G4Media.ro

Rusia a folosit, cel mai probabil, o rachetă Kh-22 Buria pentru a…

Wikipedia, By uploaded by Jno – http://www.aviation.ru/jno/X-22_under_Tu-22M3.jpgEnglish Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:X-22_under_Tu-22M3.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2054703

Rusia a folosit, cel mai probabil, o rachetă Kh-22 Buria pentru a distruge blocul de apartamente din Dnipro / Ce se știe despre „ucigașa de portavioane”

Rusia a doborât o secțiune a unei mari clădiri rezidențiale din Dnipro pe 14 ianuarie, îngropând oamenii sub dărâmături. Cel puțin 44 de civili au fost uciși și 76 au fost răniți, scrie publicația ucraineană Kyiv Independent.

Oricât de brutal a fost războiul Rusiei în Ucraina, nu se întâmplă des ca atât de multe pagube și ucideri de civili să fie generate de o singură lovitură. Cazurile anterioare în care clădiri mari de apartamente ca aceasta au fost complet distruse includ bombardamentul de la Borodianka din martie și un atac cu rachete asupra Chasiv Yar în iulie.

Forțele aeriene ucrainene au susținut că arma folosită la Dnipro a fost o Kh-22 Buria (Storm) din epoca sovietică, cunoscută și sub numele de cod NATO AS-4 Kitchen.

Și ministerul britanic al Apărării notează lipsa de acuratețe a acestor rachete, în special când sunt folosite în zonele urbane. Potrivit sursei citate, atunci când o rachetă Kh-22 este folosită pentru lovituri la sol, combinația dintre puterea mare și precizia scăzută duce la pagube colaterale semnificative.

În total, cinci dintre aceste rachete anti-navă recondiționate au fost folosite în atacul în masă din 14 ianuarie, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene. Forțele aeriene au declarat că țara nu are nicio modalitate de a intercepta acest tip de armă în acest moment.

Ce se știe despre Kh-22

Uniunea Sovietică a dezvoltat această rachetă pentru a distruge navele și portavioanele inamice cu focosul său convențional greu – sau pentru a nimici grupuri întregi de luptă de portavioane, atunci când este înarmată cu focosul nuclear.

Focosul convențional poate provoca, de asemenea, daune devastatoare clădirilor terestre, așa cum s-a văzut la Dnipro pe 14 ianuarie și 29 septembrie, precum și la Kremenciuk în 27 iunie, unde o Kh-22 a distrus un centru comercial, omorând cel puțin 20 de persoane și rănind alte aproximativ 60.

Deși puternice, Kh-22-urile nu au fost niciodată cele mai precise sau mai fiabile în ceea ce privește țintirea, potrivit centrului de analiză militară ucrainean Defense Express.

Proiectat pentru a fi lansat de pe avioane purtătoare de rachete, sistemul a fost pus în funcțiune în anii 1960, dar se pare că și-a făcut debutul în luptă în timpul primei faze a invaziei la scară largă în Ucraina în primăvara anului 2022. În 2016, forțele rusești au adoptat o versiune îmbunătățită, Kh-32, care a fost, de asemenea, folosită împotriva țintelor terestre din Ucraina.

Diferite estimări îi conferă armei o viteză maximă de peste Mach 4, aproximativ 5.000 de kilometri pe oră. Deși are aripi, oarecum ca o rachetă de croazieră, funcționarea sa este mult mai apropiată de cea a unei rachete balistice, potrivit Defense Express. Atunci când atacă, Kh-22 sau Kh-32 urcă la o altitudine mare, apoi coboară în arc de cerc și se scufundă asupra țintei sale, fiind greu de oprit.

O înregistrare video neverificată care ar arăta presupusul atac din 14 ianuarie din Dnipro, care a circulat pe canalele Telegram ucrainene și rusești, arată racheta apropiindu-se de blocul de apartamente într-un unghi foarte abrupt.

Rachetele de croazieră pot fi doborâte prin deteriorarea sistemului de propulsie, de ghidare sau aerodinamică, ceea ce ucrainenii pot face cu sistemele de apărare aeriană pe care le au în prezent. Dar acest lucru nu este suficient pentru a opri o rachetă care și-a consumat deja combustibilul și care acum plonjează de la două duzini de kilometri, aproape direct deasupra țintei, scrie Defense Express.

Recunoașterea Forțelor Aeriene că Ucraina nu are nicio modalitate de a intercepta rachetele Kh-22 contrazice unele afirmații anterioare ale oficialilor și militarilor ucraineni, potrivit cărora ar fi doborât anterior rachete Kh-22. O astfel de afirmație ar fi fost făcută de Forțele Aeriene în luna mai, iar o alta de către Brigada 101 de protecție a Statului Major General într-o postare pe Facebook din iulie, care acum a fost ștearsă.

Sistemul MIM-104 Patriot, promis de Statele Unite, poate intercepta arme balistice precum Kh-22, Kh-32 și Iskanders. Potrivit Washingtonului, Ucraina va primi unele sisteme Patriot în primul trimestru al anului 2023.

Potrivit estimărilor Ucrainei din ianuarie, Rusia deține în prezent 162 de rachete Kh-22 și Kh-32.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Cât de penibil și psihopatic să dai cu asemenea rachete în civili.

    • Vă consolați cu omorârea unor civili, dar pe câmpul de luptă pierdeți grav. N-ați capturat niciun oraș important.

    • Pentru ca toate orasele devin neimportante dupa ce sunt capturate de rusi.

    • De ce ați fugit ca niște câini bătuți de la Kiev, Harkov, Herson? Rusia e patetică și are o armată de bețivi inutili.

  2. Clar, au tras cu akm in ea, akm facut in ruzzia nu din ăla de la Cugir.

  3. google translate? penibil

  4. Teroristi mafioti iesiti direct din iad …

  5. Racheta de 1 mil $ a distrus un bloc si a omorat niste civili.
    Smecheri rusii astia.

    • Costul rachetei e din buzunar de la tine?

    • @🦀 Astea sunt rachete din anii 70, anti-flota navala (deci imprecise), nu mai contează pentru rusi prețul, oricum combustibilul ala special expira si trebuiesc reciclate.
      Nu au mai folosite pana acum, deci rusii încearcă sa scape de stocuri.