G4Media.ro

Rusia reprezintă o amenințare la adresa alegerilor din Italia, afirmă șeful partidului…

Sursa foto: Facebook / Enrico Letta

Rusia reprezintă o amenințare la adresa alegerilor din Italia, afirmă șeful partidului de centru-stânga / Moscova ar putea răspândi știri false pe rețelele de socializare pentru a favoriza partidele pro-ruse

Moscova ar putea încerca să influențeze viitoarele alegeri naționale italiene prin răspândirea de știri false pe rețelele de socializare pentru a favoriza partidele pro-ruse, a declarat luni șeful Partidului Democrat (PD) de centru-stânga din Italia, citat de Reuters.

Enrico Letta, care se află în urma unei alianțe de dreapta în sondaje, a declarat că dorește ca agențiile de informații italiene și unitatea de dezinformare a Uniunii Europene să monitorizeze cele două luni de campanie electorală și să prevină interferențele externe.

„Lansez această alarmă roșie pentru binele țării, dar și pentru binele Europei”, a declarat Letta pentru Reuters din biroul său de la Roma, unde se grăbește să se pregătească pentru scrutinul anticipat care a fost convocat săptămâna trecută, după prăbușirea neașteptată a guvernului de uniune națională al premierului Mario Draghi.

A fost pentru prima dată când Letta și-a subliniat îngrijorarea, deși nu a oferit nicio dovadă că Rusia ar intenționa să intervină. Ambasada Rusiei la Roma nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.

Doi dintre principalii adversari ai lui Letta, Forza Italia și Liga, au avut în mod tradițional legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin. Liderii lor, Silvio Berlusconi și Matteo Salvini, au condamnat invazia acestuia în Ucraina, dar au întrebat, de asemenea, de ce Occidentul ar trebui să trimită arme Kievului.

„Știu foarte bine că Salvini și Berlusconi sunt pe o cale complet diferită… de aceea mă tem de abordarea rusă în această campanie electorală”, a declarat Letta, în vârstă de 55 de ani, care a fost prim-ministru italian în perioada 2013-2014.

Liga a refuzat să comenteze. Nu a existat un răspuns imediat din partea partidului Forza Italia al lui Berlusconi.

Au existat acuzații de amestec rusesc prin intermediul rețelelor de socializare la alegerile trecute, dar agențiile de informații italiene au minimizat anterior amenințarea.

Îngrijorarea extremei drepte

Sondajele de opinie sugerează că blocul conservator, care include Forza Italia, Liga și formațiunea de extremă-dreapta Frații Italiei, va câștiga alegerile din 25 septembrie.

Frații Italiei (Fratelli d’Italia n.r.), care, spre deosebire de aliații săi, a adoptat o linie pro-ucraineană, fără echivoc, se preconizează că va obține aproape 24% din voturi, ceea ce îl face cel mai popular partid din țară, în fața PD, cu 22,5%.

Grupul își trage rădăcinile dintr-un grup neofascist, dar a devenit mai mainstream sub conducerea liderului său Giorgia Meloni. Cu toate acestea, partidul păstrează vestigii ale trecutului său de dreapta dură, iar criticii spun că aliații din Uniunea Europeană ar trebui să fie îngrijorați de ascensiunea sa.

Letta, care vorbește fluent engleza și franceza, a afirmat că, dacă dreapta tradițional eurosceptică va prelua puterea, Roma se va afla rapid în dezacord cu UE – un contrast puternic față de legăturile calde care au înflorit în timpul guvernării lui Draghi.

„Cred că o victorie a dreptei astăzi ar duce Italia într-o direcție complet diferită de cea pe care am avut-o cu Draghi. Ar însemna… conflicte cu Europa”, a spus el.

El a declarat că ar putea să își puncteze discursurile de campanie cu avertismente privind o întoarcere la fascism, dar a precizat că ar avea mai multe șanse de a câștiga dacă și-ar promova propriul manifest.

PD s-ar concentra pe combaterea schimbărilor climatice, apărarea drepturilor civile, cum ar fi relaxarea legilor privind cetățenia pentru migranți, și promovarea problemelor sociale, cum ar fi introducerea unui salariu minim.

Mișcarea populistă 5 Stele se va concentra probabil pe domenii similare, dar Letta a exclus orice pact electoral cu acest grup din cauza rolului pe care l-a jucat în doborârea lui Draghi, refuzând să îl susțină în moțiunile de încredere consecutive.

Cu toate acestea, legea electorală din Italia favorizează partidele care sunt capabile să încheie alianțe, iar Letta a declarat că va căuta legături cu toate partidele care i-au rămas loiale lui Draghi – inclusiv Italia Viva, condusă de Matteo Renzi, care l-a detronat pe Letta în 2014.

„Nu pun niciun veto”, a spus Letta, adăugând că italienii se vor confrunta cu o alegere simplă.

„Pe 25 septembrie vor exista două opțiuni, dreapta sau noi. Nu cred că va exista o a treia cale”, a spus el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. De chinezi nu le e teama, doar de rusi?

  2. Ba, da D-zeu e biet pisoias pe langa ruznac, la cata putere are.

  3. Chiar va e dor de saracie si foame?

  4. Din asta înțelegem că cei care nu votează cu el sprijină Rusia. Tipic.

  5. Ameicanii ii tin sub ocupatie, in parte cu zeci de mii de soldai, in parte cu mafioti gen Lucky Luciano DE OPTZECI DE ANI. Si totusi, rusii ar fi problema… Vomit.