G4Media.ro

Referendumul pentru familie. Mai multe ONG-uri îi cer premierului Dăncilă să introducă…

Referendumul pentru familie. Mai multe ONG-uri îi cer premierului Dăncilă să introducă prin OUG sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal

Mai multe organizații neguvernamentale au solicitat astăzi premierului Viorica Dăncilă elaborarea unei ordonanțe de urgență pentru introducerea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) la referendumul pentru modificarea Constituției, se arată într-un comunicat. ONG-urile semnatare atrag atenția asupra numeroaselor probleme pe care le prezintă legislația privind organizarea referendumului, precum și asupra nevoii de a rezolva aceste deficiențe în Parlament, pentru a corespunde recomandărilor internaționale.

Redăm integral solicitarea ONG-urilor

”Solicităm măsuri urgente pentru un referendum organizat corect: introducerea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), folosit la ultimele scrutinuri

Organizațiile semnatare atrag atenția asupra gravelor lipsuri legislative aferente Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului în contextul în care pe data de 7 octombrie este previzionată organizarea unui referendum național privind modificarea Constituției. Legislația în vigoare este deficitară și nu reglementează conform normelor internaționale în domeniu procedurile privind organizarea referendumului, incluzând formarea birourilor electorale, campania pentru referendum, procedurile pentru contestații, cele privind observarea sau crearea transparenței necesare pentru a asigura încrederea publică în proces.

În acest context, considerăm că una dintre problemele principale este lipsa Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), care a fost introdus pentru alegerile locale (Legea 115/2015) și alegerile parlamentare (Legea 208/2015). Reglementările respective nu se regăsesc în Legea 3/2000. SIMPV este un sistem care a contribuit semnificativ la creșterea încrederii publice în procesele electorale și considerăm că este absolut necesară utilizarea acestuia în condițiile în care nu ar exista alte metode eficiente de verificare a votanților în timp real și nici pentru prezentarea unor informații esențiale despre prezența la referendum, votul pe listele suplimentare sau utilizarea urnei speciale.

Ultimele două instrumente au generat dezbateri semnificative în sfera publică în timpul referendumului din 2012 și a alegerilor prezidențiale din 2014, când au existat suficiente suspiciuni privind utilizarea abuzivă a acestora. Conform legii actuale, situația potențialelor voturi multiple ar trebui verificată de către AEP, fapt care este total contraproductiv și care ar însuma resurse semnificative de timp, fonduri și personal. Verificarea trebuie realizată preventiv, iar datele publicate în timp real.

Astfel, solicităm adoptarea cât mai curând a unei ordonanțe de urgență care să reglementeze utilizarea SIMPV pentru organizarea referendumului, asigurând în același timp o perioadă suficientă de timp Autorității Electorale Permanente și celorlalte instituții implicate în procesul de punere în funcțiune a SIMPV pentru a pregăti sistemul și personalul aferent în condiții optime. Considerăm că trebuie preluate prevederile privind filmarea procedurilor de numărare a voturilor în secțiile de votare[1] și cele referitoare la organizarea votării și observarea, din Legea 208/2015.

De asemenea, susținem că organizarea proceselor electorale și a referendumurilor nu se poate realiza exclusiv prin reglementări în regim de urgență, astfel că solicităm introducerea ca prioritate legislativă în Parlament modificarea Legii 3/2000 pentru a satisface recomandările internaționale în domeniu, precum cele incluse în rapoartele OSCE/ODIHR privind România[2]. Încheiem prin a sublinia faptul că un referendum sau orice alt proces electoral nu ar trebui să aibă loc în condițiile în care legislația care reglementează organizarea acestora (în speță Legea 3/2000) nu este coerentă și nu permite organizarea lor în condiții de transparență, corectitudine și încredere publică.”

Organizatii semnatare

Asociaţia pentru Dezvoltare, Transparenţă şi Participare Publică “CIVICA” (CIVICA)

Centrul pentru Studiul Democrației

CENTRAS – Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale

Centrul pentru Resurse Civice

Centrul pentru Inovare Publică

Centrul Român pentru Politici Europene

Centrul de Resurse pentru Participare Publică

Expert Forum (EFOR)

Freedom House

Funky Citizens

Forum Apulum

Geeks for Democracy

Mircea Kivu, Sociolog

Andrei Tiut, Politolog

(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. muiedancila muieanalfabeta

  2. Raspunsul ei va fi scurt si la obiect : he he
    Va irositi timpul , cu vot electronic credeti ca vor mai putea vota mortii de prin oltenia? In niciun caz.

  3. Foarte bun demersul ong urilor!
    Se pare ca fatalaii satanisti vor sa fraudeze referendumul…

  4. Am impresia ca prin oltenia sectiile de votare vor fi in biserici. Sa poata pupa enoriasul poala popii in timp ce pune votul impotriva „raului”

    • Bah iq 20, nu te-ai dus inca la spitalul de boli nervoase. Si daca tot ajungi, treci si pe la dermatovenerice, sa nu te fi pricopsit cu ceva…

  5. S-a cerut, chestia asta, e clar ca o sa se respinga !

    PS. Cu atat mai mult cu cat o sa se dea OUG pt a se desfasura referendumul in cate tururi de scrutin este necesar ca sa se atinga pragului minim de 30% prezenta la vot ! 😉

    • mi se pare normal , trebuie sa aratam doar ca suntem crestini ortodoxi , ce dreaq. dar totusi trebuie pusa si o erata la referendum, cum ca suntem de acord cu lesbienele.

  6. Ce naivi sunteti. PSD vroia sa acapareze STS-ul ca sa manipuleze rezultatul votului.

  7. HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA! HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA!
    GATA, S-A TERMINAT!
    NUMARATOAREA VOTURILOR ERA O ENIGMA. ACUM E O CERTITUDINE: VOR FI BINE NUMARATE.
    HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA! HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA!