G4Media.ro

Reuters: Vaccinurile Covid-19 dezvoltate de Rusia şi China au același neajuns: sunt…

sursa foto: Pexels

Reuters: Vaccinurile Covid-19 dezvoltate de Rusia şi China au același neajuns: sunt bazate pe un virus de răceală comună la care au fost expuşi mulţi oameni și pot avea eficacitate redusă

Vaccinurile pentru Covid-19 dezvoltate de Rusia şi China au un neajuns comun: sunt bazate pe un virus de răceală comună la care au fost expuşi mulţi oameni, ceea ce le poate limita eficacitatea, potrivit unor experţi citaţi de Reuters, transmite News.ro.

Vaccinul companiei CanSino Biologics, aprobat pentru utilizarea de către armata chineză, este o formă modificată a adenovirusului de tip 5 (Ad5). Compania discută ca vaccinul să fie aprobat de urgenţă în mai multe ţări, înainte de a finaliza studii clinice de amploare, a relatat publicaţia Wall Street Journal săptămâna trecută.

Un vaccin dezvoltat de Gamaleya Institute din Moscova, aprobat în Rusia la începutul lunii august, în pofida testării limitate a acestuia, este bazat pe Ad5 și pe un alt adenovirus mai puţin comun.

”Ad5 mă îngrijorează pentru că mulţi oameni au imunitate. Nu sunt sigur care este strategia lor… poate nu va avea o eficacitate de 70%. Ar putea avea o eficacitate de 40% și este mai bine decât nimic, până va exista altceva”, a declarat Anna Durbin, cercetător în domeniul vaccinurilor la Johns Hopkins University.

Vaccinurile sunt considerate ca fiind esenţiale pentru a opri pandemia care a ucis peste 845.000 de oameni la nivel mondial.

Ambii dezvoltatori au o experienţă de ani de zile cu vaccinuri pentru Ebola aprobate și care sunt bazate pe Ad2.

CanSino şi Gamaleya nu au răspuns solicitărilor pentru informaţii.

Cercetătorii au experimentat de-a lungul deceniilor vaccinuri bazate pe Ad5 împotriva unei varietăţi de infecţii, dar niciunul nu este utilizat pe scară largă. Acestea implică virusuri inofensive drept bază pentru a introduce în organism gene ale virusului ţintă, în acest caz noul coronavirus, declanşând o reacţie imunitară pentru combaterea virusului real.

Dar mulţi oameni au deja anticorpi pentru Ad5, care ar putea determina organismul să atace vectorul în loc să răspundă la coronavirus, ceea ce ar face vaccinul mai puţin eficace.

Mai mulţi cercetători au ales adenovirusuri alternative sau alte mecanisme de livrare.

Oxford University şi AstraZeneca şi-au bazat vaccinul pentru Covid-19 pe un adenovirus de la cimpanzei, evitând problema Ad5. Vaccinul candidat al Johnson & Johnson foloseşte Ad26, o tulpină mai rară.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Experti???Name???Asumarea cercetarii???

    • Uite, pentru tine Seb:
      ” a declarat Anna Durbin, cercetător în domeniul vaccinurilor la Johns Hopkins University.”

  2. E mai bine decat 0 barat ce primim noi din blocul NATO. Da, au o eficacitate de 65% exact cat trebuie pt imunitatea de turma care impiedica raspindirea.

    • mai patriot doar cu gura, cum adica primim „0 barat”? UE a negociat cu mai multe firme producatoare si o sa fie vaccin suficient si pentru noi. in producerea unui vaccin, sunt anumite etape, foarte importante. daca se sare peste ele e posibil sa se ajunga la dezastru. acum, chinezii au publicat intr-un mod foarte profesionist rapoartele pentru primele faze de testare. de fapt vectorul viral e produs de canadieni daca imi aduc bine aminte. dar rusii nu au facut public nimic. dar si rusii si chinezii se grabesc. testele de faza 3 ar trebui sa dureze minim 1 an.
      problema cu vaccinul e ca se administreaza foarte multor oameni care nu au nevoie de el pentru a proteja o categorie vulnerabila. si in unele cazuri, apar probleme, de exemplu ADE. tradus, o persoana sanatoasa, care nu ar fi avut probleme la o infectare cu covid, dupa vaccinare, la infectare dezvolta patologie serioasa si poate chiar sa moara. intelegi riscul? daca ai fi tu acea persoana, te-ai risca sa faci un astfel de vaccin netestat?

    • A spus 40 nu 65%. Si se calculeaza ca procent din persoanele vaccinate, care poate sa nu fie 100% daca vaccinarea nu va fi obligatorie.

      Plus ca fiind din China si Rusia te poti astepta la o calitate slaba: variatia loturilor (posibila variatie de eficacitate), precum si efecte adverse mai multe ca la vaccinurile produse in Vest la alte standarde. Nici pe vaccinurile din US nu m-as baza, daca sunt aprobate fara ultima faza de testare (cum intentioneaza sa faca pentru unele).

    • Blocul estic cumva o sa o dreaga. Am auzit de ca vor fi sau sunt contracte pentru UE. Asa este. Dar ideea e ca rusii baga vaccinul din februarie, americanii il aproba in noiembrie si nu avem un timeframe clar cand o sa se intample.Cateva luni plus minus nu conteaza dar incep sa am dubii asupra motivului… poate vor sa tipareasca/indatoreze si sa fure cat mai mult de la populatie si ce mai conteaza cateva mii de morti in plus pe tara… Logica lor este strict financiara, pecand covid si gestionarea incompetenta a a epidemiei reprezinta o problema de siguranta nationala, BLM si si alte chestii de propaganda, conflicte regizate ca debuseu o sa mai tina o vreme, dar peste tot se simte saracia! Cine a distrus in loc sa mute Institutul Cantacuzino? Da, armata face acuma ce trebuie, dar macar sa le bata obrazul la criminalii care au desfiintat institutul. Cota de de piata vanduta o inteleg, distrugerea sistemului de aparare CBRN in contextul in care Daesh si Iranul sunt dispuse sa le foloseasca si multi altii le dezvolta pe repede inainte, fara sa fie capabili sa inteleaga filozofia BSL3 si 4. Daca nu va scot din sarite nu o sa-i dati atentie problemei. Asai natura umana. Sorry.

    • @Paytriot pe langa faptul ca esti paralel cu domeniul medical, mai esti si analfabet. ai debitat numai tampenii. „Asai”! sorry

  3. Intr-adevar, folosind un virus maimutesc, despre care nu s-s auzit sa afecteze omul, e o solutie geniala, care va face vaccinul oxford complet inofensiv. Ineficient, dar inofensiv.

    • @Virusologul Bill Gates daca taceai, filosof ramaneai 🙂 daca folosesti un adenovirus uman, cum face rusia si china, ai sanse mari ca sistemul imunitar sa recunoasca epitopi ai acestui vector in loc sa dezvolte imunitate impotriva proteinei spike sars-cov-2. adenovirusul e doar un vector care poarta proteina spike de la sars-cov-2. din acest motiv, englezii folosesc un adenovirus „maimutesc”, pentru ca sunt sanse mult mai mici ca sistemul imunitar sa-l recunoasca si sa-l atace. vaccinul trebuie sa induca reactie imunitara impotriva proteinei spike transportata de vector, nu impotriva vectorului!