G4Media.ro

Reacții la declarația președintelui Iohannis, care a indicat PSD drept vinovatul moral…

Reacții la declarația președintelui Iohannis, care a indicat PSD drept vinovatul moral pentru tragedia de la Piatra Neamț. Radu Oprea (PSD): O declarație nefericită/ Alina Gorghiu (PNL): Baroniadele roșii au adus corupție/Eugen Tomac (PMP): Este nocivă implicarea politică în sănătate

Declarația președintelui Klaus Iohannis, potrivit căreia PSD este vinovatul moral pentru tragedia de la Piatra Neamț, a primit reacții diferite de la reprezentanții partidelor politice, participanți la dezbaterea electorală găzduită de Digi 24, candidații PSD și Pro România au vorbit despre o „dublă măsură”, iar candidata PNL a acuzat guvernările PSD că au adus „incompetență și corupție”.

Radu Oprea, candidat PSD pentru Senat, a catalogat declarația președintelui Iohannis ca fiind „nefericită” și a spus că aștepta ca acesta să ceară demisia Guvernului Orban „și, bineînțeles, a ministrului Sănătății pentru felul dezastruos în care gestionează astăzi sănătatea”.

  • „Sunt foarte multe întrebări la care președintele Iohannis nu a dat nicio explicație, de ce are jumătăți de măsură, de ce la Sibiu este într-un fel, de ce consideră că la Piatra Neamț este într-un alt fel, de ce nu a spus nimic despre felul în care au gestionat Suceava și celelalte zone, unde președinții de consilii județene sunt de la PNL. Aceasta dublă măsură este evidentă”, a declarat Oprea.

Alina Gorghiu, candidat PNL la Senat, i-a luat apărarea președintelui Iohannis, declarând că este obligația acestuia să arate care este vinovatul.

  • „Nu cel care din punct de vedere administrativ a greșit, pentru că anchetele în curs vor arăta cine este acea persoană sau care este grupul de persoane care a greșit din punct de vedere administrativ, însă era mai important de atât ca președintele statului să indice – ceea ce știam de altfel cu toții – care este autorul moral al acestei întâmplări absolut dramatice generate de sincope ale sistemului sanitar, dacă le pot numi așa”.

În opinia Alinei Gorghiu, vina o poartă „baroniadele roșii de la nivel județean care au adus incompetență și corupție în acest sistem sanitar” și a amintit că PSD a promis 8 spitale regionale și nu a făcut nimic.

Cristina Prună, candidat USR-PLUS pentru Camera Deputaților, îi dă dreptate președintelui Iohannis doar parțial, în chestiunea lipsei reformelor.

  • „Însă trebuie să spun că am fost dezamăgită că a dat vina doar pe PSD, pentru că vina este a tuturor guvernelor, a vechii clase politice care a fost la cârma sistemului de sănătate și care nu a făcut mare lucru. Și rezultatele le vedem, de 30 de ani n-am mai văzut un spital construit (….) Este nevoie de o reformă de sistem și această criză Covid nu a făcut decât să arate care sunt problemele acestui sistem medical, faptul că medicii ne-au plecat, că nu avem suficiente materiale în spitale și că nu se respectă reguli minime care duc la astfel de tragedii, precum tragedia de la Neamț”, a spus Cristina Prună.

Adrian Țuțuianu, candidat Pro România la Camera Deputaților, a vorbit, la rândul lui, de o dublă măsură, dar comparația a dus la tragedia din Colectiv.

  • „Eu cred că domnul președinte are o dublă măsură: în anul 2015, la tragedia de la Colectiv, a rămas celebră declarația potrivit căreia au trebui să moară oameni pentru ca acest Guvern să plece, e vorba de Guvernul Ponta. Era vorba de o tragedie întâmplată într-un club privat, astăzi discutăm de o tragedie întâmplată într-un spital public, ceea ce arată cum sunt gestionate unele spitale publice. Cred că era normal ca domnul președinte să ceară Guvernului să plece sau cel puțin să ceară ministrului Sănătății să plece, era un gest politic responsabil, menit să arate că există totuși o responsabilitate politică față de această situație deosebită”, a spus Țuțuianu.

Eugen Tomac, președinte PMP, candidat la Camera Deputaților, consideră că sistemul de sănătate „este captiv de zeci de ani de zile și incapabil să fie resetat”, pentru că nu s-au făcut reforme consistente.

  • „În primul rând, trebuie depolitizat managementul din sănătate, este vital. Avem nevoie de management privatizat (…) Cazul de la Neamț ne arată foarte clar că politizarea este cea mai mare problemă a sistemului de sănătate. Într-un an de zile, să ai opt șefi de spital(…) arată cât de nocivă este implicarea politică în tot ceea ce înseamnă sistemul de sănătate”, a declarat Tomac.

Cseke Attila, candidat UDMR pentru Senat, a spus că subiectele sensibile, ca sănătatea, nu trebuie supuse unui joc politic și că nu este de acord cu o propunere de recentralizare a managementului spitalelor.

  • „Dacă descentralizarea, în anumite locuri, nu a dus la rezultatul scontat, atunci greșeala este a celor care au numit, respectiv a celor care au fost numiți. (…) Sfera politică trebuie să se ocupe ca să găsească oameni potriviți și să găsească resurse necesare pentru dezvoltarea infrastructurii”.

Cseke Attila a dat exemple de manageri de spital cu mandate de durată: „în Miercurea Ciuc, după 10 ani, suntem la al doilea manager de spital, în Odorheiul Secuiesc și în Sfântu Gheorghe sunt manageri de spital de 10 ani de zile. În Oradea, managerul de la județean este de 9 ani”, a exemplificat candidatul UDMR.

Sursa foto: Spitalul Județean din Piatra Neamț după incendiu / Sursa: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. bai oameni buni si sarai cu duhul prostiti, indobidociti, needucati. daca ala arata a spital apoi morga arata ca un mormint. nu e normal, avem stadioane si catedrale dar spitalul arata ca o cocina. treziti-va, nu mai alegeti profesori presedinte si nici infractori. ne ia mama lui stefan pe toti.

  2. Tomacul Ipocriziei Pemepiste !
    Asadar
    4 ani PMP voteaza Vartos la Furtul de la PMB in favoarea DUamnei Gabi,
    Iar incepand cu 15 noiembrie 2020 si a adus spre politizare propria scursura de Partid
    https://spotmedia.ro/stiri/social/stb-are-un-nou-director-din-ce-partid-face-parte-si-cum-a-facut-bani-pana-la-preluarea-functiei

  3. O lectie ar trebui sa fie discursul presedintelui. La orice intrebare incomoda, zambet pe buze, capul usor aplecat, semn de ingaduinta, „ALTCINEVA..”, sau, „reforma, psd, din temelii, strategii, schimbari,etc”, adica CE IL INTREB EU, SI CE IMI RASPUNDE EL=VECHI JOC APLICAT CAND NU DORESTI A RASPUNDE, IAR TU CE PUI INTREBAREA TINTIT, NU AI CE FACE SI PLECI ZICAND „MULTUMESC”. Si EU II MULTUMESC presedintelui pe care L-AM VOTAT SI IN CARE AM CREZUT. II multumesc ca M-A TREZIT!!! ORICE SCHIMBARE AS VOTA, MA TREZESC IN ACEEASI VIATA FARA RESPECT PENTRU TOT CE AM DAT EU, PARINTII SI BUNICII MEI, ACESTEI NATII. Propaganda electorala, repetivitatea acelorasi fraze la intrebari incomode, ii fac un deserviciu atat presedintelui, cat si pnl-ului. Nu voi mai vota Nimic, Niciodata. REZULTATUL E ACELASI, SPERANTELE SUNT STRIVITE DE ORGOLII NEMASURATE. NU MAI CRED IN NIMENI SI NIMIC, DECAT IN DUMNEZEU. SI IN TREZIREA NATIEI, POATE,.. SA NU MAI FIM O TURMA COLORATA VREMELNIC IN ROSU, ALBASTRU, ETC, SA NU MAI FIM O POPULATIE, CI UN POPOR. ANUL ACESTA IMI DAU VOTUL PANDEMIEI SI MA AUTOIZOLEZ! TREZITI-VA TOTI SI AMENDATI ISTORIA SI PE CEI CE O FAC, CONTEMPORANI CU NOI! DA-TI-VA VOTUL VOUA! LUATI O PAUZA SI IZOLATI-VA ! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!

    • Păi, când noi ne trezim și votăm masiv USRPLUS, pentru că nu mai putem accepta aceeași politica de 30 de ani, tu ce faci, te dai la fund și adormi?! Așa contribui tu la schimbare?! Doamne ferește!

  4. ASA NE TREBUIE! BRAVOS NATIUNE, HALAL SA-TI FIE,vorba lui nenea Iancu, il stie DOM’Presedinte, ca-i de-al nostru…..

  5. Alinuța – USL îți spune ceva ?

  6. Eforturi disperate ale pesedistilor sa-l protejeze cat de cat pe Arsene..Nu reusesc decat sa-i adanceasca vinovatia.Este evident ca este raspunzator de decesul in conditii dramaticeazece oameni nevinovati.Va aduceti aminte ce vocal si obraznic era inainte de tragedie

  7. Toți sunt complici și cunosc rețeaua institutionala a falsificatorilor de proiecte si avize de securitate în funcționare dar refuza să spună adevărul pentru a nu stârni mania populației. Toți s-au corupt și au aprobat tacit sau la vedere ilegalitățile ce au transformat imobilele in bombe cu ceas ce vor ucide oameni în continuare.

  8. Tomacul Ipocriziei Maxime Graieste despre Politizarea Staului ( structuri, instritutii, etc )
    El
    Ciupercar din Basarabia uita ce Scursuri Promoveaza

    https://spotmedia.ro/stiri/social/stb-are-un-nou-director-din-ce-partid-face-parte-si-cum-a-facut-bani-pana-la-preluarea-functiei

  9. UDeMeReu o da inainte cu politicul, le fuge ciolanul, si au emotii?
    in rest PNL e la fel de vinovat precum PSD de mizeria in sistrmul medical
    cand Vlad Voiculescu a incercat reforma, PSDraknea a anulat imediat deciziile cand a revenit la putere. Nici PNL nu s-a dat peste cap
    nu mai mentionez ceilalti care ne-au condus PNL PDL PMP ALDE PROMANIA UDEMEREU…

  10. Cine este la putere acum? Cind gestionează criza Covid? Cine suplimenteza paturile la ATI? PNL nu își asumă absolut nimic , ei vor doar alegerile parlamentare din decembrie, ei ptr asta au să vadă ei rezultate PNL nu o sa prindă parlamentul să ia calea PNȚCD să ajungă la groapa de gunoi a istoriei, votați co oricine in afara PNL , cea mai bună variantă este USR.

  11. Doi bani nu dau pe ce spune „autodescalificata” Alinuța!

    Dupa legea Gorghiu din primavara, ar fi mai bine sa taca…

    Info: Alinuța e cap de lista PNL Timiș pentru Senat.

  12. Cel mai sincer, mai neutru și mai delicat răspuns a fost al doamnei Prună. Restul sunt dezorientați, au același și același limbaj de fier-beton de 30 de ani. Parcă ar fi căpiați.

  13. Sfatul psihologului pentru propagandişti este că ce funcţionează la demenţii lor nu funcţionează şi la demenţii celorlalţi şi sigur la ăia care nu sunt demenţi nu va funcţiona.
    Acuma dacă aţi înţeles prima frază efectul oricărui propagande nu va face decât ca demenţii oricărui părţi să fie şi mai extremişti când valorile în care cred ei le sunt atacate iar cei care nu sunt demenţi să vadă şi mai clar demenţa amândoura părţi.
    Dacă aţi priceput şi a doua frază putem trece şi la concluzii, indiferent ce veţi face tot la mâna alegătorului nehotărât (cel care nu e dement) sunteţi pentru că ei vor alege pentru toţi demenţii şi ei vor înclina balanţa pentru dementul mai puţin nociv iar dacă nu există nici o diferenţă între demenţi vor găsi soluţia ca şi dementul câştigător să fie ţinut din scurt deşi câteodată nu există soluţia ca în momentele când nici la vot nu au mers.
    Nu e greu cu politica şi doar cu demenţii care cred că o lume dementă creată după demenţa lor are şanse de supravieţuire în lumea reală pe termen lung.
    Problema la voi politicienilor este că sunteţi de prea mult timp pe scena politică ca demenţii voştri să mai poată fi controlaţi pentru că au ajuns în stadiul în care nici ei nu îşi mai poate controla demenţa datorită aşteptărilor iluzorii de mi-e teamă că au ajuns în acel stadiu în care vor lua ei controlul asupra lucrurilor şi motivul care a făcut ca toate imperiile să cadă fiindcă toate au căzut făcând implozie din interior că atuncea când îndobitocirea e prea mare nu mai există nici un control pentru că controlul îl dă raţiunea şi nu frica fiindcă frica e emoţia omului raţional iar când nu mai există raţiune dispare şi frica şi la fel şi controlul, apoi turma turbată scapată de sub control calcă totul în cale.
    Măi băieţi din punctul meu de vedere cea mai scurtă metodă de lecuit ţara asta de prostie e să câştige la alegerile astea parlamentare PSD şi deşi nu i-aş vrea pe ăştia nici să conducă un WC public tot cred că cea mai bună soluţie de a scăpa ţara asta de prostie e să câştige pentru ultima oară PSD, acuma să vedem cât de „norocoşi” vor fi pentru că ambele variante ne convine iar una mai mult ca alta.

  14. Vinovăția aparține celor care au guvernat această țară timp de 30 de ani, dar fără a adopta o reformă serioasă care să conducă la îmbunătățirea sistemului medical. Trăim exact același scenariu, pasarea responsabilității dintr-o parte în alta, dar nu pentru a se rezolva ceva, ci numai pentru a-i deruta pe oameni și a-i băga și mai tare în ceață. Se acuză unii pe alții de zici că n-ar fi fost la guvernare, nu s-ar fi ocupat de administrarea acestei țări, este cel puțin grețos și de netolerat pentru un om cu o fărâmă de creier. După cât îmi aduc eu aminte, atât psd-ul, cât și pnl-ul s-au găsit la guvernare, chiar și împreună, de ce nici măcar când au fost împreună nu au făcut nimic, nu au mișcat nici măcar un deget înspre a schimba ceva? Aveau o majoritate mai mult decât confortabilă în Parlament, parcă usl-ul, care încă mai trăiește, avea peste 60% în Parlament, s-au găsit în mariaj oficial aproape 2 ani, de ce nu au mișcat nimic? De ce nu au inițiat vreo reformă pentru unul dintre domeniile statului? De ce? Simplu, nu le-a păsat și nu le pasă nici măcar acuma. Toată această zbatere este numai de ochii lumii, lucrurile tot așa se vor desfășura, cumetriile la fel vor exista, tot de mântuială vor fi făcute toate, iar la următoarea dramă va fi reîncălzită ciorba din aceste momente. Ce s-a schimbat după tragedia Colectiv? Ce s-a schimbat după Colectiv se va schimba și acuma, adică nimic. Ok, psd-ul este cancerul acestei societăți, este demolatorul său și propovăduitorul a tot ce este rău, dar nici pnl-ul nu este departe de el, a învățat repede și utilizează exact aceleași metehne, se comportă ca o falangă a psd-ului și nici într-un caz ca un partid care ar putea promova schimbarea adevărată. Aduceți-vă aminte de Suceava și de situația spitalului județean aflat în subordinea fluturului, așa că mai ușor cu pianul pe scări, sunteți de vină toți, pentru fanaticii celor două clanuri este vinovat doar adversarul, pentru noi cei neatârnați niciunuia dintre clanuri, vinovate sunt ambele pentru ce s-a întâmplat pe moșia baronului psdache, dar și pentru felul în care arată România.

  15. De la început am bănuit că ești pzdist.