G4Media.ro

România inaugurează Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, care elaborează strategii de răspuns în…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România inaugurează Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, care elaborează strategii de răspuns în fața posibilelor riscuri și amenințări. Centrul va fi deschis pentru colaborarea cu UE și NATO

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, inaugurează luni la ora 17.00 sediul Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC), eveniment la care participă președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, secretarul general adjunct NATO – Mircea Geoană și vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič, potrivit agendei MAE.

Centrul E-ARC, condus de diplomatul de carieră Adrian – Cristian Bratu, va elabora strategii de răspuns și contracarare a riscurilor și amenințărilor pentru securitatea națională.

Centrul este gândit să funcționeze ca un hub de expertiză în domeniul rezilienței, care poate fi folosit inclusiv în sprijinul statelor membre NATO și UE, respectiv al celor partenere. De asemenea, E-ARC va colabora cu sectorul privat, mediul academic, instituții de cercetare internaționale și societatea civilă pentru a facilita dezvoltarea unei abordări privind reziliența la nivelul societății.

E-ARC va asigura o platformă pentru discuții strategice, instruire și exerciții, dezvoltare de concepte, precum și furnizarea de lecții învățate și va permite dezvoltarea de diferite programe și inițiative în domeniul rezilienței pe următorii trei piloni:
1. Combaterea/reducerea riscurilor prin anticipare și adaptare;
2. Dezvoltarea de instrumente analitice și bune practici;
3. Cooperare practică în domeniul educației, instruirii și exerciții comune.

În perioada imediat următoare, în cadrul E-ARC vor funcționa o serie de grupuri de lucru complexe care se vor concentra pe următoarele teme:
o        reziliența societală;
o        reziliența în domeniul tehnologiilor emergente și disruptive;
o        reziliența sistemelor de comunicații și a noilor ecosisteme tehnologice;
o        reziliența la crize și urgențe complexe;
o        reziliența asigurării continuității guvernării și a serviciilor esențiale;
o        reziliența infrastructurii de transporturi;
o       reziliența statelor din vecinătatea NATO și UE la influențele antioccidentale ale actorilor statali și non-statali.

Proiectul înființării Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) reprezintă o iniţiativă a MAE, care contribuie la întărirea rezilienţei NATO, UE și a statelor membre și prin care România vrea să devină un furnizor de expertiză în domeniu.

Pentru înființarea și operaționalizarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) a fost constituit un grup de lucru inter-instituțional coordonat de MAE,  cu participarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Apărării Naționale (MApN), Serviciului Român de Informații (SRI), Serviciului de Informații Externe (SIE), Secretariatului General al Guvernului (SGG) și Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) este un organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea MAE, fiind creat prin OUG nr. 212/2020. Organizarea și funcționarea Centrului sunt reglementate prin Hotărârea Guvernului nr. 565/19.05.2021.

Președinte al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, cu rang de secretar de stat, a fost numit vineri Adrian – Cristian Bratu, diplomat de carieră, director al Direcției Strategii Diplomatice din cadrul MAE. Bratu are expertiză atât în materie de Politică Externă și de Securitate Comună a Uniunii Europene – ocupând anterior funcțiile de director politic adjunct și de Reprezentant Permanent al României în Comitetul Politic și de Securitate al Uniunii Europene (COPS), cât și în materie de politici de securitate, NATO și Politică de Securitate și Apărare Comună – prin îndeplinirea, anterior, a funcției de director al Direcției Politici de Securitate din cadrul MAE, precum și a rolului de diplomat în cadrul Delegației permanente a României la NATO.

E-ARC are sediul în București, la adresa Vasile Lascăr 52.

Într-o primă etapă, E-ARC va funcționa ca instituție publică, cu personalitate juridică, în subordinea MAE, cu participare națională. Ulterior, în a doua etapă, după operaționalizarea deplină a E-ARC, acesta va fi internaționalizat prin cooptarea unor parteneri din NATO și UE, respectiv state partenere.

Demersul României de înființare a E-ARC a fost salutat și în cadrul Declaraţiei comune a șefilor de stat din Formatul București 9 (B9), adoptată cu prilejul găzduirii de către președintele Iohannis a Summitului B9 la data de 10 mai 2021. (Foto: InquamPhotos)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Minunat, încă un Comitet, Comisie, Centru, se îngroașă rândurile sinecurilor.
    Au mai învățat distrușii un cuvânt „reziliență”, acum ne plictisesc cu el folosindu-l obsesiv.
    Să vă iau pe ….

  2. Sa invatam rezilienta de la germani. Fie carantina cat de severa, satrapul lor din teritoriu va reusi sa procure sparanghelisti fara asigurare medicala. Recolta este proaspata, necongelata naturala si fara euri, si anul asta.