G4Media.ro

Rezistenţa afgană se pregăteşte pentru „un conflict de lungă durată” dacă nu…

Sursa Foto: Facebook/ Ahmad Massoud

Rezistenţa afgană se pregăteşte pentru „un conflict de lungă durată” dacă nu ajunge la un acord cu talibanii/ Ahmad Massoud şi aliaţii săi îşi regrupează forţele în valea Panjshir

Forţele de rezistenţă armată în Afganistan care s-au regrupat în valea Panjshir se pregătesc pentru „un conflict de lungă durată, dacă nu reuşesc să negocieze mai întâi cu talibanii, a declarat purtătorul lor de cuvânt într-un interviu acordat AFP.

De la preluarea puterii de către talibani pe 15 august, după o campanie militară fulgerătoare, mii de afgani au plecat în valea Panjshir, la nord-est de Kabul, pentru a lupta cu noul regim sau pur şi simplu a găsi un refugiu sigur şi a-şi continua viaţa, a explicat Ali Maisam Nazary, scrie Le Figaro, citată de Rador.

O demonstraţie de forţă pentru a negocia cu talibanii

Acolo, Ahmad Massoud, fiul celebrului comandant Ahmed Shah Massoud, asasinat pe 9 septembrie 2001 de Al-Qaida, cu două zile înaintea atentatelor din 11 Septembrie din Statele Unite, a adunat circa 9.000 de bărbaţi înarmaţi, potrivit lui Ali Maisam Nazary.

Fotografii făcute de AFP arată zeci de recruţi făcând exerciţii fizice şi o mână de vehicule blindate humvee rulând în vale. Frontul Naţional de Rezistenţă (FNR) are drept obiectiv să evite să fie vărsat mai mult sânge şi să promoveze un nou sistem de guvernare.

„Condiţia pentru un acord de pace cu talibanii este descentralizarea, un sistem care să garanteze justiţia socială, egalitatea, drepturile şi libertatea pentru toţi”, a declarat Ali Maisam Nazary, însărcinat cu relaţiile externe ale Frontului. Dar dacă talibanii, care au afirmat vineri că au primit o declaraţie de fidelitate din partea lui Massoud, refuză un asemenea compromis, atunci FNR este gata să se angajeze într-un „conflict de lungă durată”.

Talibanii controlează cea mai mare parte a ţării, dar au apărut miliţii în anumite districte în ultimele zile, au intrat în conact cu FNR şi au început să reziste în faţa islamiştilor, a subliniat Ali Maisam Nazary. „Massoud nu a dat ordin în acest sens, dar ele sunt toate legate de noi”, a afirmat el. „Talibanii sunt depăşiţi. Ei nu pot fi peste tot în acelaşi timp. Resursele lor sunt limitate. Ei nu au sprijinul majorităţii (populaţiei)”, a adăugat el.

Massoud se diferenţiază de fostul guvern

Ali Maisam Nazary a recunoscut că Ahmad Massoud are un punct de vedere diferit de cel al lui Amrullah Saleh, care era vicepreşedinte al ţării înainte de preluarea puterii de către talibani. Acesta a găsit şi el refugiu în valea Panjshir şi promite să reziste cu orice preţ.

„Dl Saleh este în Panjshir. El a ales să rămână în ţară şi să nu fugă”, a remarcat Ali Maisam Nazary. Potrivit lui, Saleh este cu ferocitate opus Pakistanului pe care îl acuză că ar continua să-i sprijine pe talibani, în vreme ce Massoud doreşte să păstreze relaţii bune cu Islamabadul. „Dl Saleh este anti-taliban şi anti-pakistanez. Asta nu înseamnă că el aparţine mişcării (noastre). El se află în Panjshir şi este respectat. Scopul în acest moment este de a apăra valea Panjshir şi locuitorii săi”, a declarat Ali Maisam Nazary. „Dacă va exista cea mai mică agresiune, deoarece lupta noastră nu este decât defensivă, dacă ne atacă cineva, ne vom apăra”.

În afara trupelor lui Massoud, în Panjshir sunt şi 1.000 de persoane deplasate venite din tot Afganistanul petru a se refugia în vale, potrivit dlui Nazary. „Vedem Panjshir-ul devenind o zonă securizată pentru toate grupurile care se simt ameninţate în celelalte provincii”, a adăugat el. Printre persoanele care au sosit figurează intelectuali, femei şi apărători ai drepturilor omului, care se tem că ar fi ţintele talibanilor.

Massoud le-a cerut arme Statelor Unite într-un articol apărut miercuri în „Washington Post”. Dar Panjshir-ul are nevoie şi de ajutor umanitar pentru a hrăni şi avea grijă de toţi cei care au venit, a subliniat Ali Maisam Nazary.

Ahmad Massoud va merge pe urmele tatălui său

Tânărul Massoud este hotărât să meargă pe urmele tatălui său şi să-şi apere poporul, a dat asigurări Ali Maisam Nazary, care a estimat că viitorul Afganistanului se bazează pe un sistem federal de guvernare, pentru a pune capăt unor decenii de război.

„Războiul nu este decât un derivat al conflictului din Afganistan. Ceea ce a produs conflictul este faptul că Afganistanul este o ţară făcută din minorităţi etnice (…). Este o ţară multietnică, nu poate exista un grup care să domine politica şi ceilalţi care să nu fie reprezentaţi decât la margine”. În opinia lui Ali Maisam Nazary, rezistenţa lui Massoud şi a altor afgani este indispensabilă pentru a se ajunge la o asemenea schimbare. „Panjshir-ul a fost întotdeauna o rază de speranţă”.

Sursa: Le Figaro/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

Citește și

Valea Panjshir redevine centrul rezistenței anti-talibani. Prim-vicepreședintele Afganistanului, Amrullah Saleh, se declară șef interimar al statului

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Cine știe dacă vor reuși, talibanii au finanțare din traficul de opiu, deci până nu îi lași fara bani degeaba te lupți.
    Oricând se găsesc oameni să renunțe la principii din cauza sărăciei, și să se alăture talibanilor.
    Vă întrebați de ce au capitulat forțele guvernamentale, pai nu au fost plătiți cu lunile, deja multi dintre ei sunt alaturi de „învingători”.

  2. V-ați trezit târziu, foarte târziu. Armele de la americani, avioane, elicoptere și mașini blindate, se bucură Talibanii , după ce armata afgană bine antrenată și echipată a dat bir cu fugiții, deși era de trei ori mai numeroasă .Acum ați ajuns sa cerșiți arme de la americani.

  3. inca 30 de ani si tot razboi va fi….

  4. Probabil, c-au aflat că armat de 75.000 de soldați, cu care au fost intoxicate serviciile de-au determinat retragerea, are tot atâția cât au avut ai de-au lansat sloganul: „To’arăși, puțini am fost, mulți am rămas!”, adecăăă, sub 1.000 de membri!

  5. Talibanii nu trebuie sa fie peste tot, ajunge sa aiba spioni peste tot.Daca rusii au putut cumpara americani si talibanii pot cumpara luptatori din valea Panjshir.