G4Media.ro

Reabilitarea drumului către cetatea Histria, condiționată de excluderea monumentului din zona strict…

sursa foto: Info Sud-Est

Reabilitarea drumului către cetatea Histria, condiționată de excluderea monumentului din zona strict protejată Istria-Sinoe / Este nevoie de decizie pentru că în zonele strict protejate accesul publicul este interzis

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a solicitat programului Omul şi Biosfera (Man and the Biosphere, MAB) – UNESCO acordul pentru revizuirea suprafeţei unei zone strict protejate din rezervaţie prin excluderea cetăţii Histria din aceasta, astfel încât autorităţile constănţene să poată primi finanţări europene necesare reabilitării drumului de acces spre monumentul istoric, anunță Agenția de presă Rador.

Încă din anul 2014, autorităţile tulcene încearcă să convingă Guvernul pentru a adopta o hotărâre cu acest scop, însă până acum acest lucru nu s-a întâmplat.

„De când mă aflu în ARBDD, am transmis acest proiect de hotărâre revizuit şi regândit în trei rânduri”, a declarat guvernatorul Gabriel Marinov.

Ultima solicitare primită de ARBDD din partea autorităţilor naţionale a fost avizul MAB-UNESCO.

„Am trimis spre MAB-UNESCO documentaţia necesară. Din păcate, ne-au răspuns că vom avea o soluţie a lor abia în luna martie, ceea ce înseamnă foarte mult ca timp, pentru că înţeleg că e demarat un proiect european de refacere a obiectivului turistic. (…) Sperăm ca după această consultare MAB-UNESCO, lucrurile să intre într-un normal cât mai rapid, iar hotărârea de Guvern să parcurgă toţi paşii instituţionali până la promulgare”, a mai spus guvernatorul Rezervaţiei.

La finele lunii aprilie a anului 2014, filiala tulceană a Asociaţiei Comunelor din România a anunţat că le-a transmis tuturor primarilor unităţilor administrativ-teritoriale de pe teritoriul Rezervaţiei propunerile din hotărârea de Guvern privind redimensionarea zonelor strict protejate Istria-Sinoe şi Sacalin-Zătoane. În zonele strict protejate accesul publicul este interzis.

În luna octombrie a anului 2018, proiectul de hotărâre de Guvernul cu acelaşi scop se afla în dezbatere publică, însă rezonarea nu s-a realizat.

Zonele strict protejate din RBDD sunt, potrivit Administraţiei Rezervaţiei, eşantioane foarte puţin deranjate de intervenţiile omului, reprezentative pentru ecosistemele naturale, terestre şi acvatice din Delta Dunării, accesul în acestea fiind permis cercetătorilor pe baza unui permis emis de Administraţie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...