G4Media.ro

Republica Moldova, într-o situație critică din cauza energiei. România îi va furniza…

Foto: Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova

Republica Moldova, într-o situație critică din cauza energiei. România îi va furniza energie electrică, gazele sunt așteptate din Azerbaidjan

România va livra curent în Republica Moldova începând de vineri, 14 octombrie și va ajuta Chișinăul cu 10 milioane de euro pentru a depăși criză energetică, arată o analiză Deutsche Welle preluată de Rador.

Moldova s-a pomenit cu un deficit de curent de 30% după bombardatele de luni dimineață ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Chișinăul importa această cantitate de energie de la furnizorii ucraineni, iar încă 70% de la Centrala electrică de la Cuciurgan, gestionată de regimul separatist pro-rus de la Tiraspol (centrală care funcționează pe bază de gaz rusesc).

Sistemele energetice de pe cele două maluri ale Prutului sunt interconectate prin trei linii de tensiune înaltă de numai 110 kilovolți fiecare. Volumul de energie care poate fi transportat prin aceste linii electrice este de 7%-10% din necesarul de curent al Republicii Moldova pe timp de iarnă și de aproape 30% în afara sezonului de încălzire. În condițiile actuale, acest volum este esențial pentru echilibrarea tensiunii în sistem.

Mai scump decât vinde Tiraspolul, dar mai ieftin decât prețul de pe piața europeană

Curentul românesc livrat Republicii Moldova este mai scump decât cel livrat de Centrala de la Cuciurgan și decât cel importat până acum de către Moldova din Ucraina, dar este mai ieftin decât prețul de piață. Chișinăul va cumpăra, începând de vineri, energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (echivalentul a aproximativ 90 de Euro/MWh) datorită modificărilor llegislative efectuate miercuri de Guvernul României.

Pentru a putea ajuta Republica Moldova, Guvernul de la București a aprobat o Ordonanță de Urgență conform căreia „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de Guvernul Republicii Moldova”. Conform unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale de la Chișinău, „Energocom” (companie de stat) este compania desemnată în acest sens.

Altfel spus, Bucureștiul va livra curent Chișinăului doar dacă producătorii din România vor avea suficiente cantități disponibile. Autoritățile de la Chișinău au cerut populației să economisească energie în special între orele 07:00-10:00 și 18:00-23:00.

Negocieri cu Azerbaidjan pentru gaze

„Republica Moldova necesită o atenţie specială întrucât, pe lângă faptul că este vulnerabilă din cauza frontierei cu Ucraina, se confruntă cu mari probleme energetice. Din motive evidente, nu se mai poate baza pe electricitatea din Ucraina, aşa că acum se bazează pe electricitatea din România, care este mai scumpă. Este o situaţie în care oricând o opoziţie ostilă poate face pasul înainte”. Declarația aparține președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, și a fost făcută la Bruxelles. Oficialul european a anunțat că în următoarele săptămâni va efectua o vizită oficială în Republica Moldova.

Premierul moldovean Natalia Gavrilița se află zilele acestea în Azerbaidjan unde negociază o înțelegere vizând furizarea de gaze. Moldova vrea să cumpere din Azerbaidjan 300 de milioane de metri cubi de gaze pentru următoarele două luni: „Căutăm o soluție pe termen scurt și lung la criza gazelor și energiei. Cerința noastră pentru două luni este de 300 de milioane de metri cubi. Nicio țară nu vrea să depindă de un singur furnizor. Prin urmare, căutăm furnizori alternativi”, a menționat Gavrilița. Premierul moldovean a mers la Baku după o nouă amenințare venită de la Gazprom. Concernul rus a comunicat că ar putea sista livrările spre Moldova după data de 21 octombrie.

La rândul său, ministrul moldovean al Infrastructurii, Andrei Spînu, se află la Praga unde s-a întâlnit joi cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson. Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, Spînu a comunicat că a discutat cu comisarul european despre situația dificilă în care se află Moldova în prag de iarnă. Oficialul moldovean susține că a primit asigurări că Uniunea Europeană va fi alături de Moldova și în această situație complicată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Din celălalt articol aflam că ministrul energiei Virgil Popescu anunța semnarea unui „contract de furnizare – 100MW” cu Rep. Moldova. Bun, acum trei linii de 110KW fiecare, înseamnă doar 330KW, nicicum 100MW. E posibil să avem un ministru analfabet al energiei care confundă puterea cu energia? Sau a făcut doar o mică greșeală pe Facebook? Sau G4Media a citat greșit?
    Dacă vorbim de 100MWh (nu 100MW), atunci ar dura cam 12 zile ca întreaga energie electrică să fie livrată RM prin cele 3 linii la capacitate maximă. Dar nu se va întâmpla în acest mod având în vedere că energia e folosită de moldoveni pentru echilibrare, deci doar atunci când rețeaua lor este suprasolicitată.

    • Și totuși ceva nu se leagă: prețul este de 450 RON/MWh, dacă ar fi vorba de doar 100MWh am vorbi de un contract de circa 10.000 EUR… Deci care este realitatea? E vreun jurnalist competent prin preajmă?

    • Ah! sunt eu prost. Liniile sunt de 110KV nu 100KW. Stupid me.

  2. Mai scapam odata de milogii din rep Moldova?Sant satul de ei ca si de ucrainieni