G4Media.ro

România, Polonia și țările baltice, declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov:…

România, Polonia și țările baltice, declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: ”Împreună putem combate campaniile de dezinformare și tentativele de manipulare a datelor istorice”

România, alături de Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe. Cele cinci țări, victime atât ale nazismului, cât și ale comunismului, arată că trebuie construit un front comun împotriva totalitarismului.

De asemenea, cele cinci state est-europene fac apel la guvernele tuturor țărilor europene să acționeze în comun pentru combaterea campaniile de dezinformare și tentativele de manipulare a datelor istorice – o trimitere transparentă la acțiunile guvernului Federației Ruse, care propagă frecvent informații false legate de evenimentele tragice ale secolului XX.

Declarația integrală a celor cinci state:

Data de 23 august marchează 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov între Uniunea Sovietică și Germania Nazistă care a declanșat Al Doilea Război Mondial și a condamnat jumătate din Europa la decenii de suferință. Pactul a conținut protocolul secret care a împărțit Europa de Est în sfere de influență.

De aceea, în această zi, proclamată de Parlamentul European ca Zi Europeană de Comemorare a Victimelor Regimurilor Totalitare, ne amintim de toți cei ale căror morți și vieți distruse au fost o consecință a crimelor comise în numele ideologiei naziste și a celei staliniste.

Durerea și nedreptatea nu vor cădea în uitare niciodată. Noi ne vom aminti.

Amintind și comemorând ororile din trecut avem cunoștințele și puterea să îi respingem pe cei care urmăresc să reînvie aceste ideologii sau care doresc să exonereze aceste ideologii de crimele și de culpabilitatea lor. Memoria victimelor ne determină să promovăm justiția istorică prin continuarea cercetărilor științifice și prin ridicarea nivelului de conștientizare publică asupra moștenirii totalitare pe continentul European.

Dreptatea și adevărul reprezintă baza pentru o reconciliere durabilă și construirea unui viitor comun. Victimele abuzurilor totalitare au dreptul să li se facă dreptate. Din nefericire, practica investigării crimelor comise de regimurile totalitare și aducerea în justiție a autorilor a fost insuficientă și inconsecventă în diferite țări.

Facem apel la guvernele tuturor țărilor europene să ofere atât sprijin moral, cât și material pentru investigațiile în curs ce vizează regimurile totalitare. Acționând într-o manieră concertată, putem combate mai eficace campaniile de dezinformare și tentativele de manipulare a datelor istorice.

Trebuie să construim un front comun împotriva totalitarismului. O poziție clară și fermă a comunității internaționale va continua calea către reconciliere.

Avem convingerea că Europa de astăzi este un loc mai sigur pentru toate popoarele și că este pregătită să reziste cu fermitate împotriva oricărui tip de nedreptate. Considerăm că europenii nu vor tolera niciodată totalitarismul sau genocidul împotriva vreunui popor.

Țările noastre au renăscut ca națiuni libere și democratice după decenii de guvernare totalitară. Acum treizeci de ani, națiunile noastre au început procesul transformării democratice care ne-a făcut în cele din urmă membri egali și puternici ai Uniunii Europene. Țările noastre sunt hotărâte să continue să lucreze cu partenerii din Europa și din întreaga lume, astfel încât ororile trecutului să nu se repete.

Foto: Stalin și Hitler (Captură Youtube)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Doar Moldova n-are nimic de spus. Diplomatia romaneasca trebuie sa mai inghita inca odata in sec, in urma atator ajutoare si asistenta n-a fost capabila macar atat sa obtina.

    • Dacă te uiți în presă, și nu doar în capul tău, vei vedea că guvernul Moldovei fix asta a făcut azi, a condamnat regimurile totalitare de orice fel.

    • @Dudu: Te faci ca nu intelegi (sau poate nu…). E vorba de context, toate tarile afectate vin cu un comunicat comun, in care condamna pactul, doar una vine cu o declaratie separata, si aceea data de guvern, nu de presedinte sau parlament. In acelasi timp presedintele declara ca sarbatoreste eliberarea Moldovei de sub jugul fascist. Mai e nevoie de explicatii suplimentare, sau e mai clar acum?

    • Culmea cinismului, 23 august a fost sarbatorita vreo 45 de ani drept sarbatoare nationala si, asta, pentru ca in ’44, adica acum 75 de ani, am intors armele.
      Deci 23 august 1939 l-a provocat pe 23 august 1944. Ceea ce noi am sarbatorit in toti anii comunismului, era strans legat de lovitura din ’39.
      Nu ar fi primul exemplu in care aceeasi zi sa aiba doua conotatii diametral opuse:
      30 august e una dintre acestea:
      -in 1877, armata romana a cucerit Grivita, una dintre cele mai puternice redute turcesti;
      – in 1940 s-a produs dictatul de la Viena
      Dupa instalarea regimului comunist in Romania prin impunerea cu forta a guvernului pPGroza, la 6 martie 1945, s-a pus problema organizarii alegerilor parlamentare. Ocupantul rus, a reusit sa impuna guvernului Groza ca data a alegerilor, 19 noiembrie 1946. Desi ar fi trebuit sa marcheze prilejul ca la guvernare sa revina fortele democratice, aceasta nu s-a intamplat. 18 noiembrie semnifica inceperea marii batalii de la Stalingrad(19 nov.1942 – 2 febr.1943) care a marcat inceputul dezastrului de pe frontul de est
      Poate, mai sunt si altele, dar asa la o fugitiva analiza, am detectat cele de mai sus

  2. Tacerea Germaniei, a Frantei si a Marii Britanii in legatura cu acest subiect este un indiciu ca nimic nu se va schimba in atitudinea oficiala la nivel european si ca traim inca efectele Pactului Ribbentrop – Molotov.

  3. Corect. Bunicii noștri au murit degeaba la
    eliberarea Basarabiei, Odessaa, Cotul Donului…Interesul poarta fesul…. Oricum marile puteri cu mici excepții, ne-au tratat că pe o minge de tenis, fotbal etc…. La ce politica externă promovam ne aștepta vremuri grele…

  4. Romania, pe termen lung, a pierdut cel mai mult in urma Pactului Ribbentrop-Molotov, iar rana Romaniei e inca deschisa (Bucovina de Nord, Herta, Basarabia si, in stransa legatura via Dictatul de la Viena, Cadrilaterul….In 1930-1940 lucrurile pareau altfel. In timp ce Polonia si tarile baltice erau sterse de harta, Romania parea ca macar isi pastreaza esenta statala chiar daca sub o suveranitate ingradita, de asta au si acceptat politicienii romani toate cedarile teritoriale, ba Iorga venea cu justificari in cazul Cadrilaterului. Astazi insa e foarte clar ca Romania a iesit cea mai perdanta din tavalugul istotiei si din aceasta alianta contra-naturii inca neasimilata complet nici macar de istoriografie intre nazism si comunism. Tarile baltice si-au recapat independenta dupa caderea URSS, cu minime ajustari teritoriale in cazul Lituaniei. Polonia s-a miscat spre vest, fiind compensata cu teritorii germane. In schimb, Romania nu a recapatat decat Transilvania de Nord in 1944/1947, in rest a ramas in est la granite imaginare ale istoriografie ruse implementate de Stalin care considera ca pe la anul 800 Rusia Kieveana se intindea pana la Prut, Delta Dunarii sau chiar Carpati…si se invecina cu taratul bulgar al slavilor de sud…

  5. Intr-o stire de pe un portal european foarte citit nici macar nu se mentioneaza raptul teritorial extrem de consistent asupra Romaniei generat de Pactul Ribentrop-Molotov, adica Basarabia, Herta si Bucovina de Nord (plus Insula Serpilor apoi) de partea Rusiei/URSS, si Transilvania de Nord si Dobrogea de Sud de partea aliatilor Germaniei naziste :

    „The protocol, which came to light after the war, rearranged the borders of Poland, the Baltic states, and Finland.”

    O scapare? Eu cred ca mai e mult de lucru pana macar informatia si adevarul istoric e pus si recunoscut transparent pe masa, fara treceri jenante sub tacere, in cazul romanesc, nu numai in raport cu Rusia ci si cu vesticii!