G4Media.ro

Reacție dură din Germania față de schimbările din Justiție. Michael Roth, ministrul…

Reacție dură din Germania față de schimbările din Justiție. Michael Roth, ministrul pentru Afaceri Europene: ”Multe voci critice se tem că părţi ale acestei propuneri legislative sunt susceptibile să protejeze politicieni activi de urmărirea penală, în pofida abaterilor dovedite”

Michael Roth, ministrul german pentru Afaceri Europene, spune într-un scurt interviu pentru G4Media.ro că ”preocuparea” față de unele propuneri legislative legate de justiție a fost unul dintre cele mai importante motive pentru vizita sa în România de săptămâna trecută. Roth spune că deși ”majoritatea experţilor sunt de acord că este imperios necesară o reformă fundamentală a justiţiei”, există ”multe voci critice care se tem că părţi ale acestei propuneri legislative sunt susceptibile să protejeze politicieni activi de urmărirea penală, în pofida abaterilor dovedite”.

Întrebat dacă există un risc politic pentru România dacă vor fi adoptate aceste propuneri criticate de alte state membre, Comisia Europeană şi Comisia de la Veneţia, demnitarul german a spus: ”Desigur că există riscuri atunci când state individuale decid să se îndepărteze de valorile UE”.

Michael Roth este ministru de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului Federal german de Externe, precum și unul dintre liderii partidului de stânga, SPD.

Roth s-a întâlnit în România săptămâna trecută cu Liviu Dragnea și cu șefii parchetelor (Parchetul General, DNA și DIICOT).

Rep: V-ați întâlnit cu Liviu Dragnea. Care sunt principalele subiecte de pe agenda discuției?
Michael Roth: România va prelua, pentru prima oară, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului 2019. Aceasta reprezintă un pas important şi va necesita mari eforturi din partea ţării – totodată, reprezintă şi o mare oportunitate pentru România, de a se prezenta ca un partener pro-european angajat. Fiindcă în această perioadă vor fi evenimente importante – atât alegerile pentru Parlamentul European, cât şi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Prin urmare, viitorul Uniunii Europene a fost unul dintre subiectele întrevederii noastre. În afară de acestea, am discutat şi despre relaţiile noastre bilaterale, despre dezvoltarea relaţiilor economice precum şi despre situaţia politică actuală din România.

Rep: Ați discutat despre îngrijorările exprimate de Comisia Europeană și despre raportul preliminar al Comisiei de la Veneția legate de schimbările din justiție?
Michael Roth: Da, aceasta a reprezentat o tematică centrală a dialogului nostru. Preocuparea legată de unele propuneri din actualele proiecte de lege privind reforma justiţiei este unul dintre cele mai importante motive pentru care am venit tocmai acum în România.

Rep: Care este poziția dvs. legată de statul de drept și independența justiției din România?
Michael Roth: Dezbaterile privind reforma justiţiei în ţara dumneavoastră durează deja de ceva vreme. Îmi sunt încă vii în amintire imaginile de la protestele din ianuarie şi februarie 2017, difuzate la ştirile de seară în întreaga Europă. În Germania urmărim cu mare îngrijorare cât de mult disensiunile privind direcţia corectă împiedică dezvoltarea României. Împărtăşim critica noastră atât cu alte state membre, cât şi cu Comisia Europeană şi Comisia de la Veneţia în ultimul său raport. Majoritatea experţilor sunt de acord că este imperios necesară o reformă fundamentală a justiţiei. Cu toate acestea, am vorbit cu multe voci critice care se tem că părţi ale acestei propuneri legislative sunt susceptibile să protejeze politicieni activi de urmărirea penală, în pofida abaterilor dovedite. Această discuţie dificilă ar trebui încheiată înaintea preluării preşedinţiei Consiliului UE, fără ca succesele repurtate pe calea statului de drept să fie puse sub semnul întrebării. Avem nevoie de o Românie puternică, cu un puternic angajament față de o justiţie independentă, o Românie care va combate şi în continuare ferm corupţia.

Rep: Există un risc politic dacă autoritățile române nu respectă recomandările Comisiei Europene și Comisiei de la Veneția?
Michael Roth: Uniunea Europeană nu este doar o alianţă lejeră a unor state cu interese similare, ci este, înainte de toate, o uniune bazată pe valori, cu principii ferme. Printre acestea enumerăm respectarea şi protejarea demnităţii umane şi facilitarea egalităţii precum şi principiul statului de drept, care este menţinut de o justiţie independentă. Cu toţii ni le-am asumat ferm, la nivel european, ţări mari şi mici, Luxemburg şi Portugalia ca şi Germania, Franţa, Spania şi România. Desigur că există riscuri atunci când state individuale decid să se îndepărteze de aceste valori, fiindcă apărarea acestei comunităţi de valori în beneficiul tuturor trebuie să fie în interesul întregii Uniuni.

Notă: Interviul a fost realizat via e-mail
Foto: Ministerul german de Externe

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Această alianță politică românească în guvern, PSD / ALDE sugerează lumii că luptă împotriva corupției guvernamentale? Liderii lumii le cred, sau este vorba despre un shake-ul mâinii și nici o credință a vreunui orator vorbit, PÂNĂ LA CARE A FOST FĂCUT? P.S.D / ALDE recunoaște deschis și își difuzează dorința de a sprijini BRIBERUL în cadrul procesului lor guvernamental.

    • Nu cred ca ticalosii de la PSD/ALDE pacalesc pe cineva in occident.

      In principal, pe romani i-au pacalit sa nu voteze in 2016 si acum toarna propaganda si salarii „marite” ca sa ascunda faptul ca sunt complet incapabili sa conduca tara.

  2. Ce surpriza, ministru hastagist, iubitor de diversitate sexuala, vine cu comentarii idioate. Era sa fac pe el de jena!

    • Nu-ti mai tratezi odata incontinenta aia urinara ? Macar pe asta s-o rezolvi pt ca incontinenta ta intelectuala nu se poate trata.

      PS. Nu se poate trata dar nici nu se moare din cauza ei ! 😉

    • Vezi ca bate vantul si esti ud tot de cand te tot pisi pe tine.La cat ma multe,multe numere de inmatriculare suedeze pentru tine postac psd-ist.

  3. Deci again bla bla. Legile sunt clare , sunt la ccr , vor trece in final pentru ca dorneanu este deja compromis dar nu i se poate face nimic deci despre ce pierdem timpul aici? Incredibil. Toti o apa si-un pamant in politica!

  4. @ MARCEL „toarna propaganda si salarii “marite” ca sa ascunda faptul ca sunt complet incapabili sa conduca tara.”

    „Cu gândul la Iohannis visez frumos”

    „Domnul Klaus Iohannis, utilizându-și importanta calitate pe care i-a conferit-o cetățeanul român și, implicit, autoritatea morală, a informat de mai multe ori opinia pubică internă și externă că măsurile economice luate de Guvern sunt nesustenabile. Că mașinăria în mod inevitabil urmează să se împotmolească. Că ritmul de creștere economică va stagna. Că va crește exponențial datoria publică. Că investitorii au fost speriați și urmează să o ia la sănătoasa. Că numai vin bani europeni. Pentru că Guvernul nu acționează în acest sens. Și așa mai departe.”

    „Totul s-a dovedit a fi fals. Ritmul nu a încetinit. Sumele atrase de la Uniunea Eurpeană au crescut semnificativ. Veniturile populației au crescut și ele. Unele chiar exponențial. Investitorii nu s-au cărăbănit. Dimpotrivă. Și mai pot enumera oricât de mult în cele ce urmează ce lucruri nu s-au întâmplat din prevestirile sumbre ale președintelui Klaus Iohannis. Dar ideea nu este să fac o enumerare exhaustivă. Ci doar să arăt că modul prostesc în care el a încercat să pună la zid Guvernul a adus daune României. Fie și numai pentru că a dat apă la moară dorinței unor multinaționale de a obține fără muncă, din ce în ce mai mult. Sau pretenției unor bancheri de a lua și mai mută piele de pe români, crescând ROBOR-ul în baza prevestirilor sumbre ale președintelui și, implicit, dobânzile.”

    http://www.sroscas.ro/site/2018/07/25/cu-gandul-la-iohannis-visez-frumos/

    • Nu mai scrie asa lung ca nu citeste nimeni ce vor rusii sa se creada. Intreaba Ludmila daca ai sa-i dai 3000 de ruble pana in septembrie

  5. As fi vrut sa stiu care sunt acele riscuri ??? Interviul este lasat balta la partea mai importanta .Deocamdata pe aceasta alianta o doare la …basca de UE,NATO etc.Dragnea si Tariceanu le rad in nas tuturor .Asta nu-mi place deloc si nu place multora care au incredere in UE!!

  6. Pt creierele supradotatilor # care tot macina ideea ca nu s-au dezbatut legile in Romania:

    „Dezbaterile privind reforma justiţiei în ţara dumneavoastră durează deja de ceva vreme. Δ (citat din herr oberstumbahrfuhterul mihai Roth ):

  7. @ ASS

    Nu stiam ca suferi de ADHD ! Mesajele sunt adresate celor care se pot concentra mai mult de 10 secunde.

  8. Catre Asistat: Da ai dreptate tu incultule nu poti citi ce a scris X ca este prea mult si tie iti trebuie vre-o 2 zile sa citesti.Iti doresc cat mai multe numere de inmatriculare suedeze.