G4Media.ro

Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara: Avem o criză de cadre didactice, birocraţia nu…

Sursa foto: Pexels

Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara: Avem o criză de cadre didactice, birocraţia nu ne permite să facem angajări

Rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara (UPT), Florin Drăgan, a declarat, luni, că instituţia se confruntă cu cel mai scăzut grad de ocupare a posturilor de cadre didactice titulare, iar procedurile birocratice nu permit angajarea de noi specialişti.

Universitarul susţine că o soluţie poate fi legiferarea doctoratelor industriale, astfel încât atât oamenii din companii, cât şi companiile să fie interesate ca angajaţii lor să facă studii de doctorat, ceea ce ar permite ca persoane cu experienţă în mediul privat să poată ţine cursuri în universitate, afirmă Florin Drăgan, într-un comunicat remis, luni, Agerpres.

Rectorul UPT anunţă că instituţia pe care o conduce înregistrează o scădere de 10% în rândul cadrelor didactice, în ultimii ani, pentru că din sistem au ieşit foarte mulţi profesori, prin pensionare, iar dacă nu se vor lua măsuri în timp scurt, va apărea o criză atât în sistemul universitar, cât şi în piaţa muncii.

„De mult timp discutăm cu specialişti din anumite domenii, sunt oameni care au ajuns la 45-50 de ani şi vor să dea ceva înapoi universităţii, doresc să se angajeze la noi, dar nu putem să îi aducem decât prin plata cu ora (…) pentru că nu au publicate anumite articole ştiinţifice, deşi experienţa lor din piaţă – în opinia mea – este la fel de importantă. (…). În ultimii 10 ani, doar în doi ani am avut uşoare creşteri de cadre didactice titulare, în schimb, în restul anilor am avut scăderi, în medie câte 15 pe an”, susţine Florin Drăgan.

El punctează că multe companii recrutează studenţii încă din anul I, lucru ce este atât în dezavantajul universităţii, cât şi în cel al studentului, pentru că nu mai are timp să acumuleze un bagaj important de cunoştinţe.

„Având în vedere necesitatea din piaţa muncii, modificările din acest an ale cifrelor de şcolarizare, în scădere doar pe zona inginerească, sunt cel puţin ciudate. Noi căutăm soluţii împreună cu companiile să creştem numărul de cadre didactice şi, implicit, al cifrelor de şcolarizare, nu să reducem în timp numărul de absolvenţi”, spune Florin Drăgan.

Potrivit unei analize a rectorului UPT, populaţia şcolară între 19 de ani – 23 de ani va scădea în următorii 15 ani cu 12% la nivel naţional, iar în bazinul de recrutare din zona de sud şi vest, va fi o scădere de aproximativ 20%.

„Se impune implementarea unor politici publice în zona demografică pentru că deja avem o scădere importantă a numărului de studenţi comparativ cu 2010. O altă scădere, în timp ce piaţa muncii are nevoie de mai mulţi oameni, va crea o criză în companii. Este nevoie şi de un ajutor dat universităţilor de a atrage studenţi străini. Aceasta ar însemna şi taxe mai mici pentru studenţii extracomunitari, pentru că la noi acestea depăşesc 2000 de euro pe zona de inginerie, în timp ce în ţări precum Germania sau Danemarca, studentul străin nu plăteşte nicio taxă. (…). De asemenea, se vorbeşte despre o nouă lege a educaţiei, care trebuie să conţină posibilitatea obţinerii unor microcredite şi posibilitatea obţinerii unei duble diplome europene”, conchide Florin Drăgan.

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Faci o facultate sa ai o patalama la mana. In rest, nu inveti nimic, programa invechita plictisitoare.In orice facultate din Romania.

  2. Problema este a obligativității titlului de doctor pentru un post pe perioadă nedeterminată, pentru titlurile universitare de asistent și lector/șef de lucrări, obligativitate care înainte de mult-sublima Lege a educației din 2011 nu exista decât pentru conferențiar și profesor universitar. Nici un absolvent de master nu este încântat de faptul că mai trebuie într-un timp relativ scurt de 3-5 ani să facă o teză de doctorat dacă vrea un post pe perioadă nedeterminată. Mai ales că și salariile sunt la nivel de angajat la hipermarket…

    Domnilor guvernanți și parlamentari, scoateți obligativitatea doctoratului pentru asistenți și lectori și veți vedea că tinerii absolvenți de master vor fi interesați de domeniul universitar, dacă știu că pot obține un post de asistent pe perioadă nedeterminată, iar după un minimum de 3 ani vechime, pot deveni lectori/șefi de lucrări. Între timp, acumulează experiență, scriu articole și își pot da și doctoratul și pot accede și la titlurile de conferențiar și profesor. Știu din experiență, mulți asistenți doctoranzi angajați pe perioada determinată nu reușesc să obțină într-un timp de 3 ani doctoratul și renunță la cariera didactică. Iar mult-măriții profesori universitari și-au luat liniștiți doctoratele în anii ’90 – 2000 chiar și în 15 ani, că nu era limită, decât minimă (6 ani).

  3. Problema este exact invers: au prea multi studenti. Daca ii supui la un examen serios de bacalaureat, 60% dintre ei pica.

  4. Problema ridicată de rector face referire la inginerii experimentați de 45 -50 ani, care au dobândit în practică știința de a face. Un tânăr inginer ajuns repede universitar nu poate să recupereze niciodată problematica oferită de practica industrială, de contact cu marea tehnologie. Astfel, actul de predare inginereasca va fi înclinat spre teorie.