G4Media.ro

România și SUA au semnat un Memorandum pentru cooperarea în domeniul nuclear…

România și SUA au semnat un Memorandum pentru cooperarea în domeniul nuclear civil

Premierul Viorica Dăncilă a avut marţi la New York o întrevedere cu secretarul american al Energiei, Rick Perry, ocazie cu care a fost semnat Memorandumul de înţelegere între Guvernele României şi Statelor Unite privind cooperarea în domeniul nuclear civil, potrivit unui comunicat. G4Media.ro.ro a scris în premieră despre acest memorandum, care este o consecință a Declarației comune Iohannis – Trump din luna august.

Memorandumul de înțelegere urmează să servească ca bază pentru încurajarea cooperării bilaterale în promovarea de tehnologii de ultimă generaţie în domeniul nuclear, gestionarea deşeurilor radioactive, dezvoltarea sectorului de medicină nucleară, activităţi de cercetare privind aplicabilitatea tehnologiilor nucleare în curs de dezvoltare în fizică, biologie, precum şi agricultură, potrivit comunicatului citat.

Comunicatul guvernului Dăncilă menționează existența unei ”viziuni comune cu privire la rolul strategic al dezvoltării energiei nucleare în scopuri paşnice şi marchează angajamentul de a lucra în direcţia intensificării cooperării în domeniul nuclear civil”.

În condițiile semnării acestui memorandum, e neclar dacă va rămâne în picioare acordul dintre Nuclearelectrica şi compania chineză China General Nuclear Power, semnat în luna mai 2019, pentru a construi în parteneriat public-privat, reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucelare de la Cernavodă, o investiţie de peste 6 miliarde de euro. Investiția propriu-zisă nu a fost demarată însă, fiind în toi negocierile cu compania chineză pentru detaliile financiare ale înțelegerii.

Sursa foto: Guvern

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Statul psdist rupt in fund nu are 6 miliarde pentru Cernavoda! Daca s-ar fi facut, s-ar fi putut inchide termocentralele poluante si poate si o parte din cele pe gaz.

    • Expansiunea centralei de la Cernavoda ne va face importatori de combustibil nuclear. In prezent FCN lucreaza la capacitate maxima. E posibil ca reactoarele 3 si 4 sa nu aiba nici o contributie la cresterea economica. Parerea mea e ca ar trebui luat in calcul potentialul eolian.

    • Energia solara si cea eoliana au mai multe neajunsuri, principalul fiind inconstanta. Din ce am citit, niciuna din ele nu te „rezolva”. Fara sa pretind ca ma pricep, am tinut un ochi pe domeniul energetic. Daca nu ai o particularitate geografica utila, la ora actuala mi se pare ca energia atomica este cea mai potrivita. Desigur, daca gasim un mod eficient de a stoca energia, imi voi reevalua opinia. Ca sa explic ce inteleg prin „particularitate geografica utila”, eu locuiesc intro- zona cu multe precipitatii si cu ghetari care incep de pe la 1700 m. alt. Raurile au in mod constant un debit mare. Din acest motiv aici se pune accent pe energia hydro. Sunt cateva alte metode de generare (eolian, termo pe gaz, solar), dar cu pondere foarte mica.
      Nu vad o problema cu FCN. Se poate extinde. Romania ar avea resurse. Totul este sa se vrea.
      Aceasta este parerea mea. Poate ca gresesc. Stiu ca energia atomica va fi ceva mai scumpa decat media de acum, dar sa scapi de poluarea termocentralelor pe carbune nu e putin lucru.

  2. Deci tot asa cum cumparam drone, in curand vom putea cumpara si pocnitori si artificii de Craciun cu neutroni sau cu hydrogen, ca plutoniul e inca sub control

  3. Nu zicea oligofrenul de Siegfried Mureșan că Dăncilă e primită doar de primari din orășele acolo?

    • Dacă nu era băiatul ăla din centrul pozei nu o primeau nici primarii

    • @Bula:

      Cel mai la obiect comentariu! Însă postacii tutei trebuie să-și câștige mălaiul…

  4. Pai, ce-ai facut, redactie, n-ai stiut sa citesti comunicatul pana la capat?
    Ia sa vedem:
    „Prim-ministrul a subliniat că Guvernul României are un interes major și instrumentele necesare pentru consolidarea relației comerciale și investiționale transatlantice, de natură să contribuie la asigurarea prosperității durabile și a securității statelor de pe cele două maluri ale Atlanticului. În acest context, a fost abordată inclusiv tematica dezvoltării exploatărilor de resurse energetice din platoul continental al Mării Negre,” – (opa!) – „temă relevantă pentru securitatea energetică a regiunii și Europei.”
    Nu-i asa ca-i frumos, redactie?

    In sfarsit, Iohannis si Dancila s-au pus de acord la un lucru, si asta chiar inainte de campanie, sa nu bata la ochi. Votati, popor, votati!