G4Media.ro

România rămâne unul dintre statele europene cu cele mai multe cazuri de…

Sursa: The Legatum Institute

România rămâne unul dintre statele europene cu cele mai multe cazuri de pojar, din cauza ratei slabe a vaccinărilor / Investițiile în sănătate, mult sub media UE

România este printre statele europene cu cele mai multe cazuri de pojar, din cauza ratei slabe a vaccinărilor, la fel ca în Serbia, țări în care se înregistrează focare de rujeolă, potrivit raportului anual privind prosperitatea în Europa Centrală și de Est, realizat de think-tank-ul britanic The Legatum Institute.

Astfel, România are o rată de 10,2 cazuri de pojar la o sută de mii de locuitori, față de 0,1 în Ungaria.

Mai multe cazuri decât în România sunt doar în Ucraina (118,7 la o sută de mii de locuitori), Serbia (72,3), Albania (51), Muntenegru (32,6), Grecia (20,4), Slovacia (10,5).

În Republica Moldova sunt 9,6 cazuri la o sută de mii de locuitori.

Datele sunt raportate la mai mulți ani.

Principalele cauze ale vaccinării reduse în rândul populației sunt lipsa de finanțare și campaniile insuficiente de sensibilizare în legătură cu problema sănătății publice, care duc la dezinformare.

Serbia a raportat cel mai mare număr de decese din cauza pojarului în Europa.

Din cauza reducerii vaccinărilor în ultimul deceniu, România a căzut de pe locul 49 pe locul 102 în Indicele de prosperitate Legatum.

De altfel, în clasamentul general al sănătății, atunci când se evaluează prevalența problemelor de sănătate raportate în rândul populației, România se află pe locul 144 din 145 de țări.

Având în vedere nivelurile relativ scăzute ale investițiilor în sănătate, acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză, se arată în raport. De exemplu, cheltuielile guvernamentale rămân de obicei sub media UE28 de 10% din PIB, Letonia cheltuind 5,7%, România 5,9% și Polonia 6,3% în 2018.

În ceea ce privește cheltuielile de sănătate pe cap de locuitor, aceasta se traduc prin 940 USD în Letonia, 1.079 USD în România și 1.570 de dolari în Polonia, mult sub 5.551 de dolari cheltuiți de Germania. Este puțin probabil ca nivelurile reduse de satisfacție să se schimbe până când nu se va produce o schimbare reală în acest domeniu, comentează autorii studiului.

Aceștia precizează și că o moștenire a regimului comunist este faptul că se tratau în special bolile, dar nu exista preocupare pentru prevenție și pentru îngrijirea sănătății. Impactul se vede în raportul numărului de paturi de spital la mia de locuitori. De exemplu, dacă în Marea Britanie raportul este de 2,6 paturi la o mie de locuitori, în Lituania sau Ungaria sunt 7 paturi la o mie de locuitori.

Sursa foto: The Legatum Institute

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Noi nu vrem vaccinuri, noi vrem slujbe bine platite la stat, unde nu facem nimic fiindca suntem numiti politic.

  2. Definitia prostiei: la mai toate calitolele suntem la coada Europei dar votam la fel

  3. Interesantă harta „think-tank”-ului, în care Crimeea aparține Rusiei… preluată ca atare de G4