G4Media.ro

„Războiul continuă”: conflictul fără sfârșit din Sudanul de Sud, cel mai tânăr…

sursa foto: Pixabay/ Jaroslav Smahel

„Războiul continuă”: conflictul fără sfârșit din Sudanul de Sud, cel mai tânăr stat din lume

În Sudanul de Sud, se cheltuiesc miliarde de dolari pentru menținerea păcii, iar autoritățile se declară optimiste. Dar realitatea este mai sumbră: în cel mai tânăr stat din lume, legea și ordinea publică se extind rareori dincolo de capitală, potrivit unui reportaj AFP, citat de boursorama.com.

„Sudanul de Sud rămâne în mod substanțial pașnic”: aceste câteva cuvinte ale guvernului au apărut pe o fișă informativă distribuită vizitatorilor și presei în februarie, cu ocazia vizitei istorice a Papei Francisc în această țară.

Dar în prima sa zi în capitala sudaneză Juba, în timp ce suveranul pontif saluta mulțimea de credincioși, la doar 100 de kilometri distanță erau săpate gropi comune pentru 27 de civili căzuți sub tirul armelor automate.

La câțiva ani de la sfârșitul, în 2018, al unui război civil care a făcut aproximativ 380.000 de victime, violențele armate continuă să însângereze această țară bogată în petrol, unde majoritatea populației trăiește sub pragul sărăciei.

Președintele Salva Kiir și rivalul său Riek Machar au format un guvern de tranziție și au convenit să își unească forțele într-o singură armată pentru a proteja populația, care a avut de suferit de pe urma războiului și a dezastrelor climatice în ultimele decenii.

Însă aceste intenții nu au fost îndeplinite, iar violențele continuă în condiții de impunitate.

Potrivit experților în drepturile omului, cele mai grave atrocități observate între 2013 și 2018 în timpul războiului civil, precum sclavia sexuală sau foametea orchestrată, nu au încetat.

„În ceea ce privește violențele din țară, nu vedem nicio îmbunătățire”, a declarat reporterilor Barney Afako, un expert al ONU în domeniul drepturilor omului, după ce a vizitat Sudanul de Sud în februarie.

„Juba este mai sigură, dar suntem îngrijorați de ceea ce se întâmplă în exterior”, a spus el.

Război fără sfârșit

În februarie, Misiunea ONU în Sudanul de Sud (UNMISS) a avertizat că grupurile armate sunt din nou active în regiunea Nilului Superior, unde artileria a bombardat sate în cadrul unor ofensive majore la care au participat mii de soldați.

În Jonglei și Greater Pibor, tineri puternic înarmați au răpit femei și copii în raiduri sângeroase.

Zeci de mii de persoane au fugit în bazele ONU, exacerbând ceea ce este deja cea mai gravă criză a refugiaților din Africa.

„Cei care sugerează că războiul civil s-a încheiat se înșeală”, a declarat luna aceasta pentru AFP Ken Scott, fost comisar al ONU pentru drepturile omului în Sudanul de Sud și consultant pentru Global Rights Compliance, o firmă de avocatură care a cerut Haga să investigheze înalți oficiali pentru posibile crime de război.

În timpul vizitei sale, Papa a deplâns, de asemenea, „lipsa persistentă de securitate” și promisiunile de pace „neîndeplinite” din această țară.

„Anii de război și de conflict par să nu se termine niciodată”, a spus el.

Acordul de pace

Aceasta nu este povestea pe care autoritățile doresc să o audă.

Șeful statului i-a spus papei că prezența lui Machar în calitate de vicepreședinte este o dovadă că acordul de pace rezistă.

În februarie, cei doi lideri i-au asigurat personal pe milioanele de oameni care au fugit din calea războiului că este sigur să se întoarcă acasă.

Cu toate acestea, potrivit experților, luptele pe scară largă dintre forțele președintelui și cele ale vicepreședintelui s-au calmat de la semnarea acordului de pace.

Confruntările sunt adesea descrise ca fiind „intercomunitare” – violențe bazate pe nemulțumiri etnice sau locale.

„Aruncați o săgeată pe harta Sudanului de Sud și veți găsi un conflict care are o dinamică politică sau motoare politice”, spune un cercetător cu sediul la Juba, care a solicitat anonimatul.

„Acordul de pace nu a pus capăt acestui lucru”, continuă el.

Criticii spun că UNMISS prezintă uneori o imagine contradictorie a situației.

În noiembrie, agenția a declarat că este „încurajată” de scăderea numărului de victime civile.

Dar, cu două luni mai devreme, a afirmat că forțele armate susținute de guvern au ars oameni de vii și au violat în grup un copil până la moarte.

„Mi-e greu să înțeleg de ce recunosc acest lucru negru pe alb și apoi se felicită pentru reducerea violenței”, a declarat cercetătoarea, care a cerut să rămână anonimă.

Interpelată, UNMISS nu a răspuns solicitărilor AFP.

Misiunea ONU a raportat în februarie că violențele au crescut brusc la sfârșitul anului 2022 din cauza conflictului din statul Nilul Superior și a acuzat oficialii locali că sunt direct implicați.

Cu un buget de aproximativ 1,2 miliarde de dolari pe an, UNMISS este una dintre cele mai costisitoare misiuni din lume.

„Ceea ce vrea să spună comunitatea internațională atunci când afirmă că există pace este că nu mai există război în Juba”, spune Joshua Craze, un scriitor care a lucrat în Sudanul de Sud timp de un deceniu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...