G4Media.ro

Recorder, rectificări la investigația despre prețurile de construcție pentru Catedrala Neamului: există…

Sursa foto: Agenția de știri Basilica/Facebook

Recorder, rectificări la investigația despre prețurile de construcție pentru Catedrala Neamului: există elemente cu aceeași denumire, dar dintr-un material mai scump

Jurnaliștii de la Recorder au revenit cu mai multe erate la investigația legată de costurile de construcție ale Catedralei Mântuirii Neamului din București. Citiți mai jos rectificările la articolul inițial, care reclama prețuri supraevaluate:

”Este un amestec de informații care arată dificultățile cu care ne-am confruntat atunci când am început să documentăm proiectul Catedralei. Ne-am lovit, în primul rând, de lipsa de transparență a Bisericii, care a refuzat să ne răspundă la întrebări și să ne furnizeze documente. Iar informațiile care existau deja în spațiul public, livrate tot de Biserică, s-au dovedit, în multe cazuri, eronate.

Am încercat să obținem documente de la instituțiile care au finanțat Catedrala, însă ne-am lovit, inițial, de răspunsuri de genul: „Nu se poate, sunt documente secrete”. Am insistat, pentru că era vorba de bani publici și, în unele cazuri, ni s-a permis să consultăm documente, dar fără dreptul de a le fotocopia.

În cazul acoperișului am extras, din documente, două cifre care vizau cantitatea de tablă folosită: una de 19.900mp și una de 10.000mp. Așa am ajuns la un total de 30.000mp. Valcon Roofs susține că cei 10.000mp sunt de fapt manoperă, iar cantitatea reală de tablă folosită pentru acoperișul Catedralei este 19.912mp. Întrucât nu avem documente cu care să-i contrazicem, ne-o asumăm ca pe o eroare de documentare pe care am corectat-o în articol printr-o erată.

Sistemele de prindere
Compania Theda Mar, menționată și ea în articolul nostru, a venit de asemenea cu un drept la replică. Suntem obligați să detaliem două aspecte exprimate în poziția lor.

Theda Mar precizează că prețul cheilor de boltă, adică pietrele de deasupra ferestrelor, este de 210 euro pe bucată și nu 530 de euro, cum apare în articolul nostru. Diferența vine din faptul că prețul de 530 de euro include manopera și procedurile de montaj, fapt care nu a reieșit suficient de clar din articol. Este o eroare pe care, de asemenea, am corectat-o printr-o erată.

Al doilea aspect este cel legat de prețul elementelor de prindere folosite la marmura din Catedrală. În acest caz, Recorder a obținut din devize denumirea exactă a elementelor și prețul plătit de Patriarhie, după care a solicitat de la același producător o ofertă de prețuri. Așa a rezultat că prețul acestor materiale a fost mult umflat față de media pieței. Înainte de publicarea articolului am cerut atât Patriarhiei, cât și companiei Theda Mar, inclusiv prin patronul Adriean Videanu, o poziție vizavi de această acuzație, dar nu am primit niciun răspuns. Ulterior publicării articolului, Theda Mar ne-a trimis un drept la replică în care afirmă că, pe șantierul Catedralei, a folosit sisteme de prindere din inox, care sunt mult mai scumpe decât cele din metal, prezentate în articolul Recorder.

Deși am încercat să eliminăm orice breșă din procesul de documentare, consultând specialiști în construcții, ne găsim în postura de a recunoaște că am lăsat o zonă neacoperită: existența unor elemente cu aceeași denumire, dar dintr-un material mai scump. Nu avem, așadar, argumente cu care să contrazicem varianta Theda Mar și ne recunoaștem greșeala de documentare. Am hotărât să eliminăm din articol pasajele legate de prețul elementelor de prindere, adăugând o erată.

După corectarea acestor greșeli, am recitit articolul și considerăm că el rămâne relevant și valoros pentru oricine este dispus să admită că administrarea banilor publici trebuie justificată chiar și atunci când e vorba de Biserică. Dincolo de aceste breșe de documentare pentru care ne cerem scuze, articolul Recorder a determinat Biserica să iasă în fața oamenilor, pentru prima dată, cu date exacte de pe șantierul Catedralei: materiale folosite, prețuri practicate, firme contractate. E o datorie pe care Biserica ar trebui să și-o asume și să o exercite din respect pentru cetățeni și nu doar din elanul de a răspunde unor ziariști „anticlericali”. Mai are încă multe explicații de dat”.

Sursa foto: Agenția de știri Basilica/Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Curtea de Comturi (nebagata de nimeni in seama) estima intr-un raport public ca
    8% din PIB
    este irosit din bugetele anuale alocate institutiilor publice, alocari in mare parte doar pe considerente istorice plus ceva in fiecare an. An de an!

    • Pai si analfabetii Europei nu merita ce li se intampla? Fii sincer….Cand vezi asa bobor prost nu i-ai batjocori si tu in continuare?

  2. cu preturi umflate sau nu, problema ramane: biserica primeste bani publici si refuza sa dovedeasca cu acte contabile pe ce i-a cheltuit. ar trebui ca de acum, orice leu primit de la autoritati sa fie justificat cu acte, asa cum face orice agent economic sau contribuabil care primeste de la stat subventii, alocatii, rambursare de tva etc.

    • Esti sigur ca oengeurile leghebetiste fac asta?

    • @gogu exista numeroase legi care reglementeaza transparenta banului la ong-uri, cateodata s-a dorit chiar ingropare lor prin tot felul de legi stupide, e clar ca nu e cazul la BORarturi

  3. Felicitari Recorder, acesta chiar este jurnalism de investigatie profesionist. Faptul ca ati primit informatii suplimentare si acestea au fost publicate, arata profesionalism si transparenta.

  4. @gogule,altceva nu stii s-au te mananca in c..r si vrei scarpinat?

  5. erata:
    nu era un drac negru poate un inger pe santier …. ne cerem scuze. Nu suntem in masura sa facem diferenta intre un scaraotchi si un ingeras … de fapt noi am facut investigatia pornind de la idea ca trebuie sa gasim ceva. Acum ce mai conteaza banii si like -uri am luat … nu putem sa le dam inapoi …

  6. Mai era unul care a luat 30 de arginti si apoi s-a sinucis …grija mare ca aici nu e cu erata.

  7. la trinitas patriarhia a dat un clip care justifica tot – preturi, contracte , furnizori si explica clar si la obiect ce se intimpla Nu inteleg de ce nu e difuzat pe posturi mari Dupa accea comentariile Corect este sa auzim si asta

  8. felicitari pentru deontologia profesionala a ziaristilor in cauza

    nu am indoiala asupra bunei lor credinte…si a principiilor care au stat la baza investigatiei…

    atunci cand e vorba de un bun public si de bani publici, chiar daca sunt obtinuti prin donatii private, maxima transparenta fundamenteaza increderea

    iar increderea a devenit azi piatra de temelie a oricarei institutii, fie ca vorbim de organizatii, fie ca vorbim de presa on-line, retele de socializare etc