
Rusia intenționează să interzică WhatsApp în favoarea unei aplicații naționale, MAX
De la 1 septembrie, toate programele informatice rusești vor trebui să includă un sistem de mesagerie aflat sub controlul Kremlinului, denumit MAX. Comparabil cu WeChat din China, acesta provoacă îngrijorare din cauza lipsei sale de criptare de la un capăt la altul, potrivit Le Figaro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Cu aproape 100 de milioane de utilizatori, sau aproximativ 79% din populația Rusiei, WhatsApp este unul dintre cele mai populare servicii de mesagerie din țară. Dar acest lucru s-ar putea schimba în curând. „WhatsApp ar trebui să se pregătească să părăsească piața rusă”, a declarat pentru Telegram Anton Gorelkin, prim-vicepreședinte al Comisiei pentru politica informațională din Duma.
Potrivit acestuia, aplicația americană ar putea fi adăugată pe lista software-urilor din „țări neprietenoase” – o categorie care include Statele Unite și toți membrii Uniunii Europene – și, prin urmare, supusă unor restricții severe. Potrivit publicației independente ruse Meduza, două surse apropiate administrației prezidențiale și un deputat al Dumei de Stat confirmă că blocarea WhatsApp este o certitudine virtuală: „Există o șansă de 99% ca acest lucru să se întâmple”.
Inițiativa a fost provocată de însuși Vladimir Putin. Președintele rus a ordonat dezvoltarea unui serviciu național de mesagerie ca răspuns la ceea ce el consideră a fi influența excesivă a platformelor străine.
MAX, o clonă WeChat fără criptare
Lansată într-o fază de testare în martie anul trecut, MAX își propune să devină centrul ecosistemului digital rusesc. Inspirată de modelul chinez WeChat, această aplicație permite deja discuții de grup, apeluri video, trimiterea de fișiere de până la 4 GB și partajarea de mesaje vocale. În cele din urmă, aceasta va încorpora servicii publice, funcții bancare, gestionarea documentelor oficiale și sisteme de livrare.
MAX este dezvoltat de VKontakte, gigantul digital rus (echivalentul Facebook) aflat acum sub controlul Kremlinului.
Serverele companiei se află în Rusia, ceea ce permite autorităților să aplice cu strictețe legislația națională. Legea obligă furnizorii de servicii să acorde FSB acces deplin. Potrivit The Times, utilizatorii MAX pot fi, prin urmare, urmăriți, monitorizați și înregistrați: comunicațiile lor, locația lor, activitatea lor online și chiar achizițiile lor sunt potențial vizibile pentru serviciile de informații.
Dar, spre deosebire de WhatsApp, MAX nu oferă criptare end-to-end, o tehnică criptografică care asigură că numai părțile care comunică direct pot accesa conținutul mesajelor schimbate. Schimburile dintre utilizatori sunt accesibile dezvoltatorilor și pot fi transmise autorităților, în special FSB, serviciile de securitate ruse. Aceasta este o caracteristică care i-a alarmat pe apărătorii libertăților digitale. Jurnalistul de opoziție Andrei Okun vorbește despre un „gulag digital”: „Acesta va fi un spațiu steril în care autoritățile vor avea un control total asupra timpului liber, motivațiilor și gândurilor cetățenilor”.
O campanie de propagandă digitală
Dezvoltarea MAX este însoțită de o ofensivă informațională coordonată. Conform unei investigații a presei independente Vyorstka, aproximativ 680 de bots – mesaje programate, automate – au postat peste 2 400 de comentarii pe rețeaua socială VKontakte, criticând WhatsApp și lăudând MAX ca „aplicație alternativă sigură”. Aceste mesaje sunt postate sistematic sub publicațiile care menționează posibila interzicere a WhatsApp.
Potrivit The Bell, o altă instituție media independentă din Rusia, WhatsApp și Telegram au suferit cel puțin patru întreruperi regionale inexplicabile de la începutul lunii iulie. Aceste întreruperi ar putea fi, potrivit jurnaliștilor, deliberate, ca parte a unui test la scară largă de întrerupere treptată.
Cum rămâne cu accesarea WhatsApp prin intermediul unui VPN? Oricine încearcă să eludeze aceste restricții ar putea fi acum pasibil de sancțiuni. O nouă lege adoptată de Duma de Stat marți, 22 iulie, clasifică promovarea sau utilizarea unui VPN drept infracțiune „extremistă”, pedepsită cu o amendă de până la 5 000 de ruble (aproximativ 54 EUR). În plus, un amendament transformă utilizarea unui VPN pentru a accesa conținut considerat extremist – ceea ce ar putea deveni WhatsApp – într-o infracțiune cu circumstanțe agravante.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.