G4Media.ro

Românii din Ucraina, discuții la Ministerul de Externe despre drepturile minorităților privind…

Foto: Dan Neculăescu / sursa MAE

Românii din Ucraina, discuții la Ministerul de Externe despre drepturile minorităților privind educația în limba maternă

O delegație a liderilor minorității românești din Ucraina a avut joi consultări la București cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculaescu, la invitația Ministerului de Externe, potrivit unui comunicat al nstituției. Delegația include lideri ai mediului asociativ și academic românesc din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia.

Cele două părți au discutat despre impactul modificărilor legislației ucrainene asupra drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, precum și privind modalitățile de menținere a drepturilor etnicilor români, mai ales cel privind educația în limba maternă.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a prezentat acțiunile întreprinse de România ca urmare a adoptării de noi reglementări legislative în Ucraina, printre care și începerea negocierilor pentru încheierea unui Acord cuprinzător privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Românii din Ucraina și-au exprimat preocuparea față de proiectul unei noi legi ucrainene care vrea să reglementeze modalitatea de exercitare a drepturilor lor identitare. Neculăescu a amintit că MAE a obținut în dialogul cu Ucraina recunoașterea identității dintre limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”, care trebuie să fie reflectată la nivelul legislației și normelor ucrainene, respectiv să fie recunoscută inexistența așa-zisei „limbi moldovenești” .

Ei au mai discutat despre operaționalizarea Institutuluiui Cultural Român la Kiev și a filialei acestuia la Cernăuți, precum și înființarea unui birou consular la Ismail.

Delegația liderilor minorității românești din Ucraina va mai avea întrevederi cu reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Departamentul pentru Relația cu Românii din afara Granițelor, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român și Ministerului Educației. (Foto: Dan Neculăescu / MAE)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. I-au prostit aia de la MAE pe bietii oameni, MAE nu are tributii privind cetatenii romani sau romani de peste hotare au atributii ce privire la incasat salarii grase si sunt testeri pentru producatorii de saltele si perne!

    • Normal ca i-au prostit. Dan Neculaescu, un sinecurist, fiul marelui baron Sache Neculaescu, bagat in MAE pe usa din dos de catre Adrian Nastase si promovat de Bogdan Aurescu, alt copil al lui Nastase, ramane un mincinos ca toti antecesorii lui. Un impostor care vinde Romania si romanii la bucata daca asta i se cere.

  2. Nu ai ce sa discuti cu astia. Nu ati invatat nimic din experientele anterioare. Tot ruznaci sunt, la fel de neciopliti si aroganti.

  3. Romania nu sprijina comunitatile romanesti din strainatate din motive de politica interna: ar trebui sa asigure aceleasi drepturi si pe plan intern, ca si drepturile eventual solicitate pentru romanii din afara.
    Asa ca prefera sa-i sacrifice, decat sa largeasca sau sa respecte drepturile minoritatilor etnice din tara.

  4. Iar aceiasi romani din Ucraina, iar vesnicii lideri ai comunitatii. Il vedem in poza de pe site-ul MAE pe asa-numitul academician de onoare Tărâțeanu. Iar și-a băgat și fiica de la Cernăuți în delegație. Alteori, veneau toti 3: el, sotia si fiica. Fripturisti nevoie mare. Sa-i numere cineva aparta,apartamentele cumparate prin Romania acestui mare academician. Acoloo-s tocati banii guvernamentali.

  5. intr-un reportaj de acum citiva ani am vazut ca sint in ucraina romani care NU STIU ca sint romani Politica ucrainei de desnationalizare este ca a lui stalin Si mai viseaza la UE si NATO ! au singe de bolsevici si cum singele apa nu se face atunci nu-i vad sa inteleaga ce-i democratia