G4Media.ro

România vrea să devină cea de-a doua țară din UE care să-și…

sursa foto: Pixabay

România vrea să devină cea de-a doua țară din UE care să-și lanseze propriul satelit / Primul satelit românesc ar urma să fie lansat în iunie din zona Mării Negre, la bordul unei rachete proiectate și fabricate exclusiv în țară

În luna iunie, România va lansa pe orbită primul său satelit spațial, devenind astfel cea de-a doua țară din UE, după Franța, care va deține un asemenea satelit, transmite EU Reporter, citată de Rador.

Potrivit Asociației Române pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA), o companie specializată în producția de rachete și baloane de înaltă altitudine, lansarea este programată la începutul lunii iunie.

Prin implicarea sa în lansarea primului satelit din România, Asociația Română de Cosmonautică și Aeronautică dorește să câștige premiul în valoare de 10 milioane euro, oferit de Comisia Europeană. Premiul este menit să stimuleze industria aerospațială europeană, astfel încât ea să producă rachete destinate lansării de sateliți, cu un impact scăzut asupra mediului și prin lansări cu costuri reduse.

Pe pagina ARCA de pe Facebook, se menționează faptul că, anterior, asociația a provocat explozia în straturi îndepărtate ale atmosferei a două rachete stratosferice, a patru baloane mari stratosferice, inclusiv a unui grup de baloane, și a primit două contracte din partea guvernului român, precum și unul cu Agenția Spațială Europeană.

Instituția este totodată pe cale să producă EcoRocket – o rachetă parțial refolosibilă, care funcționează cu aburi.
În același timp, volumul de informații, necesare în vederea lansării în spațiu din luna iunie, este în creștere. Pentru ca totul să funcționeze conform planului, este necesaară îndeplinirea unor condiții extem de dificile.

Oamenii implicați în fiecare detaliu al acestui proiect pretențios trebuie ca mai întâi să treacă printr-un program de pregătire extrem de riguros, atât din punct de vedere teoretic, cât și din punct de vedere practic. Tehnicile la care se apelează sunt extrem de numeroase, iar multe lucruri ar putea funcționa greșit.

Într-o declarație, compania care gestionează lansarea a subliniat: “Misiunile de lansare coordonate de ARCA, misiuni care vizează operațiuni în sectorul naval, reprezintă cel mai complex gen de misiuni pe care le gestionăm. Ele necesită un efort deosebit în privința coordonării operațiunilor în colaborare că unități activ implicate din marină, din armată și din cadrul aviației civile. Măsurile de securitate în privința lansării sunt excepționale, iar noi ne mândrim cu un procent de siguranță de 100%“.

Sursa: EU Reporter/ Articol de Cristian Gherasim/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Haha, păcălicii ăștia par a fi într-o schemă de money milking, nicidecum in lansarea sateliților 😛

  2. Țara arde și baba se piaptănă

    • Si ce ai vrea sa faca? Sa lanseze infectatii de covid in atmosfera?

    • Sincer, sunt pasionat de spatiu. Am 14 ani, si cand am auzit de ei (de la Scott Manley) am crezut ca fac ceva. Dar l-am intrebat pe tatal meu care mi-a spus ca l-a cunoscut pe Dumitru ,( am uitat celalalt nume:) ) , fiind in echipa lui de aeromodelism. Dupa asta am citit mai mult despre aceasta companie care papa fonduri, (ca ROSA) si nu face nimic. Si nu inteleg de ce nu fac ceva „mai simplu”. Dece sa foloseasca un aerospike,(singurul avantaj ar fi eficienta mai mare in spatiu fiind aproape indetica cu cea intr-o atmosfera) pe prima parte (stage) a rachetei, cea care nu merge in spatiu. Am stat si am vazut mare parte din videourile lor de pe Youtube. Am cautat si pe reddit, si cineva facuse calcule ca aceasta racheta poate ajunge doar la 6.783 m/s, adica prea putin pentru orbita. Sincer nu inteleg de ce nu fac un ariane 1x mai mic (Daca vor sa faca ceva ). (Si, printre singurele motoare aerospike sa fie testate si sa existe, a fost motorul lui x-33 de la nasa. Programul a fost oprit, dar tot e o idee interesanta.)

  3. Draga redactia, unde este standardful D-stra de calitate?
    Domnii din ARCA au avut si dosar penal in state pentru frauda
    Va rog sa consultati acest articol http://www.parabolicarc.com/2017/11/13/arca-space-ceo-arrested-charges-embezzlement-fraud/
    Acum sau intors in RO dupa ce au fost alungati din state

    • m-am uitat la articolul din link si la comentarii :), se vorbeste despre neplata unor taxe si evaziune de 2500 usd si in alt loc de strangerea unei sume de 20.000 usd.
      N-am auzit de ei pana acum dar pe canalul lor au postat un experiment care pare legitim, o sa vedem daca lanseaza sau nu ceva. M-as bucura sa nu fie niste sarlatani dar daca sunt sa plateasca

    • Ouch, Redacția…

      Ok, hai să vedem. Lăsăm la o parte ancheta împotriva lui Popescu (unele surse spun plea deal, condiționat de plecarea din SUA). Arca este un actor dubios de acum mai bine de 10 ani. În 2016 spuneau că până în 2017 trimit o rachetă pe lună. O aveau expusă în piața Victoriei. Au avut o grămadă de iterații de design, nu ajung niciodată să facă niciun experiment concret. Toate design-urile lor sunt BS transparent. Oamenii ăștia sunt cunoscuți tuturor din #teamspace ca fiind niște scammeri.

      MO-ul lor este să vină cu design-uri aiuristice și să strângă fonduri de la oameni de afaceri care nu-și fac research-ul și care din FOMO (fear of missing out) se bagă în ceva ce sună aproximativ bine. Când nu se leagă nimic, nu le poți cere socoteală, că așa e în R&D cică. Problema e că, din cauză că sunt băgați în seamă, inclusiv de presă (cum e cazul vostru), le merge.

      Au trecut prin pendulum rockets fallacy („misiunile” Stabilo), au ajuns apoi la aerospike engines (au avut o serie lungă și plictisitoare de prezentări pe youtube despre construcția aerospike-ului, nu au dus nimic la bun sfârșit, printre altele și pentru aerospikes sunt impractice, extrem de dificil de construit, au nevoie de răcire mult mai agresvă decât un motor clasic, niciun aerospike n-a zburat vreodată pe vreo misiune orbitală, SSTO — single stage to orbit — este un obiectiv extrem de impractic); acum au trecut la conceptul ăsta cu EcoRocket.

      EcoRocket este o mare necunoscută. Folosește kerolox, dar nu se știe cât. Majoritatea delta-v-ului este dat de kerolox conform unor analize. Motoare care să injecteze apă în camera de ardere nu sunt un concept nou, doar că ARCA vorbesc aici de altceva, ceva despre baterii (grele și cu densitate energetică extrem de mică) pentru generarea aburului.

      Uite, eu înțeleg, nu sunteți specialiști în rachete, e ok, dar când o grămadă de oameni vă atrag atenția că oamenii ăștia sunt scammeri reacția voastră de jurnalist ar trebui să fie să contactați oameni care chair sunt specialiști în domeniu și să-i întrebați. Sigur, în România nu sunt mulți specialiști, dar există și restul lumii. „N-am auzit de ei” nu este o scuză. Sorry.

  4. ARCA este o adunatura de clovni/tepari.

    • tinere, obisnuieste-te: se numesc start-up uri. clovni/tepari erau pe vremuri…

  5. Vor prezenta cel mult o animatie si aia furata de undeva.

  6. Nebunilor, a trecut 1 aprilie

  7. Alt lucru inutil, doar pentru a cheltui banii statului adică ai nimănui. Preferam sa mărească pensiile.

  8. Repeat after me: ARCA is a scam

  9. Românii și satelitul, baba și mitraliera!

  10. Lansarea are un mare secret.
    La bord se va gasi primul astronaut roman: Diana Sosoaca, iar destinatia rachetei este laboratorul militar de virologie din Sverdlowsk.

  11. Mai rău este că e un fake news și voi ca ziar respectat „a-ți pus botul”🤣🤣🤣