G4Media.ro

”Reformiştii” din noul CSM, vizaţi de contestaţii / SURSE: Există intenţia organizării…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

”Reformiştii” din noul CSM, vizaţi de contestaţii / SURSE: Există intenţia organizării unor tururi 2 sau a intrării în blocaj cu consecinţa prelungirii mandatelor actualilor membri CSM

Cinci contestaţii au fost formulate împotriva alegerii unor noi membri CSM, se arată într-un răspuns al Consiliului la solicitarea G4media.ro. Întâmplător sau nu, sunt vizaţi de contestaţii magistraţii consideraţi reformişti şi care au protestat împotriva modificărilor PSD la legile Justiţiei pe vremea lui Dragnea (cu excepţia reprezentantului parchetelor de pe lângă judecătorii).

Astfel, o contestaţie vizează alegerea celui de-al treilea membru judecător din partea curţilor de apel. Este vorba de contestaţia depusă de judecătorul Adrian Glugă, împotriva alegerii judecătoarei Ramona Graţiela Milu.

Clasat pe locul 4 din doar 3 eligibile, Glugă a obţinut 346 de voturi, în vreme ce Ramona Milu, candidata de pe locul 3 eligibil, a obţinut 361 de voturi. Potrivit contestaţiei consultate de G4media.ro, judecătorul Adrian Glugă solicită organizarea unui tur 2 între el şi Ramona Milu întrucât niciunul dintre ei nu a avut peste 392 de voturi, adică majoritate calificată de 50+1 din numărul total al votanţilor (783).

Judecătorul Adrian Glugă este preşedinte al Curţii de Apel Craiova şi a fost şef al DIICOT pentru o scurtă perioadă, în 2006. Judecătoarea Ramona Grațiela Milu de la Curtea de Apel Brașov a protestat pe treptele instanței împotriva modificărilor PSD la legile Justiției, s-a exprimat pentru eliminarea anomaliei introduse de PSD prin care s-a ajuns ca pensia magistraților să fie mai mare ca salariul şi este vehement criticată de publicațiile care susțin inculpații.

Un alt membru contestat este judecătorul Mihai Ghica, al doilea membru judecător din partea tribunalelor. Cel care a formulat contestaţia este cel clasat pe locul 3 neeligibil, judecătorul Narcis Erculescu. Judecătorul Ghica a obţinut 393 de voturi, iar judecătorul Erculescu, 386, adică niciunul nu are majoritate absolută de 50+1 din numărul total al votanţilor judecători de la tribunale aşa că judecătorul Erculescu solicită un tur doi între ei.

Mihai Ghica este judecător la Secția penală a Tribunalului Cluj. Este membru al asociaţiei Forumul Judecătorilor şi a fost lider al protestelor magistraților împotriva modificărilor PSD la legile Justiției. Este magistratul care l-a condamnat la 5 ani de detenție pentru corupție pe primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. S-a exprimat pentru un aviz al Comisiei de la Veneția la desființarea Secției Speciale și re-înființarea ei sub un alt format și nume. Este criticat de publicațiile care susțin inculpații. Cel care îl contestă, judecătorul Narcis Erculescu este preşedintele Tribunalului Dâmboviţa.

La procurori este contestat chiar reprezentantul Parchetului Înaltei Curţi, Daniel Horodniceanu, fost şef al DIICOT, ales în urma a două tururi de scrutin în ciuda lipsei de sprijin din partea leadershipului din sistemul de law enforcement şi intelligence. Horodniceanu a obţinut 190 de voturi în turul 2, în vreme ce contra-candidata lui, Alina Albu, şefa serviciului de combatere a crimei organizate din cadrul DIICOT, a obţinut 174 de voturi. Şi Daniel Horodniceanu a fost protestatar împotriva modificărilor PSD la legile Justiției și este membru al unei asociații de procurori active în acest sens. Vezi detalii despre cine e Horodniceanu aici.

Este contestat şi al doilea reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale. E vorba de procurorul Claudiu Sandu, ales cu 204 voturi. Este contestat de cel clasat pe locul 3 neeligibil, procurorul Sorin Emil Flonta, care a obţinut 200 de voturi şi care acum solicită un tur doi întrucât nici el, nici Sandu nu au avut majoritate majoritate de 50+1.

Claudiu Sandu este procuror la Parchetul județean Brașov, a fost protestatar împotriva modificărilor PSD la legile Justiției şi e considerat un criminalist profesionist. Procurorul Sorin Flonta este prim-procurorul Parchetului Sălaj.

La parchetele de pe lângă judecătorii, locul obţinut de Cătălina Sântion (392 de voturi) este contestat de cel clasat pe locul 2 neeligibil, Sorin Lia (357 de voturi). Cătălina Sântion este procuror șef la Parchetului Sectorului 3 București. E soția lui Marian Sântion, fost șef al DGA și procurorul DIICOT care a instrumentat primul dosar al fraților Cămătaru. Sorin Lia este procuror șef la Parchetul Judecătoriei Corabia și co-președinte, alături de procurorul militar Bogdan Pîrlog, al Asociației Inițiativa pentru Justiție.

Vezi aici lista noilor membri aleşi în CSM

Care ar fi miza contestațiilor

Comisia electorală formată din judecătoarele Lia Savonea (supleant Margareta Ţânţ) şi Simona Marcu şi procurorul Nicolae Solomon ar intenţiona să propună plenului organizarea de tururi 2 astfel încât magistraţii „reformişti”, protestatari împotriva legilor PSD ale Justiţiei, să fie eliminaţi, au explicat surse din magistratură.

O altă posibilă miză ar fi intrarea într-un blocaj pe termen mediu cu consecinţa prelungirii mandatelor actualilor membri CSM, au precizat sursele G4media.ro.

E nevoie sau nu de organizarea unui al doilea tur?

Magistraţii consultaţi de G4media.ro au explicat că, potrivit legii 317/2004 privind CSM, e nevoie de majoritate de 50+1 și – dacă e cazul – de două tururi de scrutin doar pentru reprezentanţii Înaltei Curţi şi ai parchetului Înaltei Curți.

La palierele inferioare e nevoie de majoritate simplă. Aşa a fost şi la alegerea membrilor CSM de acum 6 ani sau chiar acum 12 ani. Spre exemplu, cel de-al doilea reprezentant al tribunalelor din actualul CSM, judecătoarea Evelina Oprina, nu a avut majoritate calificată de 50+1, ci doar majoritate simplă, au explicat magistrații consultați de G4media.ro.

Ce spune legea

Potrivit alineatului 2 al articolului 16 din legea 317/2004 actualizată privind Consiliul Superior al Magistraturii:

Sunt aleși ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii:

a) 3 judecători de la curțile de apel, care au obținut numărul cel mai mare de voturi la nivel național;

b) 2 judecători de la tribunale și tribunalele specializate, care au obținut numărul cel mai mare de voturi la nivel național;

c) 2 judecători de la judecătorii, care au obținut numărul cel mai mare de voturi la nivel național;

d) 1 procuror de la parchetele de pe lângă curțile de apel, care a obținut numărul cel mai mare de voturi la nivel național;

e) 2 procurori de la parchetele de pe lângă tribunale și tribunalele specializate care au obținut numărul cel mai mare de voturi la nivel național;

f) 1 procuror de la parchetele de pe lângă judecătorii, care a obținut numărul cel mai mare de voturi la nivel național”.

Potrivit alineatului 3 al aceluiaşi articol,

„Dispozițiile art. 8 alin. (4) se aplică în mod corespunzător”.

Potrivit articolului 8 din legea 317/2004,

„ (1) Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție aleg, în adunarea generală, prin vot secret, direct și personal, 2 membri pentru Consiliul Superior al Magistraturii, dintre judecătorii care și-au depus candidatura.

(2) Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii de la Direcția Națională Anticorupție și procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism aleg, în adunarea generală comună a procurorilor din acestea, prin vot secret, direct și personal, un membru pentru Consiliul Superior al Magistraturii dintre procurorii care și-au depus candidatura (…)

(3) Sunt aleși ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii 2 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau de la Direcția Națională Anticorupție ori de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care au obținut majoritate de voturi în adunările generale.

(4) În cazul în care niciunul dintre candidați nu obține majoritate de voturi, se organizează turul doi al alegerilor la care participă judecătorii și procurorii clasați pe primele două locuri. Este ales membru al Consiliului Superior al Magistraturii candidatul care a obținut numărul cel mai mare de voturi în turul doi al alegerilor”.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Ştirile TVR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Aline… nu mai stie vorbeste romaneste? Lipsa leadership din partea law enforcement si intelligence… te doare c.uru’.
    Mai dati pe la scoala, mai baieti, ca se pare ca nu v-a placut. Numai neispravitii baga un cuvant in engleza la doua in romana…

    • Eh si tu acum…de romgleza n-ai auzit?

    • Asa sunt useristii, plini de ifose. Se cred mai deștepți dacă vorbesc romgleza.

    • MAI E VREUN judecator CARE E IN AFARA LINIEI PARTIDULUI ?

    • Sunt printre ultimii din tara asta care este de acord cu ideile ,,reformistilor” si in special cu ideea ca un judecator sa faca legi sau sa isi dea cu parerea despre lege.
      Dar daca se fac mizerii ca acestia sa fie eliminati din CSM numai pentru ca nu sunt de acord cu legile lui ,,Dragnia” si au alte idei vizavi de functionarea justitiei este o mizerie mai mare si o incalcare a drepturilor fundamentale.
      Un rahat nu se acopera tot cu rahat. Al doilea este mai proaspat si pute mai rau!

  2. aceasta este situatia cu toate institutiile statului, se doreste acapararea totala a puterii si inlaturarea oricaror forme de opozitie, in esenta o dictatura, pas cu pas…

    • ACM AU SI JUSTITIA (DE PARCA NU O AVEAU SI INAINTE), DECI TOATA PUTEREA.

      PARTIDUL SI SECURITATEA.

  3. Ce am fost și ce-am ajuns adică din rău în rău absolut. No să meargă treaba la nesfârșit jigodiilor

  4. Oamenii varanului doresc acapararea întregii puteri din România.
    Președinte au, guvern au, majoritate PSD-PNL-UDMR-AUR au, 90% din justiție au, CCR au, 99% din primari au.
    Le lipsește puțin, însă pentru ei este esențial să aibă tot. De aici și disperarea postacilor la orice știre despre statul de drept, Kovesi sau USR.

    • Las-o mai usor cu postacii, ca aia USR-isti sunt la fel de disperati, agresivi si vulgari ca si ceilalti cand articolele nu-i lingusesc pe Drula sau USR-ul in general.
      Dar indiferent de care parte ar fi, problema e ca G4Media le ofera tuturor platforma de exprimare.
      Chipurile in spiritul „libertatii de exprimare”
      Un rahat cu perje.
      E vb de adunat cat mai multe comentarii ca sa le anexeze la statistici – ca numar!
      Nu intereseaza pe „deontologii” T. si P. ca la fiecare articol doar 5% din comentarii sunt decente, pertinente si se refera la textul autorului, iar restul de 95% sunt doar aberatii si injuraturi grosolane intre postacii cu cate 15 nick-uri fiecare (si de-o parte si de alta).

      Asa ca , daca n-ai de gand sa folosesti aceeasi unitate de masura, mai bine taci, ca te faci de ras la fel ca oricare alt postac PNLPSDAUR_ist!! Mai esti si ipocrit pe deasupra.

    • Caraimane,
      tu esti „impartialul” care isi inscrie opera in procentul de 5% nu-i asa ? :)))

  5. Lucrurile sunt mai mult decât clare. Dacă numai articolele enunțate stau la baza alegerii magistraților pentru CSM, nu e nimic interpretabil. Nicăieri nu se vorbește despre majoritatea absolută sau calificată. Este numai o născocire a unor majistrați mizerabili, locul lor e pe șantier și nicidecum în sistemul judiciar. Având în vedere cum pun problema, nu trebuie să ne mai mire deciziile luate în anumite spețe. Un mare jet pentru majistratura din romanistan! Sta-le-ar salariile și penzioaiele speciale în gât! Cent cu cent!

  6. Romanica, stat mafiot, nimic altceva de zis, sa va platiti impozitele catre mafioti …

  7. Nutu,toata stima!Astia defileaza pe deasupra legilor,ca Ceauseasca pe deasupra stiintelor.

  8. Interlopizarea justiţiei şi teleormanizarea României.

    • Si chiar a reusit. Cine sunt procurorii care pe fata sunt impotriva legii? Ce standarde profesionale au? Cu siguranta ca au fost studenti de 5- 6, ca cel intrat recent in CCR. O tara abandonata pe mana găștilor din toate domeniile. 🙁

  9. De ce ati inchis sectia de comentarii de la articolul cu „Cancerul / Medicamentul Vindecator ” ?

    Voiam sa mai aduc doar o completare : Pt. mine un lucru e clar : Cancerul tratat cu Cancer(chimio) e Moarte Garantata. La ‘radio’ pe protoni(atomi de hidrogen — ultima tehnica japoneza) mai e o sansa dar canepa chiar e infinit mai ieftina !

  10. *ioni de hidrogen, ca electronul ramane in urma …

  11. On-topic : Oricat de Magistrat ai fi, ia magneziu.

    Nu va mai bateti capul ca Romania e 99.9% compromisa. USR e ‘miuta’ dar la ce turbulente interne si indivizi „Artois” au …

    + ca eu vreau Partid de Stanga … Dreapta e ‘failed by design’ si bazata pe-o ipocrizie fundamentala : „asa e natura umana ” , dar daca cititi niste antropologie veti vedea clar cum era exclus oricine care nu respecta egalitatea grupului …

  12. Pt. ca doi ‘beta’ pot da jos un ‘alpha’ , in special cand dau cu ‘range’ …

    Citesc actual „The Elephant in the Brain”, sa vedem ce-i de ea … Daca rezuma mini-bibliotecuta din capsorul meu pe subiectul respectiv …

  13. E suficient sa te uiti la scorurile obtinute de candidati.
    In majoritatea cazurilor, „reformistii” au castigat cu doar cateva voturi in fata „celorlalti”
    Putem spune ca din cei 4000 de magistrati ai Romaniei, jumatate sunt pe „baricada” Liei Savonea, iar asta spune totul despre nepotismul, avaritia, coruptia si marasmul general in care se scalda Justitia Romana.
    Ticalosul Tudorel Toader a facut adevarate „minuni” in justitie, din pacate in sens negativ.

    Ceilalti 2 ministri care i-au urmat (Stelian si Predoiu) au fost /sunt inexistenti, din toate pdv.
    In timp ce Stelian, din cauza propriei incompetente a blocat el insusi si putinul pe care l-ar fi putut face, Predoiu pare ca traieste intr-o lume absolut paralela cu actul de justitie.
    Primul a incercat sa-si ascunda incompetenta in spatele scuzelor (ca nu se poate, ca sa vedem, mai asteptam) iar cel de-al 2-lea nici macar nu are nevoie de scuze pt ca nu face absolut nimic.

    Fiecare e liber sa traga propriile concluzii.

  14. Legea e clara !
    Dupa cum e clara si nesimtirea celor care nu vor sa tina cont de ea.

  15. Alertă! Useristilor din CSM li se arată ușa din dos.

  16. Exista si o situatie in care legea prevede doua tururi:

    Potrivit articolului 8 din legea 317/2004,
    „ (1) Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție aleg, în adunarea generală, prin vot secret, direct și personal, 2 membri pentru Consiliul Superior al Magistraturii, dintre judecătorii care și-au depus candidatura.
    ………………………………………………………

    (4) În cazul în care niciunul dintre candidați nu obține majoritate de voturi, se organizează turul doi al alegerilor la care participă judecătorii și procurorii clasați pe primele două locuri.

    • Bai postacule, ti se pare tie ca scrie majoritate calificata acolo?

    • Zice si-n articol: „Magistraţii consultaţi de G4media.ro au explicat că, potrivit legii 317/2004 privind CSM, e nevoie de majoritate de 50+1 și – dacă e cazul – de două tururi de scrutin doar pentru reprezentanţii Înaltei Curţi şi ai parchetului Înaltei Curți.
      La palierele inferioare e nevoie de majoritate simplă. ” Reformistii din justitie sunt numai printre INM-isti, ceilalti (avand in vedere cum au „patruns” in magistratura…) sunt incolonati fie in falanga savonista, fie trebuie sa fie recunoscatori celor ce „i-au” strecurat” in magistratura (vazi cazul „judecatorului” plagiatului lui Ciuca…). Daca se forteaza legea si se ajunge la re-votare, astept sa vad cum vor reactiona tinerii judecatori, desi, momentul e prost, a inceput vacanta in instante si sunt plecati pe capete…poate ca tocamai de aia a ales momentu’ asta Cruella de CSM….

    • @kafka

      Tu chiar ai impresia ca agresivitatea compenseaza lipsa inteligentei?

  17. lupta in ilegalitate continua …adio MCV & Area Schengen !

  18. La cum merg lucrurile si ce furie este in societate se pare ca in scurt timp lumea isi va face singura dreptate, deja au inceput rasfirat dar in scurt timp va fi sport national.

  19. Vorbeam de hunta pesedisto/ penelista care în mod arbitrar a pus stăpânire pe justiție .
    Ce era de demonstrat ….
    Clanurile dorneanu , savonea , vicol, ciordache , ministrul buburos și scoliții de la stefan gheorghiu fac ( fără de ) legea in Romania iohanesiana .
    Agresivi , vicleni și dornici de revanșă aceștia supun întreaga societate românească la o presiune sălbatică și vicleană . Rezultatele se vad . Decontul va veni mai târziu și va fi catastrofal .

  20. Sa o puna pe Savarina imparateasa !!!!!