G4Media.ro

Rețeaua de spionaj a Moscovei a suferit mai multe daune în ultimul…

Sursa foto: AFP / Kirill KUDRYAVTSEV

Rețeaua de spionaj a Moscovei a suferit mai multe daune în ultimul an decât oricând de la sfârșitul Războiului Rece, dar păstrează capacități semnificative / Agențiile rusești au devenit mai tolerante față de riscuri

La sfârșitul lunii decembrie, un angajat al serviciului german de informații externe BND a fost arestat în Germania și acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, iar un presupus complice a fost arestat o lună mai târziu. Potrivit presei germane și americane, „cârtița” deținea o poziție destul de înaltă în cadrul BND, ceea ce a alarmat serviciile de informații ale aliaților Germaniei, scrie BBC.

Cazul din Germania urmează arestărilor de presupuși spioni ruși în Olanda, Norvegia, Suedia, Austria, Polonia și Slovenia.

Oficialii serviciilor de informații americane și europene avertizează că Rusia păstrează capacități semnificative de spionaj. Chiar și după expulzarea masivă a peste 400 de presupuși ofițeri de informații ruși din ambasadele de pe continent în ultimul an, există încă ofițeri de informații ruși în Europa.

Cu toate acestea, potrivit experților, rețeaua de spionaj a Moscovei a suferit mai multe daune în ultimul an decât oricând de la sfârșitul Războiului Rece.

Eforturile de contraspionaj occidentale au slăbit probabil capacitatea acesteia de a desfășura operațiuni de influență în Europa, de a menține contactul cu colaboratorii sau de a furniza Kremlinului informații cu privire la chestiuni-cheie, inclusiv măsura în care liderii occidentali sunt dispuși să continue să crească livrările de arme către Ucraina.

„Acum, lumea este complet diferită pentru serviciile rusești”, a declarat Antti Pelttari, directorul serviciului de informații externe din Finlanda, pentru Washington Post . „Capacitățile lor au fost reduse semnificativ”.

Rusia încearcă să compenseze pierderile sale bazându-se mai mult pe spionajul cibernetic, a spus Pelttari. De asemenea, Moscova încearcă să profite de fluxurile de refugiați pentru a trimite noi spioni în țările europene.

Cu toate acestea, acești noi agenți nu vor avea protecția diplomatică și resursele asociate cu lucrul în ambasadele rusești, iar nivelul lor de pregătire și experiență va fi mai scăzut.

Potrivit oficialilor europeni, înfrângerea rețelelor de informații rusești a dus la situații curioase: de exemplu, Moscova a încercat să trimită ofițeri de informații expulzați dintr-o capitală europeană în alta, bazându-se pe o coordonare deficitară între serviciile de informații din diferite țări. Cu toate acestea, ofițerii de informații europeni și-au împărtășit reciproc, în prealabil, informații despre rușii expulzați.

Cu toate acestea, evenimentele din Germania au provocat o neliniște considerabilă în cercurile de informații occidentale. După cum s-a dovedit, chiar și în fața unei presiuni sporite asupra agenților ruși după începerea invaziei din Ucraina, Moscova a reușit să obțină un flux de informații din partea BND-ului german.

Ca urmare, Statele Unite, Marea Britanie și o serie de alte state europene au redus cantitatea de informații pe care le schimbă cu Berlinul.

„Fiecare serviciu evaluează daunele pe cont propriu”, a declarat pentru Washington Post un oficial de rang înalt din serviciile de informații din nordul Europei.

Ce s-a întâmplat în BND

Arestarea lui Arthur Eller (în rapoartele oficiale, așa cum se obișnuiește în Germania, el a fost denumit doar prin inițiale, dar Washington Post și New York Times au stabilit că numele său complet este acesta; același lucru este valabil și pentru Carsten Linke, menționat mai jos) la 21 ianuarie a avut loc în principal datorită eforturilor FBI, care a strâns probele necesare în acest sens.

Cu o lună înainte de arestarea lui Eller la München, autoritățile germane l-au arestat și pe Carsten Linke, în vârstă de 52 de ani. Această arestare este deosebit de demnă de luat în seamă: Linke a condus divizia BND responsabilă cu securitatea cibernetică și supravegherea comunicațiilor electronice și a avut acces la dosarele personale ale angajaților agenției. Acest departament furnizează până la jumătate din datele colectate zilnic de BND, scrie New York Times.

Înainte de aceasta, Linke a lucrat la o unitate din Bavaria, unde se desfășurau activități de colectare de informații tehnice în rețelele informatice globale.

După cum a declarat istoricul BND, Erich Schmidt-Eenboom, pentru New York Times, Linke ar fi putut avea acces la interceptări ale altor date, inclusiv de la navele de recunoaștere germane din Marea Baltică și de la dispozitive mobile de ascultare amplasate în sudul Ucrainei (nu a oferit detalii despre aceste dispozitive).

Potrivit revistei Der Spiegel, FSB l-a instruit să afle locația exactă a lansatoarelor americane de rachete de înaltă precizie Himars și a sistemului de apărare aeriană Iris-T furnizat de Berlin, deși surse ale publicației se îndoiesc că a reușit.

Germania a descoperit „cârtița” doar cu ajutorul unui serviciu aliat occidental, pe care reprezentanții BND au refuzat să-l numească.

Agenții germani au început să examineze cu atenție relația lui Linke cu Eller, un comerciant de pietre și metale prețioase în vârstă de 31 de ani.

Eller este un cetățean german naturalizat. Eller s-a născut în Rusia și s-a mutat în Germania împreună cu părinții săi în anii 1990, unde a servit chiar și în armată.

Recent, Eller a fost implicat în afaceri legate de companii din Germania și Africa. În special, împreună cu un comerciant de aur elvețian și un om de afaceri nigerian, a condus o companie de comerț cu petrol înregistrată în Nigeria.

Linke și Eller s-ar fi întâlnit în 2021 la festivalul anual organizat de clubul sportiv din orașul Weilheim din Bavaria.

Există dovezi care sugerează că cei doi au fost prezentați de un membru al partidului german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a servit cândva în armată cu Eller, ceea ce sugerează că Linke ar fi avut opinii politice radicale.

Pentru muncă, Eller era în permanență pe drumuri: numai anul trecut au fost peste 100 de astfel de întâlniri. Pe lângă alte locuri, el a călătorit adesea în Rusia. De regulă, călătoriile în Rusia erau scurte, dar, potrivit Centrului de Dosare, de obicei se caza în hoteluri scumpe din Moscova și Sankt Petersburg.

La începutul lunii noiembrie, Eller a plecat pentru o perioadă lungă de timp în Florida, împreună cu soția și fiica sa mică, pentru a vizita rudele soției sale din Miami, iar în decembrie s-a întors în Germania pentru afaceri.

Eller a fost „identificat rapid ca fiind un posibil complice”, a declarat pentru Washington Post un înalt oficial de securitate german implicat în anchetă.

Potrivit acestuia, atunci când Linke a fost arestat de autoritățile germane la 21 decembrie 2022, Eller a primit un telefon de la o anumită persoană din FSB cu avertismentul că este în pericol și s-a oferit să zboare la Moscova. Cu toate acestea, Eller s-a întors în Florida.

După ce a aflat că Eller era cercetat în legătură cu scurgerea de informații de la BND, FBI-ul l-a pus sub supraveghere aproape non-stop.

Drept urmare, la 12 ianuarie, când se pregătea să zboare înapoi la Munchen, agenții FBI l-au luat de la aeroport. Eller a fost de acord să se supună unui interogatoriu și să predea dispozitivele sale electronice – un laptop și un telefon mobil.

În timpul interogatoriului, el a declarat că a lucrat pentru BND și a oferit detalii interesante, de exemplu, că a transportat dosare secrete ale BND în Rusia și a adus înapoi plicuri, în opinia sa, cu bani pentru Linke. Eller a mai spus că a fost în contact cu ofițeri FSB.

Departamentul de Justiție s-a gândit dacă să depună acuzații împotriva lui Eller în Statele Unite, dar în cele din urmă a ales să-l trimită în Germania, unde îl așteptau acuzații mai grave.

Lui Eller i s-a ordonat să părăsească țara. Eller a fost urcat într-un avion spre München, unde poliția germană îl aștepta deja cu un mandat de arestare.

La rândul său, Linke este acuzat că a abuzat de puterile sale în BND pentru a-l ajuta pe Eller să treacă granița germană cu dosare secrete și bani. În presa americană au apărut chiar rapoarte potrivit cărora un anumit ofițer BND, care se pare că a acționat la ordinul lui Linke, l-a ajutat pe Eller să ocolească inspecția vamală de la München.

Anchetatorii au descoperit cel puțin patru plăți pe care Eller le-a livrat lui Linke, în valoare totală de aproximativ 100.000 de dolari.

Până în prezent, anchetatorii nu consideră că motivele financiare sunt probabile și nu înțeleg ce l-ar fi putut forța pe fostul ofițer militar și de informații să își trădeze țara. Până în prezent, singurul indiciu al unui posibil motiv sunt simpatiile sale de ultra-dreapta: în timpul unei percheziții la casa lui Linke, au fost găsite pliante ale AfD, iar la locul de muncă le-a spus în mod deschis colegilor săi că simte înrăutățirea situației din țară și a vorbit în mod disprețuitor despre guvernul țării.

Rețelele de socializare ale lui Linke nu au ajutat prea mult ancheta: Jurnaliștii de la Der Spiegel au găsit contul său de Google sub pseudonimul „Steen von Ottendorf”. El este abonat la un singur canal YouTube, care conține melodii naționaliste.

Ottendorf, un oraș din estul Germaniei, nu are nicio legătură directă cu Linke, dar în el activează Reichsburgherii, un grup eterogen de extremă dreapta care neagă legitimitatea statului german modern.

Unii dintre „Reichsburgeri” au luat parte la tentativa eșuată de lovitură de stat de la sfârșitul anului trecut.

Ce se întâmplă în alte țări?

Cazul Linke și Eller este departe de a fi singurul. Rusia continuă să încerce să își infiltreze ofițerii de informații în țările occidentale.

Printre aceștia se numără așa-numiții „ilegali” care sunt trimiși în străinătate nu ca diplomați – cu imunitatea aferentă -, ci sub o acoperire mai elaborată pentru a ascunde orice legătură cu Rusia.

De exemplu, anul trecut, brazilianul Victor Müller Ferreira a zburat pe aeroportul Schiphol din Amsterdam – a primit un post de stagiar la Curtea Penală Internațională.

În realitate, el s-a dovedit a fi un soldat rus pe nume Serghei Cerkasov, care a fost trimis în străinătate de către GRU în urmă cu mai bine de zece ani.

Cerkasov a trăit în Brazilia timp de mai mulți ani, construindu-și identitatea de „Victor Muller Ferreira” cu ajutorul unor documente false.

El a studiat la Trinity College Dublin și la School of Advanced International Studies de la Universitatea Johns Hopkins din Washington DC înainte de a i se oferi un stagiu la Curtea Penală Internațională, care investighează în prezent acuzațiile de crime de război comise de Rusia în Ucraina.

Autoritățile olandeze nu l-au lăsat pe „Ferreira” să intre în țară, acesta s-a întors în Brazilia, unde execută acum o pedeapsă cu închisoarea pentru fals și alte infracțiuni.

Autoritățile ruse neagă faptul că Cerkasov este spion, dar solicită extrădarea autorităților braziliene, presupus pentru infracțiuni legate de droguri.

În octombrie, în circumstanțe similare, autoritățile norvegiene au arestat un alt presupus spion rus, Mihail Mikushin.

Acesta s-a dat, de asemenea, drept un cercetător brazilian în domeniul securității arctice la o universitate din nordul Norvegiei.

Ca și Cerkasov, Mikushin era un „ilegal” rus care a petrecut ani de zile în străinătate dezvoltând o fațadă elaborată pentru misiunea sa.

Oficialii europeni spun că o parte din eșecurile serviciilor de informații rusești se datorează cooperării sporite între agențiile europene, precum și unei schimbări de atitudine față de Rusia în țările de pe continent, inclusiv în Germania, care a fost criticată pe scară largă la începutul conflictului ucrainean pentru că a neglijat amenințarea rusă.

„Februarie 2023 nu este același lucru cu februarie 2021 sau 2019”, a declarat pentru Washington Post un oficial de rang înalt din serviciile de informații occidentale. Potrivit acestuia, după invazia Rusiei în Ucraina, răbdarea s-a epuizat în Europa, iar agenții ruși nu mai au acum unde să se întoarcă.

Ca urmare a unei astfel de presiuni, potrivit oficialilor occidentali, există semne că agențiile de informații rusești iau decizii care erau considerate anterior inacceptabile, lăsând agenții mai vulnerabili.

„Munca noastră a arătat că agențiile rusești sunt mai tolerante față de riscuri”, a declarat un înalt oficial de contrainformații al FBI, deși nu a oferit exemple specifice.

Nu este ușor să evaluezi cu exactitate amploarea pagubelor provocate rețelelor de spionaj rusești din Europa.

Rusia este suspectată de implicare în alte evenimente care au provocat îngrijorare în Europa anul trecut, deși legătura directă a Moscovei cu acestea nu a putut fi dovedită.

De exemplu, autoritățile norvegiene au arestat mai multe persoane pentru că au folosit drone în apropierea infrastructurii. Cu toate acestea, toate au fost eliberate în scurt timp – se pare că s-au dovedit a fi amatori nevinovați.

Bombele poștale trimise cu întârziere în trecut în Spania au dat naștere la temeri că Rusia mobilizează grupurile de extremă dreapta aliate și se pregătește să lanseze o campanie de teroare.

Dar apoi Madridul a anunțat arestarea unui spaniol în vârstă de 74 de ani, care pare să fi acționat singur.

Dar operațiunile agenților ruși în Europa, bineînțeles, nu s-au oprit.

De exemplu, de la începutul anului, mai multe operațiuni cibernetice împotriva refugiaților ucraineni au avut loc în Lituania, scrie Washington Post.

La început, au fost trimise cereri către agenții lituaniene, organizații non-profit și chiar hoteluri, cerându-le să indice toți ucrainenii cu care au avut de-a face recent – se presupune că în numele autorităților lituaniene de migrație.

A urmat o campanie de mesaje false care pretindeau că provin de la ambasada ucraineană, susținând că Lituania ajută la găsirea unor bărbați de vârstă militară pentru a-i aduce înapoi pe front.

Autoritățile lituaniene au trebuit să reacționeze rapid, asigurându-i pe ucraineni că nu sunt urmăriți, iar serviciile de securitate ale țării au atribuit operațiunea unui „actor cibernetic rus neidentificat”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Noi postacii vom fi trimisi pe front sa luptam pt palatele lui Putler

  2. Cei mai buni, cei mai productivi spioni ai sovieticilor, au fost… americani si britanici.

  3. Si, cu toate astea, sclavi ai rusziei, hungaria si haustria, sunt in ue si NATO…

  4. România ! Cea mai ,,curată tara Nato” ! Niciun spion rus ! ….. De rusul curcilor…..D’aia nu intram in Schengen…. Mor ieuropenii de ciuda că la noi propaganda rusa ,,nu iexista,, …..

  5. germania a fost decuplata definitiv de gazu muscalilor…👍👍👍👍👍👍…europa va elimina influentele ruznace ca pe niste masele stricate …‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️