolul pompat în fiecare zi, au fost arătați zâmbind și strângându-și mâinile când Putin a ieșit din mașina sa în capitala saudită.

Atât MbS, cât și Putin, în vârstă de 71 de ani, doresc și au nevoie de prețuri ridicate pentru petrol, elementul vital al economiilor lor. Întrebarea pentru amândoi este cât de mult din această reducere de producție ar trebui să își asume fiecare pentru a menține prețurile la un nivel ridicat și cum să verifice scăderea producției.

La discuțiile cu MbS, Putin a declarat că o vizită planificată a prințului în Rusia a fost schimbată în ultimul moment, ceea ce l-a determinat pe acesta să viziteze Riadul.

„Te-am așteptat la Moscova”, i-a spus Putin lui MbS cu un zâmbet.

„Știu că evenimentele au forțat o corecție a acelor planuri, dar, așa cum am spus deja, nimic nu poate împiedica dezvoltarea relațiilor noastre de prietenie”.

Putin a spus apoi: „Dar următoarea întâlnire ar trebui să aibă loc la Moscova”.

Prințul moștenitor a spus, prin intermediul unui traducător rus, că este pregătit să facă acest lucru.

„Atunci suntem de acord”, a spus Putin.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Pai de ce ? Parca zicea ca economia Rusiei duduie. De ce are nevoie sa reduca productia ?

  2. Ca sa creasca pretul petrolului. Rusii oricum da petrol Indiei de unde cumparam motorina. Adica europenii folosesc in continuare combustibil rusesc.

    • Nu s-a pus niciodată problema interzicerii petrolului rusesc ci a reducerii veniturilor rușilor. Asa ca dacă rafinarea o fac indienii, înseamnă că rusii nu pot vinde decât petrol brut

    • Cresterea preturilor ii ajuta pe cei care vand petrol cu exceptia Rusiei care nu are piata de desfacere. Ei sunt ridiculizati de India si China care ii constrang sa vanda la preturi penibile pentru ca nu au unde altundeva sa vanda.
      Cat despre faptul ca noi cumparam motorina din India,e profitul Indiei ,nu al mujicilor care au vandut petrol sub pretul de productie.