G4Media.ro

Rusia a încercat să distrugă un sistem Patriot trimis de SUA în…

Foto: Rachete Patriot / Army Techonolgy

Rusia a încercat să distrugă un sistem Patriot trimis de SUA în Ucraina cu ajutorul unei rachete hipersonice Kinjal

Rusia a încercat săptămâna trecută să distrugă un sistem american de apărare antiaeriană Patriot trimis în Ucraina cu o rachetă hipersonică, au declarat doi oficiali americani pentru CNN.

Atacul a eșuat, iar armata ucraineană a interceptat în schimb racheta cu ajutorul sistemului Patriot, au declarat oficialii, marcând prima utilizare ucraineană de succes cunoscută a sistemului avansat de apărare aeriană, la doar câteva săptămâni după ce acesta a ajuns în țară.

Apărarea antiaeriana ucraineană a lansat mai multe rachete de pe Patriot din unghiuri diferite pentru a intercepta racheta rusă, demonstrând cât de repede au devenit experți în utilizarea puternicului sistem, a declarat un oficial.

Oficialii americani cred că rușii au recepționat semnalele care sunt emise de Patriot, ceea ce le-a permis să țintească sistemul cu ajutorul rachetei hipersonice, cunoscută sub numele de Kinjal sau Killjoy.

Sistemul de rachete Patriot are un radar puternic pentru a detecta țintele care se apropie la distanță mare, ceea ce îl face o platformă puternică de apărare aeriană capabilă să intercepteze rachete balistice și nu numai. Dar emisia radarului necesară pentru a detecta amenințările la distanță face, de asemenea, posibil ca inamicul să detecteze bateria Patriot și să își dea seama unde se află. Și, spre deosebire de unele sisteme de apărare antiaeriană cu rază de acțiune mai scurtă furnizate Ucrainei, care sunt mobile și mai greu de țintit, marea baterie Patriot este un sistem staționar, ceea ce face posibil ca rușii să poată localiza locația în timp.

Există modalități de a camufla aceste semnale într-o anumită măsură, au declarat oficialii, dar armata rusă a fost în mod evident capabilă să își dea seama de locația aproximativă a Patriot-ului staționat în afara Kievului. Interceptarea a avut loc în noaptea de 4 mai, a declarat Mikola Oleșciuk, comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, la sfârșitul săptămânii trecute.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior că Patriot-urile ar fi „cu siguranță” o țintă legitimă pentru forțele rusești.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a confirmat la începutul acestei săptămâni că ucrainenii au folosit sistemul Patriot pentru a intercepta racheta Kinjal, care poate atinge viteze hipersonice.

Ucraina a primit cel puțin două sisteme Patriot, unul din Statele Unite și unul din Germania, pentru a-și îmbunătăți apărarea antiaeriană, care până acum nu a reușit să intercepteze rachete rusești mai moderne, precum Kinjal.

Când SUA au anunțat pentru prima dată că vor trimite sisteme de rachete Patriot în Ucraina, termenul de livrare era de luni de zile, având în vedere complexitatea sistemului și necesitatea de a instrui zeci de soldați ucraineni cu privire la modul de operare a bateriei, care are mai multe componente. Însă ucrainenii erau deja bine versați în utilizarea sistemelor de apărare antiaeriană, ceea ce a permis SUA să comprime programul standard de instruire de aproximativ un an în câteva luni.

Verificarea finală a sistemelor Patriot a avut loc la jumătatea lunii aprilie, când instructori americani, germani și olandezi s-au alăturat membrilor serviciilor ucrainene pentru o ultimă inspecție a sistemelor înainte ca acestea să fie trimise în Ucraina la scurt timp după aceea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce risipă uriașă de partea Rusiei!