G4Media.ro

Ruptura dintre viziunile SUA și Israelului, tot mai accentuată / Washingtonul critică…

Foto: Knesset

Ruptura dintre viziunile SUA și Israelului, tot mai accentuată / Washingtonul critică refuzul lui Netanyahu privind înființarea unui stat palestinian după război: „Noi vedem lucrurile diferit” / „Nu există nicio modalitate”

Nu există „nicio modalitate” de a rezolva provocările de securitate pe termen lung ale Israelului în regiune și provocările pe termen scurt de reconstrucție a Fâșiei Gaza fără înființarea unui stat palestinian, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, relatează Times of Israel.

În cadrul unei conferințe de presă, Miller a declarat că Israelul are o oportunitate în acest moment, deoarece țările din regiune sunt pregătite să ofere garanții de securitate Israelului.

„Dar nu există nicio modalitate de a le rezolva provocările pe termen lung pentru a asigura o securitate durabilă și nu există nicio modalitate de a rezolva provocările pe termen scurt de a reconstrui Gaza și de a stabili guvernarea în Gaza și de a asigura securitatea pentru Gaza fără înființarea unui stat palestinian”.

Israelul a lansat o ofensivă masivă menită să elimine gruparea teroristă Hamas, care conduce Gaza din 2007, după ce bărbați înarmați au năvălit în comunitățile din sudul țării la 7 octombrie, masacrând aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și răpind aproximativ 240 de persoane în Gaza.

Cu toate acestea, răspunsul Washingtonului la remarcile premierului israelian semnalează o ruptură tot mai mare care se conturează între cele două țări, notează Sky News.

De asemenea, într-un reproș imediat adresat lui Netanyahu după ce a fost întrebat despre declarațiile sale, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat: „Evident, noi vedem lucrurile diferit”.

Președintele Joe Biden, a spus el, „nu va înceta să lucreze” pentru o soluție cu două state.

În același timp, comentariile lui Miller au fost făcute după ce premierul Benjamin Netanyahu a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că a transmis Washingtonului că se opune oricărei forme de stat palestinian care nu garantează securitatea Israelului, în timp ce țara se resimte după atacurile devastatoare.

„Precizez că în orice aranjament în viitorul apropiat, cu un acord sau fără acord, Israelul trebuie să aibă controlul de securitate asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan. Aceasta este o condiție necesară”, a declarat Netanyahu la Tel Aviv.

El a adăugat că lipsa unui stat palestinian nu a stat în calea acordurilor de normalizare încheiate cu statele arabe în urmă cu câțiva ani și că încă intenționează să adauge mai multe țări la aceste acorduri.

Israelul și cel mai mare susținător al său, Statele Unite, par să fie în dezacord acum, Netanyahu și coaliția sa, în mare parte de dreapta, respingând înființarea unui stat palestinian, deși Washingtonul susține că soluția celor două state este singura modalitate fezabilă de a aduce o pace durabilă în regiune.

În ciuda dezacordurilor, sprijinul SUA pentru aliatul de lungă durată Israel „rămâne de fier”, a declarat Miller.

„Nu este vorba despre faptul că Statele Unite îi presează să facă ceva. Este vorba despre faptul că Statele Unite le prezintă oportunitatea pe care o au”.

Între timp, un purtător de cuvânt al președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că nu poate exista „securitate și stabilitate în regiune” fără un stat palestinian, tot ca răspuns la discursul lui Netanyahu.

„Fără înființarea unui stat palestinian independent, cu Ierusalimul de Est drept capitală, pe granițele din 1967, nu va exista securitate și stabilitate în regiune”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al lui Abbas, Nabil Abu Rdeineh, citat de agenția de presă de stat palestiniană Wafa. Palestinienii doresc să obțină Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est – care au fost capturate de Israel în 1967 – pentru statul lor.

De asemenea, ministrul norvegian de externe Espen Barth Eide a declarat agenției norvegiene de știri NTB că respingerea unei soluții cu două state este „complet contrară acordurilor pe care Israelul și OEP [Organizația pentru Eliberarea Palestinei] le-au încheiat la Oslo” în 1993.

Ca parte a acordurilor, Israelul a recunoscut OEP ca unic reprezentant al poporului palestinian, în timp ce OEP a recunoscut Israelul.

Autoritatea Palestiniană a fost înființată ca organism interimar care și-a asumat responsabilitatea de a guverna anumite părți din Cisiordania și Gaza, dar procesul lansat la Oslo s-a prăbușit în cele din urmă fără un acord privind statutul final, pe fondul declanșării celei de-a doua Intifade de către palestinieni.

„Declarațiile premierului israelian sunt în dezacord cu o comunitate internațională aproape unitară”, a declarat Barth Eide într-o declarație pentru NTB.

Ministrul norvegian de externe a precizat că „este nevoie de o soluție politică reală” pentru a rezolva situația.

„Norvegia consideră că nu există o alternativă credibilă la o soluție cu două state, la fel ca și palestinienii înșiși, SUA, UE, ONU și țările arabe vecine”, a declarat Barth Eide.

Netanyahu, care conduce un guvern de extremă dreapta care se opune unui stat palestinian, a vorbit la doar o zi după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Israelul nu va avea niciodată o „securitate autentică” fără o cale spre independența palestiniană.

La începutul acestei săptămâni, Casa Albă a anunțat, de asemenea, că este „momentul potrivit” pentru ca Israelul să reducă intensitatea ofensivei sale militare devastatoare din Gaza – care a ucis peste 24.000 de persoane.

Cu toate acestea, SUA rămâne cel mai mare contribuabil la armata israeliană – donând 3,8 miliarde de dolari în 2023. Washingtonul a declarat că va reaproviziona Israelul cu muniția folosită în actuala ofensivă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sunt momente dificile pentru întreaga planetă și conflictele deschise de acum sunt cele mai grave din ultimele decenii. În aceste condiții, foarte probabil, Israel ar fi avut nevoie de politicieni cu adevărat de cea mai bună calitate.