
Rusia își antrenează copiii să construiască drone de la o vârstă fragedă
Sub pretextul instruirii tehnologice, mii de tineri ruși sunt antrenați treptat să proiecteze drone militare. O investigație a publicației media independente ruse „The Insider” dezvăluie modul în care statul orchestrează acest program pentru a transforma elevii în ingineri de război.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Totul începe cu o platformă distractivă cu un nume inofensiv: Berloga – „bârlogul”. Lansată în 2022 în Sevastopol, în Crimeea ocupată, această aplicație pentru școlarii ruși îi provoacă să salveze planeta fictivă de „urșii inteligenți” care invadează albinele cibernetice.
Pentru a face acest lucru, trebuie să apere „mierea energetică” cu drone. Dar în spatele acestei platforme de jocuri se află o ambiție foarte reală: să-i învețe pe copii cum să piloteze drone, apoi să-i introducă într-un ecosistem de antrenamente, competiții și stagii legate de industria de apărare rusă, dezvăluie publicația media independentă de investigații rusă „The Insider”.
Berloga este doar poarta de acces către un program gigantic de instruire tehnico-militară derulat de Agenția pentru Inițiative Strategice (ASI), care canalizează proiecte inovatoare în sferele economice și sociale din Rusia, cu sprijinul Kremlinului.
De asemenea, Berloga le permite elevilor să obțină până la 10 puncte bonus la bacalaureatul rusesc, o cerință cheie pentru accesul la cele mai bune universități, un argument puternic pentru atragerea elevilor. „The Insider” continuă: „Dezvoltatorii platformei […] speră că peste 800.000 de luptători cyberbee vor trece în cele din urmă la programarea și asamblarea dronelor reale”.
După jocuri, copiii sunt invitați să se alăture cluburilor tehnologice, apoi să participe la Jocurile Olimpice și la competiții tematice, cum ar fi Bolşîie Vizovi („Marile Provocări”), organizată pentru școlari cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani.
Misiunile? Crearea unui sistem de navigație pentru drone în pădure, prezentarea de soluții pentru detectarea dronelor intruse sau proiectarea „unei rachete purtătoare supergrele cu un sistem de lansare acvatic”.
Și unele dintre aceste idei ajung în cele din urmă în industrie: „A fost selectat un prototip de dronă proiectat de elevi de gimnaziu pentru compania Iakovlev”, relatează „The Insider”. În 2025, competiția a înregistrat un număr record de 16.500 de candidați, atrași de stagii de practică la companii partenere, majoritatea fiind legate de Ministerul Apărării sau aflate sub sancțiuni internaționale.
Și elevii nu se mulțumesc doar cu concursuri: unii produc deja pentru linia frontului. Vladislav, unul dintre finaliștii de la Bolşîie Vizovi, în vârstă de 18 ani, își vinde dronele centrelor de antrenament militar. Un alt finalist, Maksim, în vârstă de 17 ani, a declarat pentru „The Insider”: „ând ne-am prezentat proiectele, ni s-a interzis să spunem că sunt pentru război. A fost creată o aplicație civilă pentru aceste invenții”.
Această politică de militarizare timpurie beneficiază de sprijinul statului. Ministrul adjunct al Învățământului superior, Dmitri Afanasiev, susține că în unele regiuni, cum ar fi Sahalin, antrenamentul cu drone începe în școala primară. „Implicarea timpurie ajută la crearea unui grup de specialiști”, explică el.
Însă această mobilizare a minorilor în scopuri militare contravine convențiilor internaționale privind drepturile copilului, așa cum subliniază mai mulți avocați intervievați în cadrul anchetei.
„Statul folosește în mod conștient talentele tehnice ale copiilor pentru a produce arme pentru războiul pe care chiar el l-a declanșat”, notează Ekaterina Deikalo, expertă în drept internațional. „Aceste centre militare reprezintă o țintă potențială și legitimă pentru Ucraina, ceea ce înseamnă că statul îi expune în mod deliberat pe elevi la pericol”.
Sursa: Courrier International / Traducerea Rador: Rodezia Costea
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.