G4Media.ro

Republica Moldova caută soluții pentru securitatea spațiului aerian și negociază cu producători…

sursa foto: Avioane ale aliaților NATO

Republica Moldova caută soluții pentru securitatea spațiului aerian și negociază cu producători de sisteme de apărare: ”Necesitatea protejării a devenit urgentă”

Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, a declarat că ţara sa caută soluţii pentru a garanta securitatea spaţiului său aerian şi negociază în acest sens cu producători de sisteme de apărare antiaeriană, relatează vineri agenţia EFE, citată de Agerpres.ro.

„Înainte, apărarea antiaeriană nu era considerată o prioritate. Dar am văzut de mai multe ori rachete ruseşti zburând pe deasupra Moldovei în direcţia vestului Ucrainei. Necesitatea protejării spaţiului nostru aerian a devenit acum una urgentă”, a spus Nosatîi la postul de televiziune JurnalTV.

Prin urmare, Ministerul Apărării de la Chişinău negociază în prezent cu producători de sisteme de apărare antiaeriană, în căutarea „celei mai bune oferte în termeni de preţ şi utilitate”, a precizat Anatolie Nosatîi, recunoscând totodată că achiziţia unor astfel de echipamente militare necesită mult timp şi mulţi bani.

„Inclusiv achiziţia unor sisteme cu rază medie de acţiune implică un preţ excesiv pentru noi. Vorbim de sute de milioane de euro sau chiar de un miliard dacă dorim (sisteme) Patriot sau S-400”, a exemplificat ministrul moldovean. Chiar dacă Republica Moldova ar avea bani pentru asemenea sisteme, livrarea lor nu s-ar putea face rapid, întrucât între plasarea comenzii şi primirea echipamentelor ar fi nevoie de o perioadă de timp cuprinsă între un an şi jumătate şi doi ani, a precizat el.

„Partenerii noştri studiază opţiuni de consolidare a sistemelor de apărare existente pentru garantarea securităţii la scară continentală”, a mai menţionat ministrul Anatolie Nosatîi, semnalând de asemenea că Republica Moldova primeşte echipamente şi asistenţă de asemenea prin Facilitatea Europeană pentru Pace, din care anul trecut Chişinăul a primit 47 de milioane de euro.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...