G4Media.ro

UPDATE Daniel Horodniceanu, fostul șef al DIICOT, a câștigat alegerile pentru CSM…

UPDATE Daniel Horodniceanu, fostul șef al DIICOT, a câștigat alegerile pentru CSM din partea Parchetului general / Magdalena Militaru, adjuncta procurorului general Gabriela Scutea, și Alina Albu, șefa Secției anti-crimă organizată din DIICOT, au ieșit din cursă

UPDATE Ora 18.50: Fostul șef al DIICOT Daniel Horodniceanu a câștigat turul doi al alegerilor pentru CSM din partea Parchetului general, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.

Daniel Horodniceanu a obținut 190 de voturi, iar Alina Albu – 174. De asemenea, 9 voturi au fost anulate.

Potrivit unor surse din magistratură, Horodniceanu, deși popular printre procurori, nu este agreat și susținut de șefii sistemului de law enforcement și intelligence. Cât a fost șef DIICOT, Horodniceanu a avut o relaţie instituţională corectă cu serviciile secrete, dar nu a fost un apropiat al acestora.

Spre exemplu, Horodniceanu a părăsit recepţia SRI din 29 martie 2016 când a văzut că acolo era şi deputatul Sebastian Ghiţă, multiplu inculpat. În plus, Horodniceanu a fost primul şef de mare parchet care a dat publicităţii date statistice concrete potrivit cărora numărul informărilor SRI către parchete a scăzut după ce le șefia SRI a venit directorul Eduard Hellvig.

UPDATE ora 16:00: Fostul șef al DIICOT Daniel Horodniceanu și șefa Secției anti-crimă organizată din DIICOT, Alina Albu, au intrat în turul doi al alegerilor pentru CSM din partea Parchetului general, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare. Magdalena Militaru, adjuncta procurorului general Gabriela Scutea, a ieșit din cursă.

Alina Albu a obținut 156 de voturi, Daniel Horodniceanu – 128, iar Magdalena Militaru – 105, potrivit informațiilor G4media.ro

Știrea inițială: 

Trei candidați au rămas în cursă pentru desemnarea reprezentantului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în viitorul Consiliu Superior al Magistraturii: Daniel Horodniceanu, fostul șef al DIICOT, acum simplu procuror la DIICOT Iași, Magdalena Militaru, adjuncta procurorului general al României, Gabriela Scutea, și Alina Albu, șefa Secției pentru combaterea crimei organizate din cadrul DIICOT.

Cei trei se luptă pentru locul ocupat în prezent de procurorul Codruț Olaru. Mandatului actualului CSM expiră la sfârșitul anului.

Adunarea generala a procurorilor PÎCCJ (DIICOT, DNA, PG) a fost convocată pe 22 iunie 2022, ora 11, la Centrul Cultural al MAI. Peste 500 de procurori sunt așteptați să își exprime votul.

Potrivit unor surse din rândul procurorilor, de regulă, cele mai mari șanse le au candidații care vin din DIICOT întrucât au cei mai mulți votanți, 290. DNA și PG au în jur de 240 de voturi.

Numai că de acesată dată, votul procurorilor DIICOT este ”spart”, atât Daniel Horodniceanu, cât și Alina Albu provin de la parchetul anti-crimă organizată. În plus, Magdalena Militaru, adjuncta Gabrielei Scutea, ar fi puternic susținută de șefima din parchete. ”Va fi un test privind autoritatea șefilor”, a explicat un procuror pentru G4media.ro.

Daniel Horodniceanu a fost șeful DIICOT între 2015 și 2018. A fost prima numire de şef al unui mare parchet făcută de președintele Klaus Iohannis, însă în 2018 nu a mai fost propus, iar în locul lui a fost preferat Felix Bănilă (care ulterior și-a dat demisia pe fondul bâlbâielilor din ancheta privind crimele din Caracal).

După aceea, Horodniceanu s-a înscris în cursa pentru șefia DIICOT de mai multe ori, ultima dată anul trecut, însă procedura de selecție demarată de ministrul USR al Justiției Stelian Ion a fost stopată de ministrul PNL interimar al Justiției, Lucian Bode, după scoaterea USR de la guvernare.

Potrivit unor surse din magistratură, Horodniceanu, deși popular printre procurori, nu este agreat și susținut de șefii sistemului de law enforcement și intelligence. Cât a fost șef DIICOT, Horodniceanu a avut o relaţie instituţională corectă cu serviciile secrete, dar nu a fost un apropiat al acestora.

Spre exemplu, Horodniceanu a părăsit recepţia SRI din 29 martie 2016 când a văzut că acolo era şi deputatul Sebastian Ghiţă, multiplu inculpat. În plus, Horodniceanu a fost primul şef de mare parchet care a dat publicităţii date statistice concrete potrivit cărora numărul informărilor SRI către parchete a scăzut după ce le șefia SRI a venit directorul Eduard Hellvig.

Ca șef DIICOT, Horodniceanu a avut de gestionat dosare grele precum cazul Black Cube privind spionarea şefei DNA sau ancheta Romgaz. A avut mesaje ferme împotriva modificărilor făcute de PSD-ALDE la legile Justiţiei.

Magdalena Militaru, adjuncta procurorului general Gabriela Scutea, ar fi, în schimb, sprijinită de șefii din parchete. Ea este partenera lui Mihai Prună, adjunctul sefului Secției a 2-a din DNA, fratele fostului ministru al Justiției Raluca Prună.

Alina Albu este o profesionistă din cadrul DIICOT, sprijinită de procurorii de execuție din parchetul anti-crimă organizată.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. castiga MILITARU, se stie ca astia cu grade au prioritate dar are si numele potrivit

 2. nici o sansa pentru horodniceanu, are grija PRESEDINTELE TRADATOR, asa cum a avut grija si de HOSU

 3. CE VINE DE LA diicot…. „ANTI”-MAFIA…

 4. diicot CHELTUIE CATEVA ZECI DE MILIOANE DE EURO ANUAL. CARE SUNT REZULTATELE ?

 5. Au intrat în turul II doi profesioniști,ceea ce este un lucru bun.A pierdut un procuror cu profil de cadrist ,ceea ce iarăși e un lucru bun.

 6. Rezultatele ? Mafia conduce Romania.

 7. Indiferent cine castiga, poate invata si politicienii din sistemul democratic si functional al alegerii membrilor CSM. Astazi, nici unul dintre ei nu sunt „intr-o parte” sau „in alta” ci pur si simplu sunt magistrati…care candideaza sa reprezinte interesele colegilor. Inainte sa stiu rezultatele …felicitari celor au candidat pentru efortul depus si curajul de a „iesi in fata”, celor care au pierdut pentru ca nu avut teama de esec si celor care au vor castiga pentru responsabilitatea asumata de a-si reprezenta colegii in urmatorii ani.

 8. Intreb si eu, mai conteaza cine?

 9. Mă mir!

 10. Conteaza cine castiga??? Ce dosare grele a mai facut DNA si DIICOT in ultimii ani??? Au facut vreodata un dosar beton la o multinationala???

 11. Mulți p.r.oș.ti mai sus comentează fără să înțeleagă că Horodniceanu e cinstit, anti corupție.

  E de remarcat : „Horodniceanu … nu este agreat și susținut de șefii sistemului de law enforcement și intelligence.”

 12. Felicitări!
  Un ieșean care poate face uitate mizeriile făcute de un ilustru ministru al justiției de pe vremea lui Dragnea. TT. Adică tata infractorilor. Vestitul profesor!

 13. Multi neaveniți pe aici …
  Horodniceanu este superprofesionist!