G4Media.ro

Rectorul Universității Aurel Vlaicu din Arad, Ramona Lile, e “vinovată de săvârșirea…

Ramona Lile intr-un material de promovare a UAV / Foto: Captura Facebook

Rectorul Universității Aurel Vlaicu din Arad, Ramona Lile, e “vinovată de săvârșirea plagiatului”, în calitate de coautor a 6 articole cu “plagiat masiv de blocuri de texte” – Consiliul Național de Etică a Cercetării / Forul cere retrogradarea, dar nu și demiterea

Rectorul Universității “Aurel Vlaicu” din Arad, prof. Univ. dr. Ramona Lile, este “vinovată de săvârșirea plagiatului”, mai precis “plagiat masiv de blocuri de texte” în mai multe articole științifice pe care le semnează în calitate de coautor, a constatat Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI). Cazul se afla pe agenda Consiliului de câțiva ani, iar decizia de plagiat, luată în ianuarie, a fost publicată săptămâna trecută, după ce a fost avizată de Ministerul Educației. CNECSDTI a decis retragerea și/sau corectarea tuturor lucrărilor în cauză, retrogradarea academică și suspendarea dreptului de a se înscrie la concurs pentru ocuparea unei funcții de conducere, dar nu și destituirea din funcția de conducere. Iar conducerii universității (Rector și Senat) Consiliul recomandă “să respecte și să aplice” prevederile legale privind buna conduită în cercetare.

  • Edupedu.ro a încercat în mod repetat, luni, să o contacteze pe Ramona Lile. Reprezentante ale rectoratului Universității Aurel Vlaicu (UAV) au spus telefonic, inițial, că aceasta este la cursuri, apoi nu au mai răspuns deloc la apeluri. Edupedu.ro a cerut un punct de vedere al rectorului Ramona Lile și prin e-mail și îl va publica în momentul în care îl va primi.

Consiliul de Etică a constatat, în șase din șapte texte analizate, “plagieri masive, constituite din blocuri de texte preluate, majoritar, fără modificări ulterioare și fără citarea de rigoare”. Forul constată că este vorba despre “șase cazuri de plagiat colectiv”, Ramona Lile semnând în calitate de coautor. Modelul “comun de plagiere sugerează că plagiatul colectiv a avut un numitor comun, fie într-o persoană comună în toate echipele de semnatari, fie în cultura organizațională”.

Instituția mai notează că în mai multe cazuri celălalt coautor și-a asumat răspunderea și s-a declarat autor unic, ceea ce ar absolvi-o pe Ramona Lile de răspundere, dar notează că “niciuna dintre persoanele care s-au declarat responsabile de încălcarea deontologiei de autorat nu s-a declarat ca autor unic al textelor colective dovedite ca plagiat, înainte de dezvăluirile Revistei 22” – prima care a semnalat cazul și a sesizat Consiliul de etică în cercetare. CNECSDTI notează că nu există certificare prin documente juridice a afirmației că lucrările respective au, de fapt, autor unic.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. ar trebui facuta o atentionare la nivel national si insituite pedepse severe pentru cei care nu isi retrag rapid diplomele obtinute ilegal si responsabilizati cei ce gireaza aceste diplome prin sanctiuni administrative

  2. Unii (unele) cu minte putină, dar nesimtiții și tupeisti se iau după Ponta și ….. după alti rectorii / profesori- doctori (de renume mondial) nesințiții și tupeiști

  3. Hoț la hoț nu scoate ochii…cine a făcut o facultate, știe cum coordonatorii de lucrări de diploma practic își făceau lucrările de doctorat pe spatele studenților (unii puși doar să traducă). Ăia sunt acum rectori, iar plagiatul lor e greu de dovedit, dacă nu sunt digitalizate toate lucrurile de diplomă.
    Învățământul așa zis „superior” e o fraudă totală în țara asta, așa cum sunt și majoritatea locuitorilor. Niște păcălici, fără coloană vertebrală, dar plini de ifose.

    • ..crezi ca „masteratele” sunt mai „bune”?
      faci un referat..copy/paste si ai luat 10…daca ai prezenta buna lu cursuri ai 5 din oficiu…

    • O generalizare grăbită. În realitate, (puținele) universități din România incluse în cele mai influente trei clasamente ale universităților la nivel mondial- și mă refer aici la Quacquarelli Symonds (QS), Times Higher Education (THE) și ShanghaiRanking Consultancy (Academic Ranking of World Universities; ARWU) – au standarde riguroase, inclusiv împotriva plagiatului.

  4. Atâtea programe software anti-plagiat și unii autori/cercetători își riscă reputația de dragul…a ce? A eficienței? Well… poate până la urmă și publicitatea negativă e tot publicitate.

  5. Din păcate acesta e doar varful „varfului” de la aisberg.
    E plina societatea academica de ipocriti care educa copiii noștri.

  6. Sunt curioasă ce spun co-autorii acestei doamne, deoarece au scris „împreună” o mulțime de articole ISI în reviste puternice, ceea ce a ajutat-o să își confecționeze un CV impresionat, însa atât de găunos în realitate.

  7. Demisia de onoare,dacă există așa ceva!

  8. Salut !
    Se confirma teorema ca daca furi mult , scapi, mergi inainte ca ai de unde da si celor care trebuie sa te priponeasca.
    Facand o raportare la cei 45 studenti de la drept, dati afara, pt ca au copiat , ce sa zicem ?
    Zicem asa : baieti, nu furati la examene, ca aveti un viitor in fata !

  9. O impostoare ordinara. Si asta trebuie sa educe generatii de studenti in spiritul cinstei si eticii academice. Ce rusine !

  10. Oare cu teza de doctorat cum stă? Că vedem o mulțime de indivizi cu teze plagiate masiv…