G4Media.ro

Roboți, drone, mașini autonome: cum ajută tehnologia în criza coronavirusului

sursa foto: Pexels.com

Roboți, drone, mașini autonome: cum ajută tehnologia în criza coronavirusului

Actuala pandemie de coronavirus care afectează aproape toate țările lumii este totodată catalizatorul a multor servicii și tehnologii noi, care își propun oferirea unor soluții pentru depășirea cu bine a acestei crize. Iată câteva exemple:

Noua tehnologie. Roboții, dronele sau vehiculele autonome au început să devină tot mai mult o prezență familiară, mai ales în țări precum Statele Unite, Japonia sau China.

În Seattle, un robot a participat la tratarea primului american diagnosticat cu Covid-19, prin colectarea în timp real a datelor vitale ale pacientului și facilitarea dialogului acestuia cu medicii aflați în afara zonei de izolare. Altfel, un spital recent construit în Wuhan pentru cei afectați de virus este operat exclusiv de către roboți, iar tot în China dronele sunt folosite pentru dezinfectarea spațiilor publice sau pentru găsirea celor care încalcă regulile de carantină.

Să mai spunem că vehiculele autonome sunt folosite în China pentru transportarea echipamentului sau a consumabilelor de care au nevoie doctorii în zonele afectate și că inteligența artificială este ”pusă la muncă” pentru analiza informațiilor din web sau social media, încercându-se astfel să se identifice modul în care se răspândește noul coronavirus.

Munca de acasă, soluție doar pentru puțini. Închiderea temporară a numeroase companii / birouri și îndemnarea angajaților ca, acolo unde se poate, să lucreze de acasă a dus la o schimbare radicală a obiceiurilor de consum de date. Din fericire, sunt numeroase serviciile și aplicațiile disponibile care permit lucrul de acasă, însă pe termen scurt există riscul supraîncărcării rețelelor și a serverelor. Problema este, desigur, mai serioasă, în țările unde procentul celor care pot lucra fără a fi prezenți la locul de muncă clasic este mai mare.

Spre exemplu, în Statele Unite circa 29% dintre angajați puteau lucra de acasă (cifrele sunt valabile pentru anul trecut), în timp ce la nivelul Uniunii Europene procentul este de 5,2 la sută. În Europa de Est procentele sunt mult mai mici, lucrul de acasă fiind aproape inexistent în Bulgaria (0,4% dintre angajați au făcut asta în 2018) sau România (0,3%). Însă, este foarte probabil ca țările mai dezvoltate economic, cu un procent mai mare de persoane care pot fi active chiar dacă nu sunt prezente fizic la locul de muncă, sunt mai puțin expuse unei crize economice generată de o situație precum actuala pandemie de coronavirus.

Evenimentele virtuale, încă fără impact. Numeroase evenimente ce urmau să se desfășoare în viața reală, de la conferințe, târguri de carte, până la adunări publice sau evenimente sportive, au fost anulate pentru a se preveni răspândirea rapidă a virusului COVID-19. O parte din aceste evenimente au fost transferate în spațiul virtual, prin organizarea de video sau teleconferințe. Numai că actuala tehnologie este destul de limitată, oferind soluții doar pentru grupuri relativ mici de oameni.

Nici în ceea ce privește crearea de evenimente în Realitatea Virtuală (VR) cifrele nu sunt pe moment prea impresionante. Desigur, s-au făcut experimente în care s-a reușit reducerea impresionantă a distanțelor fizice, altele prin care s-a creat prezența a câtorva mii de humanoizi într-un același spațiu, însă problema este că în clipa de față nu există nicio platformă VR care ar putea să găzduiască câteva mii de persoane. Dacă e să credem un specialist real, respectiv pe Avi Ber-Zeev, creatorul HoloLens, problema nu se reduce doar la aspectele tehnice, ci și la faptul că oamenii sunt în primul rând ființe sociale, empatice și care au nevoie de atenție, și de aceea toate viitoarele sesiuni VR vor trebui să includă și aceste atribute printre facilitățile oferite.

În încheiere, două platforme digitale de unde vă puteți informa în timp real despre situația cazurilor de coronavirus din lume:

https://www.coronatracker.com/

https://ncov2019.live/

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Pe noi nu ne ajută cu nimic, în marea lor înțelepciune politicienii noștri au interzis dronele!

  2. La noi folosesc inteligenta artificiala a lui Orban si a Marelui Carmaci de la cotroceni.