G4Media.ro

România, campioana UE la stat degeaba: 20% dintre tinerii români nici nu…

Sursa foto: Unsplash

România, campioana UE la stat degeaba: 20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu muncesc

Aproape 20% dintre tinerii români (între 15 și 29 de ani) sunt fără ocupație, adică nici nu sunt implicați într-o formă de învățământ, nici nu sunt angajați – un record la nivelul Uniunii Europene, arată datele publicate vineri de Eurostat, citate de Agerpres. Media europeană este de circa 12%. Țările de Jos înregistrează cea mai mică proporție, și anume de 4,2%.

Aceste date arată că, în 2022, o treime dintre statele membre erau sub ţinta propusă pentru anul 2030, care este de 9%: Ţările de Jos (4,2%), Suedia (5,7%), Malta (7,2%), Luxemburg (7,4%), Danemarca (7,9%), Portugalia (8,4%), Slovenia (8,5%), Germania (8,6%) şi Irlanda (8,7%).

În majoritatea statelor membre sunt diferenţe între sexe în privința tinerilor fără ocupație. Mai exact, anul trecut, 13,1% dintre tinerele cu vârsta între 15 şi 29 de ani din UE erau fără ocupație, în timp ce în rândul tinerilor proporţia era de doar 10,5%.

În ambele cazuri, Ţările de Jos au cea mai mică proporţie de tineri fără ocupație: 3,8% în rândul tinerilor şi 4,6% în rândul tinerelor.

În contrast, cea mai mare proporţie de tineri fără ocupație se înregistra în Italia (17,7%), iar în rândul tinerelor se înregistra în România (25,4%).

La nivelul UE, proporţia tinerilor care care nu învaţă şi nici nu lucrează a scăzut cu 1,4 puncte procentuale în 2022 comparativ cu 2021. De-a lungul ultimului deceniu, proporţia de tineri fără ocupație din UE a scăzut cu 4,3 puncte procentuale, de la 16% în 2012 până la 11,7% în 2022.

Însă există şi două state membre unde proporţia de NEETs a crescut între 2012 şi 2022: Austria (creştere de 0,9 puncte procentuale) şi România (creştere de 0,5 puncte procentuale).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. 20%! Dar să nu cumva să critic poporul român, că e „incitare la ură”.

  2. Dar la privat nu se sta si degeaba?

  3. Pai de ce să înveți, să fii slugă la speciali? Și de ce să muncești, să faci jumi-juma din ce câștigi cu specialii?

  4. Unii, însă, nu muncesc pe bani mulți. Bani furați de la cei care i-ar merita și pentru care nu există bani niciodată.

    • Ati votat PSDNL 55% si o veti face din nou. Romanul vrea sa sufere, sa saraceasca, sa-i fie greu, de aceea va vota PSD la infinit.

  5. Interesant era dacă aflam câți din ăștia
    20 % primesc ajutor social!

    • nu cred ca foarte multi. Ni se pare o statistica de 2 lei datorita faptului ca se refera la cei care ” nu sunt angajați”. Ata nu inseamna ca nu genereaza venituri. In majoritatea firmelor din romania cu actionar unic, acesta este administrator si nu trebuie sa fie „angajat”. Statistica asta este doar ca sa demonstreze cat de incapabil e ANAF sa gestioneze colectarea taxelor

  6. În România poți deveni un tânăr de succes într-o primărie sau o agenție guvernamentală la recomandare părinților. Apoi după trei, patru ani poți să ajungi și la Curtea de Conturi sau ANRE ca doar asa devi special, sau chiar un parlamentar pe listele PSDNL, ca încă mai sunt locuri. Poporul votează oricum și listele și candidații, alegeri sa fie.