G4Media.ro

Rusia, obligată să achite despăgubiri de circa 37.000 de euro pentru încălcarea…

Foto: Tiraspol Transnistria / DW

Rusia, obligată să achite despăgubiri de circa 37.000 de euro pentru încălcarea drepturilor unor locuitori ai regiunii transnistrene. CEDO arată că Rusia controlează de facto regimul de la Tiraspol

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat Federația Rusă pentru încălcarea drepturilor omului, și anume Articolul 2, Dreptul la viață, și Articolul 11, Libertatea de întrunire și de asociere, din Convenția europeană a Drepturilor Omului, în cauzele reclamate de doi locuitori ai regiunii transnistrene, transmite Ziarul de Gardă, citat de Rador. De ce e amendată Rusia pentru conduita autorităților din Transnistria? CEDO consideră că guvernul rus exercită ”un control efectiv” asupra structurilor din așa-zisa republică transnistreană și are, astfel, responsabilitatea pentru încălcarea drepturilor cetățenilor.

Astfel, la 15 iunie, Curtea a obligat guvernul rus să achite 37.042 de euro, echivalentul a circa 786.00 de lei moldovenești, în calitate de despăgubiri pentru prejudicii morale, dar și costuri și cheltuieli în baza celor două cauze. CEDO a concluzionat că a R. Moldova și-a îndeplinit obligațiile sale pozitive în privința reclamanților, iar Rusia avea la rândul său obligații pe care nu și le-a îndeplinit.

CEDO a obligat Guvernul Federației Ruse să achite 30 de mii de euro în calitate de despăgubiri pentru prejudiciul moral și pentru costuri și cheltuieli, după ce a stabilit responsabilitatea Federației Ruse pentru încălcarea drepturilor reclamanților garantate de Articolul 2 din Convenție în cauza Toțchi și alții v. Republica Moldova, Rusia și Ucraina. Hotărârea a fost pronunțată la 15 iunie 2021.

Prima cauza se referă la decesul unei rudei apropiate a reclamanților în urma consumului de ciuperci cumpărate dintr-o piață din orașul Tiraspol și presupusul eșec al autorităților de a proteja dreptul la viață al victimei și de a conduce o anchetă efectivă în privința circumstanțelor decesului.

Al doilea caz în care Federația Rusă a fost condamnată de CEDO se referă la faptul că mai mulți reclamanți au criticat decizia autorităților de la Tiraspol de a le refuza dreptul lor la libertatea de întrunire. Unul dintre reclamanți a organizat o întrunire la care au participat 65 de persoane, unde s-a discutat despre intenția autorităților transnistrene de a transfera pământul aflat în proprietatea unui fost colhoz (cooperativă agricolă) către alte persoane, fiind amendat cu 145 de ruble transnistrene pentru faptul că nu ar fi obținut o autorizație prealabilă pentru desfășurarea întrunirii din 21 septembrie 2013.

Foto: Tiraspol Transnistria / DW

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ăsta e sistemul bolșevic infracțional și dictatorial pe care oameni gen iovanovici, teodorovici, năstase(etc) îl preamaresc și îl propagă și în românica. Dacă nu eram în UE ajungeam tot un colhoz împărțit între șmecheri pe modul tiraspol, crimeea sau donbas.