G4Media.ro

Republica Moldova: Relațiile cu Rusia sunt la cel mai scăzut nivel, de…

sursa foto: Sergei GAPON / AFP

Republica Moldova: Relațiile cu Rusia sunt la cel mai scăzut nivel, de la proclamarea independenței republicii / Fostul președinte Petru Lucinschi cere dialog cu Federația Rusă

Autorităţile din Republica Moldova au catalogat relațiile dintre Republica Moldova şi Federația Rusă ca fiind cele mai proaste, de la proclamarea independenței republicii şi până în momentul de faţă. Ministrul de externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi, a declarat că relațiile dintre R. Moldova şi Rusia sunt la cel mai jos nivel de la proclamarea independenței republicii şi până în momentul de faţă, relatează Agenția de presă Rador.

„Relațiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istoria modernă a Republicii Moldova… nu vedem să existe premise pentru îmbunătățirea relațiilor noastre cu Rusia”, a spus Popşoi, marți, în direct la postul public de televiziune Moldova-1.

„Rusia reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității naționale, iar acest fapt se precizează în noul document adoptat anul trecut – Strategia de securitate a Republicii Moldova”, a mai susţinut ministrul, menționând că „acolo este scris negru pe alb că Federația Rusă este principala amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova”.

Popşoi a mai declarat că procesul de denunțare a acordurilor semnate în cadrul CSI va continua.

„Republica Moldova a semnat aproximativ 300 de acorduri în cadrul CSI. Am identificat peste 100 de acorduri care ar putea fi reziliate, din diverse motive. Ceea ce este important este faptul că aceste acorduri nu au fost niciodată implementate; nu au adus beneficii tangibile cetățenilor noștri. Unele dintre ele au fost deja denunțate de către o parte semnificativă a țărilor membre CSI”, a afirmat ministrul.

În urmă cu un an, predecesorul lui Popşoi, fostul ministru de externe, Nicu Popescu, susţinea că Republica Moldova începe procesul de retragere din câteva zeci de acorduri în cadrul CSI. În mai 2023, Parlamentul republicii a decis ca R. Moldova să se retragă din acordul privind crearea companiei interstatale de televiziune și radio Mir, iar, în iulie, a fost denunțată convenția privind Adunarea Interparlamentară a statelor membre CSI.

La începutul lunii noiembrie, Ministerul Finanțelor din R.Moldova a decis ca, începând din 2024, Chișinăul să nu mai plătească contribuții către CSI și alte organizații de pe platforma Comunităţii Statelor Independente

Pe de altă parte, fostul președinte al Republicii Moldova a cerut autorităților să stabilească un dialog cu Rusia, informează TASS.

„Autoritățile trebuie să adopte o abordare foarte responsabilă a relațiilor cu Rusia, având în vedere că acestea s-au dezvoltat de-a lungul secolelor. Asta înseamnă că responsabilii de politica externă trebuie să ofere mecanisme de menținere a dialogului cu Rusia pentru a clarifica unele neînțelegeri nu prin declarații, ci prin comunicare directă” – a spus acesta într-un interviu acordat publicaţiei „Noi” din Rusia.

Fostul șef al Republicii Moldova a subliniat că „Rusia are propriile interese în această regiune, este de înţeles, și trebuie să ținem cont de acest specific. Și nu ne stă în puteri să schimbăm ceva aici”. „Trebuie să fim atenți și să limităm numărul de oameni care pot face declarații politice, în special pe probleme precum relațiile cu Rusia, NATO și vecinii noștri. În primul rând, acesta ar trebui să fie președintele, premierul și ministrul de externe” – a adăugat Lucinschi. Menţionăm că relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au răcit în 2021 după venirea la putere a președintelui Maia Sandu și a Partidului Acțiune și Solidaritate, care a anunțat un curs spre aderarea la UE, apropierea de NATO, a început să rezilieze acordurile semnate în cadrul CSI. În 2022, acestea s-au înrăutățit semnificativ când Moscova a acuzat Chișinăul de acțiuni neprietenoase, iar ca răspuns au existat acuzații de amestec în treburile interne ale republicii. Republica Moldova a cerut expulzarea câtorva zeci de angajați ai Ambasadei Rusiei, la care Moscova a luat măsuri de răspuns. Ministerul de Externe al Rusiei a cerut autorităților moldovene să înceteze retorica de confruntare, subliniind dorința de a avea relații de prietenie cu Republica Moldova și nemulțumirea că Occidentul o folosește în scopuri anti-ruse.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Dialog cu rusul? Ăla zice davai ceas, tu scoți ceasul și i-l dai. Ăsta e dialogul.

  2. Și e vina cui, a Moldovei? A lui Ștefan cel Mare?

    Moldova a ales traseul european și a spus pa Rusiei. Moldovenilor nu le plașie gâlșiava.

    • Este ca si când violata ar fi sfătuită in timpul violului să negocieze cu violatorul! 😀