G4Media.ro

Reacție entuziastă a Ministerului Justiției după raportul Comisiei de la Veneția, care…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Reacție entuziastă a Ministerului Justiției după raportul Comisiei de la Veneția, care conține critici majore: ”Avizul reliefează o serie de importante aspecte pozitive” / Predoiu: ”Mă bucur să constat că prevederi importante ale legilor Justiției au fost validate”

Ministerul Justiției salută raportul Comisiei de la Veneția, într-un comunicat de presă ”decupând” din acesta doar aspectele pozitive.

”Ministerul Justiției salută publicarea avizului urgent al Comisiei de la Veneția, la solicitarea autorităților române, în urma consultărilor efectuate de experții Comisiei cu Ministerul Justiției, CSM, asociații profesionale ale magistraților, societatea civilă, organizații internaționale și diplomatice cu sediul la București, în luna noiembrie a acestui an.

Raportul Comisiei de la Veneția apreciază la modul general faptul că legile Justiției sunt orientate „în direcția corectă”, deși au fost adoptate în procedură de urgență, confirmând astfel, implicit, faptul că, în adoptarea acestora, s-a ținut cont de avizele anterioare ale Comisiei”, transmite Ministerul Justiției, care precizează că au fost 21 de remarci pozitive și 4 ”recomandări”.

Ministerul Justiției a fost în contact permanent cu Comisia de la Veneția pe parcursul realizării evaluărilor și redactării opiniei și rămâne disponibil pentru orice consultări ulterioare se precizează în comunicat.

„Am avut consultări deschise și oneste cu Comisia de la Veneția, explicând în detaliu toate aspectele ridicate în discuție. În primul rând, mulțumesc Comisiei de la Veneția pentru că a avut disponibilitatea să emită un aviz urgent la cererea Ministerului Justiției. În ceea ce privește opinia propriu-zisă, mă bucur să constat că prevederi importante ale legilor Justiției au fost validate prin această opinie, care constată că sunt în standardele europene. De asemenea, mă bucur să constat că opinia remarcă direcția bună în care au fost orientate, în general, aceste legi. Vom rămâne permanent deschiși atât cooperării cu Comisia de la Veneția, cât și cu orice alte autorități europene”, susține Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției.

Citește și:

BREAKING Comisia de la Veneția, critici dure pentru legile justiției. Comisia critică graba adoptării, procedura de numire a procurorilor-șefi și a adjuncților, înființarea noii secții pentru magistrați

Comunicatul Ministerului Justiției

Astăzi, 18 noiembrie 2022, Comisia de la Veneția a publicat Avizul urgent (versiunea preliminară) privind legile Justiției: Legea privind statutul CSM, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Ministerul Justiției salută publicarea avizului urgent al Comisiei de la Veneția, la solicitarea autorităților române, în urma consultărilor efectuate de experții Comisiei cu Ministerul Justiției, CSM, asociații profesionale ale magistraților, societatea civilă, organizații internaționale și diplomatice cu sediul la București, în luna noiembrie a acestui an.

Raportul Comisiei de la Veneția apreciază la modul general faptul că legile Justiției sunt orientate „în direcția corectă”, deși au fost adoptate în procedură de urgență, confirmând astfel, implicit, faptul că, în adoptarea acestora, s-a ținut cont de avizele anterioare ale Comisiei.

În mod particular, avizul reliefează o serie de importante aspecte pozitive, cuprinzând aproximativ 21 de remarci, considerații sau aprecieri pozitive, între care enumerăm pe cele mai importante:

1)     Procedura de numire și revocare a procurorilor de rang înalt este transparentă, echilibrată și democratică;

2)     Promovarea în posturile de conducere la instanțe și parchete este în linie cu standardele europene;

3)     Libertatea de exprimare a magistraților este respectată;

4)     În selecția procurorilor DNA, nu există interferențe politice, DNA își păstrează autonomia și independența, fapt salutat în mod deosebit în opinie;

5)     Infirmarea soluțiilor procurorilor de către Procurorul General se face în scris și motivat, fapt apreciat pozitiv;

6)     Legile au parcurs un solid proces de consultare publică;

7)     Procedura de urgență a Parlamentului a fost democratică, transparentă și toate grupurile parlamentare și instituțiile interesate s-au putut exprima democratic;

8)     Lupta împotriva corupției nu este afectată de prevederile legale.

9)     Poziția Ministerului Justiției în sistemul judiciar este corect stabilită și limitată la aspecte administrative și manageriale.

În același timp, opinia formulează un număr de 4 recomandări, pe care Ministerul Justiției le va analiza cu atenție și deschidere.

Ministerul Justiției a fost în contact permanent cu Comisia de la Veneția pe parcursul realizării evaluărilor și redactării opiniei și rămâne disponibil pentru orice consultări ulterioare.

„Am avut consultări deschise și oneste cu Comisia de la Veneția, explicând în detaliu toate aspectele ridicate în discuție. În primul rând, mulțumesc Comisiei de la Veneția pentru că a avut disponibilitatea să emită un aviz urgent la cererea Ministerului Justiției. În ceea ce privește opinia propriu-zisă, mă bucur să constat că prevederi importante ale legilor Justiției au fost validate prin această opinie, care constată că sunt în standardele europene. De asemenea, mă bucur să constat că opinia remarcă direcția bună în care au fost orientate, în general, aceste legi. Vom rămâne permanent deschiși atât cooperării cu Comisia de la Veneția, cât și cu orice alte autorități europene”, a declarat Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Asta i Edi Iordănescu!
    Am greșit ceva în prima repriza dar în a doua…….doar norocul i a scăpat pe sloveni!
    Vorba lui Caragiale:băiete, ești i….t!

  2. Dacă tot a venit vorba despre dezamăgiri, l am văzut în seara asta pe Sabin Orcan în toată splendoarea lui susținând pensiile speciale! Dupa dezvăluirile din presa americana legate de banii guvernamentali pentru presa omul a dat o pe bune!

    • Preshoiule, ce ai fumat? Nici Dogioiu nu te crede.

    • SO e un dobbitoc care te scoate din sărite.

  3. Urmeaza MCVul, la fel de elogios si plin de felicitari, bravo dle Iohannis, ai reusit: „Romania – un stat esuat” complet!
    Educatie NU, Sanatate NU, Justitie NU, Administratie publica eficienta si profesionista NU, NIMIC din ce ne-ai promis ca sa te votam!
    Regret amarnic ca te-am votat!
    PNL=PSD=UDMR=aceeasi mizerie!

    • Asta este contextul.Din pacate oalele sparte le vom plati tot noi,oamenii de rand.Coruptia si hotia la nivelul elitelor a fost validata de UE.

    • Da mai lilisor, cine nu se face pres in fata ongistilor e tradator.
      Voteaza tu panarame ongiste in continuare ca o sa fie numai de bine.

  4. Predoiu si ceilalti penelisti au invatat de la colegii mafioti PSD (scoliti de mincinosi notorii precum Ponta sau Draknea) sa contorsioneze realitatea ca sa iasa cum le convine.
    E o metoda mostenita de la comunisti, KGB, sekuritate, folosita acum si de Putler.
    Sa asteptam si MCV-ul, sa urmarim si daca intra Romania condusa de mafia Iohannis-PSD-PNL-UDMR in Schengen si dupa aia vedem daca ne mai rad in fata Predoiu, Ciolacu, Iohannis, Ciuca si ceilalti golani USL…

  5. Dacă Predoiu era născut puţin mai devreme, ar fi fost şeful pionierilor pe ţară şi i-ar fi recitat poezii patriotice lui Elena şi Nicolae Ceauşescu, oferindu-le şi un buchet de flori la sfârşit.

  6. Comisia: „4. ar trebui să se prevadă în mod explicit prin lege că poliția judiciară nu raportează cu privire la activitatea sa către ministrul de interne.”

  7. Coliva intrarii in Schengen.

  8. Da lili, dar chiar sa eșuezi într un Dinu Paturica de plescoi alaturandu te unui dragnea în flausate nu este o fala! O mai avea și el copii, nepoți….,nu toți or fi disperați după averi! Poate mai e și onoare prin familiile astea!

  9. Cine îți sărea la beregata acum ani când doar încercai să zici o nasoală de Iohannis, ha?
    Altii l-au citit demult, când boscorodea pe se de, vă plăcea, e nasol acum. Veneția asta sună haios a început de poantă din categoria știi bancul… știi bancul cu Comisia de la Veneția!?

  10. Un şut în cur e un pas înainte! 👍

  11. Predoiu, o Rodica Stanoiu fara cojones

  12. N-are ce căuta în acest post un corupt cu IQ deficitar.

  13. Predoiu e Tudorel altoit cu Ciordache si Nicolicea. Iohannis nu exista. Exista doar Varanul.