G4Media.ro

Reacția opoziției la OUG-ul pe legile justiției / PNL: Guvernul expune România…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Reacția opoziției la OUG-ul pe legile justiției / PNL: Guvernul expune România riscului activării articolului 7 / USR: O zi neagră pentru Justiţia din România, Comisia Europeană trebuie să intervină

PNL și USR au criticat dur marți adoptarea de către Guvern a ordonanței de urgență de modificare a legilor justiției, avertizând că OUG-ul este în total dezacord cu recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO și reprezintă un act de iresponsabilitate vecin cu nebunia și o sfidare fără margini din partea Guvernului Dragnea – Dăncilă.

”Din reglementările anunțate transpare fără vreo urmă de îndoială faptul că sunt făcute cu dedicație pentru a obține în sfârșit controlul politic urmărit de PSD-ALDE asupra Parchetului General și a Direcției Naționale Anticorupție. Atitudinea de frondă față de instituțiile europene a PSD-ALDE este relevată cu atât mai mult de faptul că în timpul unei proceduri în desfășurare la nivelul Curții de Justiției a Uniunii Europene, referitoare la modificările aduse Legilor Justiției și la regimului juridic al recomandărilor din Raportul MCV, Guvernul adoptă o nouă ordonanță de urgență menită să schimbe regulile referitoare la ocuparea posturilor de procurori șefi și să elimine posibilitatea asigurării interimatului”, se arată într-un comunicat de presă asumat de departamentul de comunicare al PNL.

Potrivit sursei citate, liberalii vor iniția o nouă procedură pentru sesizarea Comisiei de la Veneția prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru a se pronunța asupra acestor noi modificări aduse Legilor Justiției, inclusiv în privința OUG 90/2018 și OUG 92/2018, față de care chiar ministrul Justiției a promis sesizarea acestui for de experți europeni, însă nu a întreprins niciun demers.

”Față de riscul major al activării Articolului 7 din Tratatul UE împotriva României, PNL se va adresa tuturor ambasadelor statelor membre ale Uniunii Europene, președintelui Parlamentului European, președintelui Comisiei Europene, președintele Consiliului European și liderilor grupurilor parlamentare din Parlamentul European pentru a sublinia angajamentul de guvernare al Partidului Național Liberal de a implementa pe deplin toate recomandările prevăzute în Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare și în cele ale Comisiei de la Veneția”, se mai precizează în comunicat.

La rândul lor, cei de la USR consideră că ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legilor Justiţiei, reprezintă o modalitate de legiferare împotriva tratatelor Uniunii Europene şi face un apel la organismele internaţionale să intervină, dar şi la cetăţeni să nu rămână indiferenţi şi să iasă în stradă.

„Astăzi este o zi neagră pentru Justiţia din România. PSD, ALDE, Tudorel Toader au reuşit să dea o ordonanţă de urgenţă prin care acaparează practic ÎCCJ, acaparează Parchetul General, DNA, DIICOT, vor să pună mâna pe absolut tot ce înseamnă justiţie în această ţară. (…) Vom putea ataca la CCR, dar va trebui să facem apel şi la organismele internaţionale. Deja Comisia Europeană trebuie să intervină. Trebuie să dea socoteală cineva din acest Guvern, din acest Legislativ, pentru că se legiferează împotriva tratatelor Uniunii Europene şi a MCV. Dacă se va merge pe această linie, se va ajunge în faţa Curţii Europene de Justiţie şi acolo România va pierde. Şansa noastră este că suntem membri ai UE şi avem speranţe în acest sens. În rest, cetăţenii României cred că au un nou motiv să protesteze pentru nenorocirea care s-a întâmplat astăzi, sper să nu treacă cu vederea, că este o mare mizerie ce s-a întâmplat astăzi pe legile Justiţiei. Şi cred că pieţele se vor umple din nou de protestatari care apără statul de drept”, a afirmat Stelian Ion, la Parlament.

Potrivit acestuia, ordonanţa de urgenţă prezentată de Tudorel Toader „nu a fost absolut deloc discutată, nu a fost anunţată”.

„Pur şi simplu este o ordonanţă de urgenţă care aruncă în aer legile Justiţiei. Dincolo de răul deja făcut de Parlament prin modificarea legilor Justiţiei, astăzi se fac alte şi alte modificări absolut nocive pentru Justiţie. Trebuie să spunem foarte clar că ceea ce se întâmplă acum este o continuare a Ordonanţei 13 din 2017, este o continuare a mutilării legilor Justiţiei, este o continuare a lungului şir de ordonanţe de urgenţă prin care se doreşte acapararea Justiţiei. În primul rând, Tudorel Toader vine astăzi cu modificări de numire a procurorilor de rang înalt. Avizul Secţiei pentru procurori nu mai este necesar. (…) Mai mult, pe viitor va putea fi numit un procuror general, un procuror şef DNA, un procuror şef DIICOT sau procurori şefi de secţii din cadrul acestor parchete dacă în prezent este judecător, ceea ce este o aberaţie absolută şi în deplină contradicţie cu ceea ce însuşi PSD a clamat în ultima perioadă şi anume separaţia carierelor magistraţilor. (…) Se doreşte numirea unor judecători obedienţi la ÎCCJ şi, pentru că legea actuală constituie o piedică pentru aceşti politicieni, se modifică legea în sensul în care pe viitor interviul – acel criteriu de selecţie foarte subiectiv şi foarte lax – va avea o pondere din ce în ce mai mare în evaluarea făcută la adresa candidaţilor pentru funcţia de judecător la ÎCCJ. Şi, în al doilea rând, se modifică criteriile referitoare la vechimea în funcţie. (…) Sunt multe modificări foarte foarte grave”, a mai spus deputatul USR.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat, marți, după ședința de Guvern,  că executivul a adoptat două ordonanțe de urgență în domeniul justiției: una în ce privește înființarea Parchetului European și a doua care modifică legile justiției. O modificare importantă anunțată de ministrul Toader permite și judecătorilor care au fost procurori să candideze la funcțiile de rang înalt din Parchetul Genera: procuror general, șef DIICOT, șef DNA sau adjuncții acestora. Interimatul pe funcțiile de conducere nu poate depăși 45 de zile, avizul pentru numirea în funcții se mută de la secția de procurori, ostilă guvernului, la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea.

În urma modificărilor adoptate azi prin OUG, Toader blochează posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazăr, să infirme a actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice.

De subliniat că OUG-ul a fost adoptat în mare secret, n-a fost anunțată oficial pe ordinea de zi și nici de premierul Viorica Dăncilă în preambulul ședinței. Proiectul de OUG a fost transmis luni seară la CSM, care nu a anunțat dacă a acordat vreun aviz (detalii aici).

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat marți la Bruxelles că nu a fost informat de guvernul României în legătură cu ordonanța de urgență adoptată azi. ”Nu am știut”, a răspuns Timmermans când a fost întrebat de reporterul G4Media.ro într-o conferință de presă (detalii aici).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Activati Articolul 7! Nu mai exista cale de intors. Criminalii comunisti au preluat puterea si baga Romania in bezna interlopa fara pic de constiinta, fara regrete. Devizul: noi suntem stapanii vostrii si facem ce vrem in tara asta!

    • Toti sunt luati prin surprindere pe la institutiile europene,de 2 ani incoace nu au aflat cine sunt?? Ce se poate face?Strada a vazut ca cei vizati ,magistratii nu actioneaza uniti sa-si apere statutul ,de aceea nu mai ies in strada cum au iesit in tot anul 2017,iar dupa mineriada jandarmeriei ,ce sa faca ?Sa-si faca dreptate singuri?