G4Media.ro

Rusia nu va rămâne fără arme „prea curând”, iar Putin speră să…

Sursa foto: Kremlin.ru

Rusia nu va rămâne fără arme „prea curând”, iar Putin speră să „bombardeze” Ucraina până o forțează să vină la masa negocierilor (spionajul extern estonian)

Rusia nu va rămâne „prea curând” fără arme sau trupe pentru războiul său, iar Vladimir Putin crede că poate „bombarda” Ucraina până o determină să vină la masa negocierilor, a avertizat Serviciul Estonian de Informații Externe, citat de Sky News.

Kaupo Rosin, noul director general al agenției, a declarat, în prefața unui raport anual privind securitatea internațională publicat miercuri, că obiectivul președintelui rus în Ucraina nu s-a schimbat, în ciuda eșecurilor din ultimele 12 luni, care au zădărnicit planul său de lovitură de stat rapidă.

„Pentru moment, există încă suficient combustibil pentru a menține în funcțiune mașina de război”, a scris el. „Rusia nu va rămâne prea curând fără carne de tun, armament din epoca sovietică sau imperialism indus de propagandă”.

Comentariile au contrastat cu remarcile făcute în octombrie anul trecut de Sir Jeremy Fleming, șeful agenției britanice de spionaj GCHQ, care a declarat că „proviziile și munițiile rusești se termină”.

Există o discrepanță între modul în care diferite națiuni evaluează nivelul stocurilor rusești de arme și muniții, cantitatea calculată fiind mult mai mare dacă sunt incluse munițiile învechite din epoca sovietică – care sunt mult mai puțin sigure.

Cu toate acestea, realitatea de la fața locului, în estul Ucrainei, nu a înregistrat o încetinire marcantă a ritmului bombardamentelor rusești împotriva pozițiilor ucrainene de-a lungul lunilor de iarnă.

Putin „mizează pe timp”

„Un salt calitativ în capacitatea de luptă a Rusiei este foarte puțin probabil”, a scris Rosin.

„Putin mizează pe timp, crezând că Ucraina și Occidentul se vor uza înaintea Rusiei. Putin crede că poate „bombarda” Ucraina până la masa negocierilor”.

Raportul complet al agenției estoniene de spionaj, intitulat „Securitatea internațională și Estonia 2023”, afirmă că Moscova este pregătită să „continue să ridice miza” în Ucraina prin mobilizarea în continuare a populației sale și prin mai multe lovituri împotriva infrastructurii energetice ucrainene.

Putin a ordonat deja o mobilizare parțială a peste 300.000 de persoane în septembrie anul trecut. Se crede că aproximativ jumătate dintre aceștia au fost împinși rapid în luptă, dar restul au primit pregătire și se așteaptă să facă parte dintr-o nouă ofensivă până în primăvară, potrivit oficialilor occidentali.

Putin crede că rezistența Ucrainei și sprijinul occidental vor ceda în fața Rusiei

Președintele ucrainean Zelenski, care se află miercuri în vizită în Marea Britanie, a declarat săptămâna trecută că escaladarea rusă a început deja în est, unde nivelul atacurilor a crescut.

„Rusia crede că timpul este de partea sa în războiul din Ucraina”, avertizează raportul estonian.

„În evaluarea noastră, Putin crede că rezistența Ucrainei și sprijinul occidental vor ceda înaintea Rusiei. Cu toate acestea, în opinia lui Putin, Ucraina nu a suferit încă în prezent suficient de mult pentru a ajunge la punctul de rupere.”

Agenția de spionaj a declarat că provocarea pe care încă o reprezintă Rusia a subliniat necesitatea ca aliații occidentali să continue să sprijine Ucraina – un lucru care nu este doar în interesul Ucrainei, ci și în interesul lumii occidentale în general.

„Securitatea europeană pe termen mediu depinde în mod direct de voința ucrainenilor de a-și determina singuri viitorul și de unitatea occidentală în susținerea Ucrainei cu toate mijloacele necesare”, se arată în raportul Serviciului estonian de informații externe.

Acesta a adăugat: „Probabilitatea unui conflict militar între NATO și Rusia ar crește dacă Rusia și-ar atinge obiectivele strategice în Ucraina. Prin urmare, victoria Ucrainei în războiul împotriva Rusiei ar îmbunătăți, de asemenea, securitatea regională”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

 1. sau poate cand o sa le moara orcilor vreo cateva sute de mii de „carne de tun” bombardate de himars-uri, atunci rusii se vor trezi din betie

  • Le-au murit deja peste 100 000 (conform ucrainenilor) si i-a durut la basca, au mai adus câteva sute de mii.
   Deci nu, nu merge.

 2. Wow, deci totuși rusii mai au rachete, tancuri, artilerie, carne de tun…
  Nu este cum zicea propaganda in ultimele 12 luni. E chiar invers.

  • Problema e ca nu mai au bani. Veniturile in ianuarie sunt cu 40% mai mici decat ianuarie anul trecut. Iar daca n-au bani, nu au cum sa sustina razboiul. Ca de gasit, gasesc ei pe undeva niste bombe dar trebuie platite si alea.

  • #crni….bai carnat tulipan,tu vezi propaganda undeva pe front? Propaganda e ce faceți voi,haurarii,cu speranțe ca va baga marele alb simion în vreo funcție! Asa cum s a deconspirat si propagandistic rus flo.cea haurarul! Niște mediocrii cu speranțe de academicieni!

 3. Nu i se termină armele sovietice Rusiei, i se termină bărbații apți de luptă. Rusia e o țară de bătrâni și bețivi.

 4. Să nu atace teritoriul Rusiei.Sa nu dea motiv la justificarea mobilizarii generale și să invadeze in valuri de sute de mii de hăbăuci Ucraina. Să ii lase așa cu țârâita să fie tocați cum trec frontiera.Ucraina să primească armament modern si de precize la mare distanță să poată evita pierderi de trupe proprii.

 5. Sa am incredere in spionajul estonian sau in cel britanic?

  • Faci o medie ponderata intre cele doua.

  • Poate fi și o metodă de a obține și mai mult armament și muniție occidentală pentru UA.
   Ceea ce e foarte bine.

 6. Rusia o avea timp dar timpul nu mai are răbdare cu putin.

  • Dar Ucraina de ce ar mai ceda acum dupa ce le-au facut praf toata infrastructura ? Nu are niciun sens ce spun baietii astia. Occidentul a investit sume ridicole in acest razboi in comparatie cu Rusia si poate sa-l sustina cel putin 10 ani. Veniturile Rusiei sunt in cadere libera deci vor trebui sa taie masiv cheltuielile civile pentru a sustine armata.

 7. @ Ruble Fara aviatie tancurile alea sunt sitting ducks !Tu esti inca un ,,expert” dintr-ala care crede ca 170 de tancuri Leopard pot distruge cele 9000 de tancuri ale rusilor !

  • Nu exista mai Vali 9000 de tancuri in Rusia. Sau cel putin nu exista in stare de functionare. Daca existau, rezolvau problema de mult timp. In stare de functionare nu sunt nici 2000.

  • Nu 9.000 ci 25.000! Din ww2, ruginite, nefuncționale! 😀

 8. E o competiție între astia, oare care cățel american e mai antirus și aberează mai mult.Pana acum premiul era la britanici, estonienii vin tare din spate

 9. @ bani De ce sa mai faca cand deja au ?

 10. in curand raman fara blanuri si lada…sa vezi atunci cum e bombardat putleru la masa revoltei…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️

  • Deja au început să dea câte 10 kile de cartofi + 10 kile de morcovi.
   Beneficiarii extrem de mulțumiți.

 11. Vorba unui geopolitician, Rusia nu a venit la masa negocierilor pana nu i-au murit 500.000 de soldati. Mai avem de mers din pacate.