G4Media.ro

România, ”eșec sistemic” în combaterea poluării: Comisia Europeană lansează trei proceduri de…

sursa foto: Pixabay

România, ”eșec sistemic” în combaterea poluării: Comisia Europeană lansează trei proceduri de sancționare pentru incapacitatea de a-și proteja cetățenii

Comisia Europeană a lansat joi trei proceduri de sancționare (infringement) în legătură cu incapacitatea guvernului României de a-și respecta angajamentele asumate pentru combaterea poluării, potrivit unor comunicate oficiale.

Prima procedură de infringement e legată de incapacitatea de monitorizare a calității aerului, caz în care Comisia Europeană vorbește de un ”eșec sistemic”. Comisia Europeană acuză că ”deși România și-a revizuit întreaga rețea de monitorizare a calității aerului, persistă numeroase lacune în ceea ce privește numărul și tipul corespunzător de puncte de prelevare pentru măsurarea calității aerului”.

Deficiențele în transpunerea Directivei 2004/107/CE și Directivei 2008/50/CE constituie ”o nerespectare sistemică a obligațiilor de monitorizare a poluării atmosferice”, arată Comisia Europeană în comunicatul citat. Probleme similare are și Croația, potrivit sursei citate.

Probleme cu instalațiile industriale

O a doua scrisoare suplimentară de punere în întârziere transmisă de Comisia Europeană României vizează nerespectarea normelor UE privind autorizațiile acordate instalațiilor care funcționează în temeiul Directivei privind emisiile industriale (Directiva 2010/75/UE).

Directiva reglementează emisiile, inclusiv dioxidul de sulf, oxizii de azot și praful din aer, în scopul reducerii emisiilor respective și a riscurilor pentru sănătatea umană și mediu pe care acestea le pot cauza.

Ca urmare a unor plângeri din partea cetățenilor și ONG-urilor, Comisia Europeană a constatat că mai multe instalații, inclusiv patru instalații mari de ardere și o fermă mare de creștere a porcilor nu au autorizații care să stabilească condiții de funcționare în conformitate cu legislația UE, potrivit comunicatului citat.

În absența unei autorizații, conformitatea cu valorile-limită de emisii nu poate fi verificată, iar riscurile pentru mediu nu pot fi evitate în mod eficace. Comisia a aflat, de asemenea, că două instalații mari de ardere care au făcut inițial parte din planul național de tranziție al României, dar care au fost de atunci retrase, nu respectă valorile-limită de emisii aplicabile pentru dioxidul de sulf, oxidul de azot și praf. România are la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoare. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat, arată Bruxelles-ul.

Gaze fluorurate cu efect de seră

Al treilea avertisment transmis de Comisia Europeană vizează neîndeplinirea obligației de a notifica măsurile naționale privind sancțiunile pentru încălcarea normelor UE privind gazele fluorurate cu efect de seră [Regulamentul (UE) nr. 517/2014].

Gazele fluorurate cu efect de seră, cunoscute și sub denumirea de „gaze fluorurate”, sunt o familie de gaze fluorurate generate de activitățile umane utilizate în numeroase aplicații industriale. Regulamentul urmărește să contribuie la combaterea schimbărilor climatice prin reducerea cu două treimi a emisiilor de gaze fluorurate în UE până în 2030. Gazele fluorurate au un efect puternic de încălzire globală (de până la 23 de mii de ori mai mare decât dioxidul de carbon, CO2).

România și Italia nu și-au respectat angajamentele de a notifica executivul european privind sancțiunile stabilite în legislația națională până la 1 ianuarie 2017.

Răspunsul României: ”Vom continua și intensifica eforturile pentru soluționarea urgentă a acestor spețe”

Ministerul Mediului a răspuns printr-un comunicat de presă la avertismentele Comisiei. Iată comunicatul integral:

Ministerul Mediului a luat act de notificările Comisiei Europene privind punerea în întârziere (infringement) a României față de anumite aspecte care vizează protecția mediului și va continua și intensifica eforturile pentru soluționarea urgentă a acestor spețe, după cum urmează:

În ceea ce privește monitorizarea calității aerului, așa cum stipulează comunicarea publică a Comisiei Europene, România a realizat, în ultima perioadă, pași importanți pentru modernizarea și eficientizarea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului. Evaluarea calității aerului este o prioritate pentru autoritățile de mediu și, în acest sens, au fost identificate și realizate o serie de acțiuni în vederea conformării la cerințele directivelor europene din domeniu. Având în vedere dinamica economică și demografică, precum și dezvoltarea urbană la nivel național, s-a impus o restructurare a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, prin reconfigurarea unor puncte de măsurare existente (redefinire/relocare) și prin instalarea unor puncte noi de măsurare. România deja a trecut la realizarea acestor măsuri prin utilizarea finanțării din Fondul pentru Mediu (“Programul național de dezvoltare și optimizare a RNMCA”), precum și din fonduri europene (proiect POIM “Îmbunătățirea sistemului de evaluare și monitorizare a calității aerului la nivel național”).

În privința existenței unor instalații industriale care funcționează fără acte de reglementare în domeniul mediului, în toate aceste șase cazuri menționate de CE, Garda Națională de Mediu a aplicat amenzile prevăzute de lege și sancțiunea complementară de suspendare a activității. Toți cei șase agenți economici au contestat în instanță deciziile autorităților de mediu. Procesele sunt pe rol în diverse etape de desfășurare.

Referitor la Rețeaua Natura 2000 și o desemnare insuficientă de situri de importanță comunitară (SCI), Ministerul Mediului a propus, recent, un proiect prin care să se analizeze rețeaua Natura 2000 existentă la nivel național. Prin acesta, completăm datele solicitate de Comisia Europeană și, după caz, propunem desemnarea de SCI-uri noi. Finanțarea este asigurată, până în 2021, din Fondul pentru Mediu.

Și în ceea ce privește Regulamentul UE privind gazele fluorurate, România a făcut progrese importante. Proiectul de act normativ care prevede sancțiuni pentru aspectele prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 517/2014 privind gazele fluorurate cu efect de seră și revizuiește rolul autorităților competente, este în faza de aprobare interministerială. Noul act normativ corelează noile prevederi ale Regulamentului cu rolul deja stabilit al acestora prin Hotărârea de Guvern nr. 939/2010, care se va abroga la data intrării în vigoare a noii propuneri.

Foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. lasati ma prostiile!

    ati vazut ce venituri si-au tras partidul si securistii, nomenklatura ?

    de „afaceri” nici nu vorbim.

    • Pentru romani au facut ei toate astea. Pana si cashcheta Iordanescu si-a angjat progenitura la stat, la stat.

  2. Să vină în Iași, în cel mai poluat oraș, cu spațiile verzi distruse de primarul CHirica și mafia imobiliară care il mituiește

  3. In epoca Vasilica de Vidmele, indiferenta este mare. Ce-i pasa ei, „chip de lut” de Romania, de UE? Astazi Genitala Vasilica, avortoana „geniului Carpatilor, este preocupata de sapaturi. Si ea, personulitatea nascatoare de minuni parsive, sapa ca o cartita dinspre niciunde inspre nicaieri. Dupa principiul, sa arda s(t)atul.

  4. Cei de la RAR au spus ca pe ei nu-i intereseaza daca mașinile polueaza in trafic… cica e responsabilitatea proprietarului. Ei au doar grija sa incaseze comision de la statiile ITP. Cateva milioane de lei pe an… un flintic – dispar repede

  5. Cate doua dizăl de caciula, luate de la cei care ne trag de ureche care se bucura ca scapa de ele, cu filtrul de particule anulat, adica masina cu norma de poluare non euro, la a 4-a,5 -a mana…majoritatea plimbate prin oras, inseamna aer de aer prin orase.

    • Nu ne obliga nimeni sa cumparam masinile alea. Nivelul scazut de trai din Romania indeamna oamenii sa le cumpere.

  6. Doamne, nu-mi vine sa cred! Ce bine! Tara este plina de gunoaie, de plasticuri, etc. Am cumparat un teren langa Timisoara, si in apropriere era o groapa(un munte) de gunoi ilegala care functiona cred de 20-30 de ani, daca nu mai mult. A venit garda de mediu si impreuna cu concesionarul terenului s-au inteles si au impins gunoiul intr-un sant din apropriere. Va puteti inchipui asa ceva?

  7. „Esec sistemic”?! Ce frumos impacheteaza birocratii din UE realitatea. Este nesimtirea si indolenta politicienilor.

  8. România e doar o cloaca locuita de niște analfabeti care nu merita sa aibe o țara. Atâta timp cât e locuita de niște paraziți trebuie tratată doar ca o gropa de gunoi. Când animalul românesc va înceta sa își arunce dejecțiile in rigola din fata casei, molozul și pet urile pe marginea drumului și când va scuipa semințe in punga si flegme in batista merita băgată in seama. Pana atunci tratată ca o țara bananiera.

  9. Poluarea din Romania este efectul mafiei si coruptiei generalizate.

  10. Va dati toti cu parerea cat de imbecil este romanul …dar v-ati pus minima intrebare , in cei 30 de ani cine s-a preocupat de educatia primara a romanului care venea din negura comunismului, a celor 50 de ani intunecati si mai ales de imbecilizare a acestei natii?
    Toti care s-au perindat la conducere nu au vrut decat sa-l minta si sa-l fure, sa-l dispretuiasca profund si sa-i fure si pamantul de sub picioare daca ar putea!
    gropi ecologice, containere de selectionare…etc?
    Jurnalistii ar trebui sa mearga in comunele unde au fost inundatii cumplite si sa vada in ce ev mediu se traieste, pe urma vorbim si de gunoaie…UE stie exact cum arata cu adevarat Romania, nu va mai treziti vorbind ca ne considera groapa de gunoi, ei vad pe cine am ales noi( acesti mafioti) si incearca din rasputeri, cu mijloace legale , sa devenim o natie respectata cu adevarat…restul sunt vorbe goale!

  11. Vad comentarii complet idioate! NU romanii polueaza ci firmele din vest care tocmai d-aia au venit aici, sa faca profit maxim fara sa investeasca in filtre(care sunt ultra-scumpe) sau alte sisteme anti-poluare! De taietorii de lemne nimic, nimic?
    Treaba se face asa: nu se acuza o intreaga tara, se spune clar, firmele X,Y,Z nu indeplinesc standardele de mediu si polueaza in draci!
    Dar la noi nu, Romania e de vina si nu multinationalele hraparete, ca daca se duce vreun control la ele , sar de cur ambasadele si incep cu traficul de influenta, asa ca a se scuti cu harneli si prosteli ale unora de la Brucsel si Strasburg, niste birocrati chiar mai ticalosi decat ai nostri, gata oricand sa dea vina pe estic!

    • Polueaza si firmele, inclusiv cele cu capital romanesc. Dar se polueaza foarte mult de catre Romani, mai ales in zona rurala. Nu exista nici o firma pe raul Cerna in sus in Jud. Mehedinti/Caras Severin, numai sate locuite de Romani, dar la fiecare ploaie mai serioasa, se formeaza o insula de peturi si alte gunoaie in fata Orsovei la varsarea Cernei in Dunare. Se strang gunoaiele si atat, nu se ia nici o masura ani de zile la rand. Oamenii astia nu sunt pedepsiti pt ca sunt votantii PSD si trebuie protejati.

  12. Care sunt cele 6 companii? Poate afla cineva?
    Știe cineva unde găsim știrea în original, adică comunicatul CE?

  13. Luati primarii la scoala aia prapadita cu WC in curte la cursuri despre problemele cu incalzirea globala, cauze si efecte, microplastice carate din raul lor mic, in raul mare al tarii, apoi pana in Marea Neagra, de a ajuns MN cea mai poluata mare. Despre inundatii si incendii, antibiotice si pesticide, reciclare si gunuoaie, apoi cancere si amenzi EU. Atunci ar fi poate in masura sa inteleaga si sa vorbeasca cu altii, sa faca planuri si bugete, sa-i motiveze pe nea Ionica si tanti Maria sa nu mai arunce in rau tot ce nu le mai trebuie in curte si casa; ONG urile pot aplica pt finantare sa educe la nivel celular tara asta in care se vorbeste si intelege prea putin despre clima si saracul Pamant bolnav “de noi” oamenii. Apoi, cata apa la moara ar avea partidele daca si-ar atasa tema! Si televiziunile. Ambasada Suediei, nu ne ajutati? Va rugam mult.