G4Media.ro

Românii din Italia, în topul străinilor care trimit bani acasă. Pe primul…

capitalism

Românii din Italia, în topul străinilor care trimit bani acasă. Pe primul loc se află muncitorii din Bangladesh, urmați de România, Filipine, Pakistan și Senegal/ Câti bani trimit lunar în țara de origine

Cetăţenii din Bangladesh rămân pe primul loc al podiumului. Ei sunt „regii remitențelor”, trimiţând acasă lunar peste 500 de euro. Imediat după ei vin românii, filipinezii, pakistanezii și senegalezii. O armată de oameni care muncesc şi care economisesc fiecare bănuţ, doar pentru a trimite ceva celor care au rămas acasă, transmite La Reppubblica, citată de Rador.

De fapt, râul de bani care curge din Italia către țările de origine ale migranților continuă să crească. În 2019, din ţară au ieșit peste 6 miliarde de euro: cu 4% mai mult decât anul precedent. Anul 2020 în schimb, rămâne un factor necunoscut, asupra căruia urgența Covid va cântări greu: deja Banca Mondială, de exemplu, estimează o scădere de 20% la nivel global.

Fluxurile de numerar ale „noilor italieni” au fost fotografiate de un studiu realizat de fundația Leone Moressa. Iar rezultatele arată că, după criza din 2013, volumul remitențelor a crescut în 2018 (+ 13%), continuând și în 2019 (+ 4% față de anul precedent).

În 2019, pentru al doilea an consecutiv, Bangladeshul rămâne prima țară de destinație, cu un total de 856 milioane de euro. Şi nu numai. În ultimul an, Bangladeshul a cunoscut un adevărat boom (+ 20%), în timp ce în ultimii zece ani şi-a triplat fluxurile de numerar, înregistrând o creștere de peste 200%.

A doua țară de destinație este România, care are însă o tendință descendentă: -10,4% în ultimul an. Trebuie menționat că cinci din primele zece țări sunt asiatice: Bangladesh, Filipine, Pakistan, India și Sri Lanka. De altfel, ţările din sudul Asiei sunt cele care au înregistrat cea mai mare creștere. Pakistanul, de exemplu, a crescut cu 15% în ultimul an și cu 356% în ultimii zece.

Misterul chinezesc

Cel mai ciudat caz este cu siguranță cel al chinezilor: „Prima țară de destinație până în 2012 (cu peste 2 miliarde de euro trimise), China a suferit o prăbușire bruscă în 2013 și apoi un declin continuu, atât de mare, încât astăzi se află doar pe locul 47 al țărilor beneficiare, cu doar 11 milioane de euro primiţi.

„Motivele acestui declin – scriu cercetătorii de la Moressa – pot fi multiple (inclusiv o tendință mai mare de a investi în Italia), dar este clar că la bază există o schimbare a canalelor utilizate pentru tranzacții, cu o utilizare mai mare a instrumentelor informale sau de neatestat, deși nu neapărat ilegale „.

În medie, fiecare imigrant din Italia a trimis în țara sa mai puțin de 1.200 de euro în 2019, circa 100 de euro pe lună. Valoare care coboară sub medie pentru celor două naţionalităţi mai numeroase: România (42,37 lunar per capita) și Maroc (64,66 euro). În medie, fiecare cetățean din Bangladesh a trimis în schimb peste 6 mii de euro într-un an,sau peste 500 de euro pe lună. În timp ce cetățenii din Filipine, Pakistan, Senegal și Sri Lanka au trimis peste 200 de euro pe lună.

La nivel local, regiunile cu cel mai mare volum de remitențe sunt Lombardia (1,4 miliarde) și Lazio (939 milioane). Urmează Emilia Romagna și Veneto, ambele cu peste 500 de milioane de euro trimise. Dacă analizăm situaţia din ultimii zece ani, observăm că Lazio este regiunea care a înregistrat cea mai mare scădere (-54%). La nivel provincial, cele mai impresionante fluxuri sunt cele din Roma (815 milioane) și Milano (694 milioane).

Sursa: Reppublica/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...