G4Media.ro

România, campioană în UE la neîncasarea TVA: 33,8% din taxele datorate nu…

Sursa foto: Comisia Europeană

România, campioană în UE la neîncasarea TVA: 33,8% din taxele datorate nu se colectează la buget

România are cel mai mare deficit de încasare a TVA în toată Uniunea Europeană, eșuând să încaseze nu mai puțin de 33,8% din taxa datorată, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Datele sunt valabile pentru 2018, când România s-a plasat pentru al șaselea an consecutiv pe această poziție.

În întreaga Uniune Europeană, statele membre au pierdut în 2018 140 de miliarde de euro din cauza neîncasării TVA.

România e urmată în clasamentul ineficienței de Grecia (30,1%) și Lituania (25,9%). La polul opus se situează Suedia (0.7%), Croația (3.5%) și Finlanda (3.6%). În sume absolute, cele mai mari pierderi au fost înregistrate în Italia (35.4 miliarde euro), Marea Britanie (23.5 miliarde euro) și Germania (22 miliarde euro).

Deficitul de TVA (VAT Gap) e măsurat anual de Comisia Europeană și prezintă eficiența sistemului de colectare a taxei. Deficitul de TVA e provocat de fraudă, evaziune, evitarea taxării, insolvență, erori de calcul, dar și ineficiența administrativă.

TVA este una dintre cele mai importante taxe din statele membre, dat fiind că alimentează atât bugetele naționale, cât și pe cel au UE.

Foto: Comisia Europeană

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. De banii astia facem niste puscarii norvegiene, pt. o adevarata reabilitare a infractorului care-i tot ciordeste … https://www.imdb.com/title/tt4897822/

  2. Imi fac eu timp 1 minut sa va explic de ce : pentru ca la ANAF/ANTIFRAUDA/DIRECTIILE ECONOMICE DIN POLITIE nu intereseaza pe nimeni nimic. Ca omuletz vechi alaturi de tot felul de aburitori cu zeci de miliarde lei vechi datorii pe mai milte srl-uri va spun ca vina este exclusiv a acestor institutii plus a legiuitorului si ca de fapt nu se vrea a se incasa, asa ca pe langa hotii lor cu aprobare mai furam si noi :))) Solutia este simpla pentru a incasa macar oricum mai mult ca astazi: firmele cu conturile poprite sa nu mai poata deschide conturi bancare la alte banci a doua zi :))) Daca plang pentru salariati, salariile se pot da din conturi poprite de stat, creditele bancare si salariile au prioritate in fata popririi si astazi! Un singur articol de lege simplu ar aduce mai multi bani la buget ca 1000 de inspectori anaf :)) Mult succes, nu se va schimba nimic cata vreme statul se poate imprumuta usor de bani din alta parte!

    • „Solutia este simpla pentru a incasa macar oricum mai mult ca astazi: firmele cu conturile poprite sa nu mai poata deschide conturi bancare la alte banci a doua zi”
      1) Nu exista baza de date comuna inter-bancare in Ro, nu ai cum sa verifici.
      2) Toti angajatii Persoane Juridice au de facut target altfel zboara din banca, vrei nu vrei faci rost de clienti. Intre a fi moral si a fi somer cu rate/facturi ce alegi?!?
      3) BNR este de vina pt reglementarile proaste, tocmai de asta RO a luat amenda de la UE pt nerespectatea „prevenirii spalarii banilor”
      4) PSD – PNL – BNR sunt principalii vinovati de vina pt starea societatii.
      5) Un angajat ANAF primeste zilnic vara spaga intre 3000-5000 lei pe litoral. La banii astia nu il mai intereseaza moralitatea sau evazionistii care coboara gradul de incasare TVA al statului.
      6) Mue PSD-PNL
      7) Votati USR+

    • Eu am intalnit o singura banca si aia cu capital majoritar romanesc care se lauda ca e banca antreprenorilor care a refuzat deschiderea unui cont pentru o PJ care facea sportul asta cu poprirea de la stat si a doua zi contul nou la alta banca. Pentru banca nu e niciun beneficiu o asemenea firma deoarece la prima poprire care vine, de regula de la 3 la 6 luni in Bucuresti si cam la 45 de zile in provincie, contul nu mai e folosit, deci zero comisioane, mai mult efort. In normele de aplicare se poate crea regula ca banca sa ceara ANAF Departsmentul executari silite OK-ul pentru deschiderea contului. Oricum la noi e una din cele mai permisive sisteme bancare, in Anglia,Germania poate dura sa-ti deschizi un cont bancar simplu si o luna!!!! Iar la 7 NU votati USRPlus, alti evazionisti notorii in frunte cu Nasui!

  3. oh, dar nu stiu de ce nu ma mira deloc, absolut deloc

    si asta pentru ca locuitorul tarii noastre uraste statul, ala care are treaba cu realizarea bunurilor publice, gen educatie, sanatate, protectia mediului, infrastructura, pensii etc..

    si omul nostru uraste statul cat poate de tare, pana la moarte, cimitirele sunt pline de acestia, pana in ultima clipa, devreme ce banui ca 99,9 la suta dintre cruci sunt facute fara contract, adica fara factura plus taxa tva..

    si pe ele, scrie * nu te vom uita, niciodata!*, adica multumiri ca ne-ai deschis ochii cum sa furam statul !

    evident ca preotii nostri, care gestioneaza cimitirele, spun la slujbe ca este pacat sa furi un om, dar nu este pacat sa furi statul!

    • Intr-o economie cu adevarat libera nu ai nevoie de stat pentru ducatie, sanatate, protectia mediului, infrastructura, pensii etc.
      Piata libera se poate ocupa de cele mentionate mai sus mult mai eficient.

    • Piata libera nu exista, e doar un mit, asa ca trancaneste in alta parte :))

    • E si normal sa urasca statul daca acesta e preocupat doar sa extraga resurse si sa le redistribuie catre diferite grupuri de interese, in mod ilegal sau chiar silegalizat!
      2)Piata libera exista daca o lasi sa existe! Daca nu, nu are cum!

  4. Neincasarea TVA, ca si coruptia in general, e ATAT cat o LASA sa fie Autoritatile Statului respectiv!!!!
    Sa iasa dl Florin Catu sa explice asta, dincolo de „maretele realizari” cu care ne uimeste la fiecare postare pe Facebook, dicolo de „reformarea” ANAF!!!

  5. Si cand e nevoie de bani, cresc taxele la prostii de le platesc, in loc sa rezolve problema asta

  6. Dă-l naiba TVA, dă-le naiba taxe și impozite, atâta timp cât hoțoii se pot împrumuta, încă, de ce să purceadă la creșterea gradului de colectare, ce rost are să-și bată capul. Ne-a spus Orban că nu vor fi majorate taxele și impozitele, dar ce a uitat să ne zică se referă la cât vor mai împrumuta în anul care va veni. Împrumuturile sunt în regulă, creșterea taxelor și a impozitelor, dar și colectarea lor, abia asta nu mai este în regulă. Mare atenție, urmează să intre în plată pensiile speciale destinate aleșilor locali, nu astăzi, ci din 2021, după alegeri, când, puteți lătra, nu mai contează. Întrebați-l pe Orgasm, doar el a amânat intrarea lor în vigoare după ce ciumalăii roșii le-au adoptat. Frumoasă și bogată țară, păcat că este locuită!

  7. Era 49% pe real cand am plecat de acolo…

  8. Mars la recuperare, ți-ale dracului de putori și spagari! Nu accept nicio scuză că nu aveți bani de pensii și că doar „atât s-a putut!”!

  9. Dacă ești cinstit și fraier, statul mafiot îți pune poprire pe conturi pentru o datorie de 10 lei. Dar la domnii cu palate și mașini de milioane de euro nu le adresează nimeni nici o întrebare. 10 lei – infractor. Milioane de euro – om cinstit. Nu e frumos? Nu trăim noi într-o țară superbă în care toți suntem egali în fața legilor și a autorităților fiscale? Ce e drept, unii mai egali decât alții.

    Dacă evaziunea fiscală a unor nespălați este ignorată cu desăvârșire de un stat de lipitori, cum vă așteptați să ia statul banii serioși de la marii operatori economici ca multinaționalele? Care plătesc toate taxele prin paradisuri fiscale?

    Statul românesc există doar să bată protestatarii ca pe 10 august și să dea pensii speciale la securiști. Pentru cetățean, mai nimic.

  10. Ei,si ? marele pericol vine din cresterea pensiilor (oricat de meschina ar fi ea ) nu din furtul la vedere cu evaziunea fiscala…

  11. De la consumatorul final, adică de la noi, firmele colectează 100% în numele statului.

  12. !libertarian

    cu tot respectul o spun, texte propagandistice!

    se vede ca aveti citit recent Manifestul Partidului Comunist….apdatat de alte von Mises, Rohbard, Nozick..

    asa credea si Lenin, ca prin revolutia bolsevica rolul statului se va diminua si va disparea…si a creat o birocratie si mai si….

    iar mai nou anarhistii…

    niciodata, dar niciodata, aceasta viziune ;ibertariana nu va produce solidaritate sociala….vezi situatia actuala din SUA, cel mai libertarian stat din lume…

    intotdeauna vor exista grupuri defavorizate, egalitatea de conditii pe care Tocqueville o vedea in America pe la 1836 a disparut de mult.. de-acolo

    iar grupurile defavorizate vor si mai defavorizate in conditiile unei politici libertariene..

    o societate sta pe doi piloni, spiritul antreprenorial si solidaritatea sociala…uitati-va acum, cei mai bogati oameni au devenit in pandemie si mai bogati….iar moartea a facut ravagii in grupurile defavorizate, in cele din urma, social

    v-as sugera o lectura aprofundata a Teoriei justitiei, a lui Rawls, sau macar interpretarea pe care o da Ricoeur problemei, in incercarea de a produce o unificare a teoriei in cauza cu ideea crestina

    domnia-voastra nu vede ca e vorba de UE? pai ce este UE decat un suprastat?