G4Media.ro

România, poziționare diferită față de nucleul dur al UE în negocierile pentru…

România, poziționare diferită față de nucleul dur al UE în negocierile pentru Brexit: Meleșcanu a semnat o scrisoare comună cu miniștrii de externe din Polonia și Lituania

Miniştrii de Externe din Polonia, Lituania şi România au cerut într-un articol comun publicat de portalul Politico.eu ca ”vocea Regatului Unit să fie ascultată” şi au spus că fără Regatul Unit ”abordarea globală a UE ar putea slăbi”. Cei trei miniștri din estul UE au adresat chestiunea securității și a politicii externe a UE după Brexit, având în vedere poziția comună față de Rusia, văzută la Londra ca amenințare reală la adresa securității Europei.

UPDATE 1: Președintele Klaus Iohannis a adeclarat joi la Salzburg că la Administrația Prezidențială ”nu s-a discutat această chestiune, e o scrisoare a miniștrilor, nu a țărilor, însă pe fond eu am spus deseori aceste lucruri, România și Marea Britanie au multe poziții comune. Scrisoarea reflectă poziția României”, a spus Iohannis.

Reamintim că negocierile pentru Brexit sunt purtate în acest moment de negociatorul Michel Barnier, care încearcă să păstreze o poziție comună a UE în discuțiile cu Londra. Poziția cea mai dură față de Marea Britanie este impusă de Franța și Germani. Statele est-europene care se tem însă de postura tot mai dură a Rusiei se sprijină pe ajutorul major dat de Marea Britanie în asigurarea securității maritime și aeriene.

”Marea Britanie, în postura sa de membru al Consiliului de Securitate ONU, putere nucleară și posesor al unui sfert din capacitățile de apărare ale Europei, este unul dintre pilonii acțiunii externe a UE. Fără Marea Britanie, poziția UE pe scena globală ar putea fi slăbită, făcând-o mult mai vulnerabilă la amenințările externe”, au scris cei trei miniștri, reflectând exact poziția pe care Marea Britanie vrea să o impună în timpul negocierilor cu UE pentru a-și mări marja de manevră.

”Este în interesul UE să implice Londra în domeniul politicii de securitate şi de apărare, cât mai mult posibil. Retragerea Marii Britanii din UE este o situaţie fără precedent şi, ca atare, necesită soluţii fără precedent. De aceea trebuie să ne asigurăm că există un flux constant de informaţii între noi şi că vocea Regatului Unit este ascultată”, au mai scris cei trei miniștri de Externe.

”Există încă probleme de rezolvat când vine vorba despre retragerea Marii Britanii din UE. Cum negocierile pentru Brexit intră într-o fază decisivă, avem o responsabilitate comună pentru a asigura o retragere ordonată și a conveni termenii relației noastre viitoare. Dar chestiunile de politică externă și securitate ar trebui să fie tratate ca probleme separate – pentru a ne asigura că ele nu cad victimă posibilelor neînțelegeri pe alte chestiuni. Trebuie de asemenea să ne canalizăm energiile pentru a realiza un parteneriat ambițios în politicile externe și de apărare exact de la momentul retragerii Marii Britanii din UE”, au mai scris cei trei miniștri.

Exact astăzi, summit-ul informal al Consiliului European, desfășurat la Salzburg, îi va pune negociatorul șef UE pentru Brexit, Michel Barnier, și pe președintele Emmanuel Macron, împotriva ţărilor care doresc o abordare comercială mai uşoară. Oficialii UE au declarat că cele două tabere vor dezbate dacă declaraţia politică privind comerţul trebuie sau nu să fie foarte detaliată sau deliberat vagă. Eurocraţii şi Macron doresc un document bine formulat, pentru a impune Marii Britanii condiţiile convenite de blocul înainte de plecare. Dar şeful Consiliului UE, Donald Tusk, şi ţări precum Olanda vor să lase Marii Britanii loc pentru a-şi atenua poziţia după luna martie, scrie The Sun, preluat de Rador.

Citește aici scrisoarea integrală semnată de Teodor Meleșcanu

Foto: Teodor Meleșcanu împreună cu ministrul polonez de Externe și președintele Klaus Iohannis (sursa: Presidency)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Priviti cum PSD (PCR) sapa la temelia viitorului nostru, vrand sa ne inrobeasca din nou.

    Totul fiindca voi ati fost prea prosti sa mergeti la vot in 2016 si sa puneti stampila pe USR.

    • Marea Britanie iti asigura securitatea spatiului aerian in zona Marii Negre prin interceptarea avioanelor rusesti.

  2. La ce ne folosește această poziționare?

  3. Gerontofilul de micron, este principalul vinovat de aceasta situatie !!!

  4. Melescanu Traseistul anchetat pentru inalta tradare ! Subito !

  5. Se vede cand cineva are stofa de diplomat, ca domnu Melescanu! Felicitari! Ganditi-va ca ne reprezentau o sleahta de satanisti useristi securistoizi in slapi si ciorapi albi-murdar, cu mucii atarnandu-le si mancand “semvisuri din gunoi” la intalnire de rang inalt! Sa speram ca nu 10 da macar 20 de ani mai avem noroc de asemenea oameni precum cei din PSD!